Gazete Vatan Logo

Hamilelik bulantılarını azaltmak için yataktan uyanır uyanmaz kalkmayın

Gebelik dönemini rahat geçirmeniz için bilmeniz gerekenler...

Anne olacağının müjdesini alan gebelerin hayatı birkaç hafta sonra başlayan bulantı ve kusmalarla kabusa dönüşebilir. Bulantı ve kusmalarla birlikte görülen kilo kaybı da anne adaylarının endişelerini artırır. Oysa bunlar gebeliğin ilk aylarında vücudun verdiği doğal tepkilerdir. Beslenme ve günlük hayatta yapılacak küçük değişikliklerle bu problemlerden kurtulmak hiç de zor olmaz. İşte gebelerin yapması gerekenler...

Gebelerin ilk 3 ay yaşam standardını yükseltmek için beslenmesinde dikkat etmesi gerekenler

* Mümkün olduğunca sık beslenin.
* Öğün sayısını en az 5, 6’ya çıkarın.
* Kuru ve tuzlu gıdalarla beslenin (Özellikle bulantısı olan gebeler).
* Yağ ve yağlı gıdalardan, kızartmadan kaçının. Çünkü yağ bulantı hissinizi daha da artırarak kusmanıza neden olur. Ayrıca midenizde yanma ve ağza acı su gelme gibi belirtilerin artmasına sebep olur.
* Gebeliğin ileri döneminde olanlar da, sık sık az yiyip kızartma
ve yağlı besinlerden kaçındıklarında mide yanmalarından ve ağza acı su gelme hissinden kurtulabilirler.

Hamilelikte aşırı kilo alınmasının bazı sonuçları

1 Eklampsi preeklampsi yani gebelik tansiyonu ve albuminürüsi
2 Gebelik diyabeti (gebelikte görülen şeker hastalığı)
3 Zor doğum ve zor doğumun istenmeyen sonuçları
4 Estetiğin bozulması ve doğum sonrası kalan fazla kilolar

Sabahları uyanınca çubuk kraker yemek bulantı hissini azaltır

Bulantılar genellikle gebeliğin 6, 8’inci haftalarında başlar ve 12-14’üncü haftaya kadar devam edebilir. Sabah bulantıları az ya da çok hemen her gebede görülür ve tamamen normaldir. Sabah bulantılarının önüne geçebilmek için sabah uyanır uyanmaz hemen yataktan kalkmamak, mümkün olduğunca yatakta oyalanmak gerekir. Hatta gebeler, baş uçlarında bulunduracakları bir tuzlu krakeri de bulantı hissi oluştuğunda yemeliler, bu bulantıyı hafifletir.
Gebelikte aşırı olan bulantı ve kusma ise günlük aktivitelerinizi sosyal hayatınızı tamamen etkiler ve hatta karaciğer enzimlerinizin bozulmasına neden olabilir. Kimi zaman hastaneye yatarak tedaviyi gerektirebilir. Ayna karşısına geçtiği her gün karnının biraz daha büyüdüğünü görüp mutlu olan ve duygusallaşan anne adayının bu sevimsiz bulantılarını daha katlanır hale getirmek için sabah yataktan geç kalkmak dışında yapması gereken diğer şeyler; kuru, tuzlu, yağsız gıdaları azar azar ama sık sık tüketmektir. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde belki de tavsiye etmeyeceğim bu yiyecekleri bu dönemde kullanmak yerinde olur.

Bir kadın hamileyken normal yemeğinin yüzde 15 fazlasını yemeli

Gebeliğin ilk 3 ayında sabit kilosunda kalan ya da birkaç kilo veren gebeler paniğe kapılmamalı. Çünkü kilo alımı daha çok 3’üncü aydan sonra başlar. Gebelik daha çok yemek yemek değildir. Yani hemen her gebenin düşündüğü gibi iki kişilik beslenmek gerekmiyor. Kendi ve bebeğinizin sağlığı için lütfen bunu unutmayın. Gebelikte artması gereken besin miktarını kalori olarak hesaplamak gerekirse, bu miktar sadece yüzde 15’tir.
Günlük kalori ihtiyacını 2000 olarak düşünürsek, bir gebenin en fazla 2250 kalori alması
gerekir. Bu da birkaç tabak fazla yemek yerine sadece bir kaşık bir çatal fazla yemek anlamına geliyor.
Bebeğiniz ihtiyacı olan pek çok vitamin ve minerali sizden karşılar. Ve eğer gebelik öncesi beslenme ile ilgili bir probleminiz yok ise bu vitamin ve minerallerin siz de eksikliği oluşmayacaktır. Unutmayın ki sağlıklı gebelik ve sağlıklı bebek doğurmak aşırı beslenme ve kilo alamakla ilgili değildir. Gebelikte alınan kilo ile bebeğin kilosu arasında ispatlanmış bir bağ yoktur. Yani 20 kg alan bir anne 10 kg almış olan bir anneden daha sağlıklı, ilerki hayatında hastalıklara karşı daha dirençli bir bebek doğuracak diye bir şey yoktur.

