Hamilelik Serena’yı nasıl etkiledi?
ABD’li tenisçi Serena Williams, spor dünyasının yanı sıra bilim insanlarını da şaşırttı.
Ocak ayındaki Avustralya Açık Tenis Turnuvası‘nda hamileyken şampiyonluğa ulaşan ABD’li tenisçi Serena Williams, spor dünyasının yanı sıra bilim insanlarını da şaşırttı. Geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamayla 20 haftalık hamile olduğunu duyuran rekortmen tenisçinin, Melbourne kentindeki turnuva sırasında 8 aylık hamile olduğu ortaya çıktı. Avustralya’da elde ettiği zaferle, ‘en çok Grand Slam kazanan kadın tenisçi’ unvanını eline geçiren Williams, sosyal medya hesabından ‘20 haftalık’ etiketiyle bir fotoğraf paylaşmış, ancak saatler içinde söz konusu fotoğrafı silmişti. Ünlü tenisçi, daha sonra kamuoyuna hamile olduğunu duyurmuştu.
‘Kaslara daha çok oksijen gidiyor’
Bilim insanları bunun üzerine hamile halde büyük bir başarıya imza atan Williams’ın üstün performansının nedenlerini araştırmaya başladı. Hamilelik sırasında kadın vücudundaki alyuvar sayısının önemli ölçüde arttığını belirten İsveç Spor Akademi’sinden Profesör Karin Larsen, “İlk üç aylık süreç boyunca kalp yüzde 10 oranında daha çok kan pompalıyor. Daha çok alyuvar, kaslara daha fazla oksijen gitmesini sağlıyor” diye konuştu. Hamilelik sırasında kalbin de bir miktar büyüğüğünü söyleyen Profesör Larsen, bunun da kaslara daha fazla oksijen gitmesini sağladığını ifade etti.
Hormanal etki
Ancak hamilelikte kalbin daha fazla kan pompalamasının anne adayının performansını artırıp artırmadığı halen tartışma konusu. Bu durumun gebe dönemindeki kadının performansını etkilemiğini söyleyen ABD’deki Michigan State Üniversitesi’nden Profesör James Warnik, “Hamilelik döneminde hormonlar devreye giriyor. Değişen hormonel yapı, artan performansın nedeni olabilir. ‘Östrojen’ ve ‘progesteron’ hormonlarındaki artış kadın metabolizmasının daha farklı çalışmasını sağlıyor. Vücut, enerji için yağ yerine karbonhidrat yakıyor. Bu da vücudun karbonhidrat depolarını daha uzun süre muhafaza etmesini sağlayıp dayanıklılığı artırıyor” diye konuştu.
Kürtaj dopingi
Hamileliğin herhangi bir ‘doping’ yöntemi olmadığını söyleyen İngiltere Doping Merkezi Başkanı Nick Wojek, “Böyle bir kural yok, herkes gebe kalmakta ve kürtaj yaptırmakta serbest. Zaten bunu ispatlayamayız” dedi. ‘Kürtaj dopingi’ olarak adlandırılan yöntemin çok riskli bir strateji olduğunun altını çizen Rssex Üniversitesi’nden Profesör Chris Cooper ise, “Bu kişiden kişiye değişir. Bazı kadınların performansı yükselir, bazısının ise düşer” diye konuştu.