Sebze kızartması yemek, anne adayının taze sebze ihtiyacını karşılamaz

Peki sağlıklı bir gebelik için anne adayları nasıl beslenmeli? Bunun için her öğünde yiyebileceğiniz bir mönü önermektense, yiyeceklerini anne adayının belirlemesi bence daha kolay ve doğru olan. Burada önemli olan annenin gebelik döneminde de sağlıklı beslenmeye dikkat etmesi. Özellikle uzak durması gereken yiyecekleri şöyle sıralayabiliriz. Katkı maddesi içerenler, (konserveler, salam, sosis, sucuk), unlu gıdalar, (özellikle beyaz unlu fazla tüketimi) yağlar ve özellikle yağlarla yapılan kızartmalar; pek çok gebe, sebze kızartması yediği zaman bunu sebze ile beslenme olarak algılamaktadır ki bu tamamen yanlıştır, gazlı içecekler (kola, asitli meyve suları), alkol (rahim içinde bebeğin gelişimine yavaşlatır gelişme geriliğine sebep olur) ve sigara (düşük, bebeğin gelişiminin yavaşlaması sadece birkaç basit örnektir). Bu saydıklarımız normal erişkin insanlar için bile sakıncalıyken, hamile bir anne ve onun gelişiminin başındaki korumasız bebeğinde neler yapabileceğini konuşmak bile yersiz...

Gebelikte alınan fazla kiloların suçlusu tuz değil, şeker

Gebelikle ilgili yanlış bilinen bir konu da bu dönemde tuz tüketiminin kısıtlanması ya da tammen yasaklanmasıdır. Oysa gebelik esnasında alınan fazla kiloların sorumlusu tuz değil, şekerdir. Çünkü şeker gereksiz kalori fazlası, vücutta yağ oluşumu ve su tutulumu ile sonuçlanan döngünün en önemli sebebidir. Bu nedenle asıl kaçınılması gereken gebelikte şeker tüketimi ki bunlar da hamurlu tatlılar (baklava, kadayıf,lokma tulumba...), pasta (kremalı, çikolatalı veya meyveli, jöleli...), sütlü tatlılar olarak sıralanabilir..... Gebelikte yemeklerde normal miktarda tuz tüketimi sakınca teşkil etmez fakat aşırı tuzlu zeytin ve turşu tüketimine dikkat etmek gerekir. Gebelerin gebelikte iyot ihtiyacının da arttığını düşünürsek iyotlu tuz kullanımı daha doğru olacaktır.

Gebeler laktozsuz süt içmeli

Gebelerin çok süt içmesi gerektiği doğru bir bilgi değil. Çünkü halkımızda oldukça yaygın olan laktaz intoleransı yani içilen sütteki süt şekerini sindirmeye yarayan enzim eksikliği oldukça yaygın. Bu nedenle süt içtikten sonra midede şişme ve gaz şikayeti oluşabilir. Bu nedenle laktozsuz süt ve süt ürünleri tercih edilmeli.

GELECEK HAFTA

* Gebelikte yükselen tansiyon nasıl indirilebilir?
* Gebelikte görülen şeker anne ve bebeği nasıl etkiliyor?
* Yüksek tansiyon ve şeker hastalığı olan hamileler nasıl beslenmeli?

Eğer kendinizi tutamıyorsanız bu besinler ölçülü yediğinizde size kilo aldırmayacaktır (100 gr için)

Taze sebze : 40 kalori
Yoğurt : 45 kalori
Kaymaksız yoğurt : 35 kalori
Meyve : 47-70 kalori
Normal süt : 70 kalori
Tavuk : 140 kalori
Yumurta :160 kalori
Et (kırmızı) :165 kalori

Bu besinlerden uzak durun

Mayonez 460 kalori
Pişmiş sosis 670 kalori
Kremalı pasta 600 kalori
Meyveli kek 500 kalori

Bu besinleri aşırı tüketmezseniz kilo almazsınız

Haberin Devamı