Gurbetçilere Türkiye’den ev alma tüyoları
Gayrimenkul sektöründe yatırım yapılabilir ülkeler arasına giren Türkiye’de, emlak sektöründeki canlılık yurtdışında çalışan gurbetçileri de harekete geçirdi.
26.03.2015 - 16:01 |
Her yıl bahar ve yaz mevsiminde olduğu gibi bu sene de yine yüzbinlerce gurbetçi vatandaşımız Türkiye’ye gelecek. Gurbetçiler yurtdışında ülkelerinden uzak çalışıp, bir gün kesin dönüş yapma umuduyla birikimlerini haliyle ülkemizde değerlendiriyorlar. Bazıları en azından dönene kadar kira geliri elde etmek için mülk sahibi oluyor, kimisi de tatile geldiklerinde başlarını sokacakları bir evleri olsun diye.
Gayrimenkul sektöründe yatırım yapılabilir ülkeler arasına giren Türkiye’de, emlak sektöründeki canlılık yurtdışında çalışan gurbetçileri de harekete geçirdi. Gurbetçilerimiz eskiden yıllarca yaptıkları birikimlerini doğup büyüdükleri şehirlerdeki konutlara yatırıyordu. Şimdi, yurtdışında yaygın ve cazip olan Mortgage koşullarının, Türkiye’de de oluşmaya başlaması, gurbetçilerin de İstanbul’a yönelmesine sebep oluyor.
Hepsinin düşüncesi anavatanlarında doğru ve güvenilir bir yatırım yapmak. Gurbette yani yurtdışında edindikleri vizyon ve deneyimi Türkiye'ye uygulayıp, şehrin gelişen ve genişleyen bölgelerinde gayrimenkul almak istiyorlar.
Türkiye'de konut projeleri pazarlama sektörünün öncüsü İngiliz – Türk ortaklı uluslararası konut pazarlama şirketi Universal21 Yönetici Ortağı Philip Skorochod şu tavsiyelerde bulunuyor.
Öncelikle nereden daire alacağınızı doğru belirleyin. Yatırım için bir daire alacaksanız, o bölgede ileride ne gibi gelişmeler olacağını araştırın. Çünkü bir daireyi değerlendiren çevresidir.
Daire alırken acele etmeyin. O semtteki fiyatları iyi araştırın. Alacağınız daire fiyatı ile diğer daire fiyatlarını kıyaslayın. Gerekirse bir uzmandan yardım alın. Çünkü bir emlak uzmanı sizin dikkat etmediğiniz birçok şeye dikkat edecektir.
Hangi inşaat firmasının yaptığına bakın!
Öncelikle daire alacağınız şirketin daha önce benzer projeleri bitirmiş, önceden satılan dairelerin içinde yaşayan insanların sorunsuz yaşadığı, mutlu olduğu ve şirketle ilişkilerinin teslimden sonrada sorunsuz devam ettiği projeleri yapan şirketler başarılı şirketlerdir. Daha önce bitirilmiş projelere bakın ve referans alın.
Türkiye'de konut projeleri pazarlama sektörünün öncüsü İngiliz – Türk ortaklı uluslararası konut pazarlama şirketi Universal21 Yönetici Ortağı Philip Skorochod sözlerine şu şekilde devam etti: “Öncelikle inşaatı yapan firmanın güvenilir olmasına, daireyi vaat edilen tarihte, ek masraflar çıkartmadan teslim edebilecek bir kurum olmasına dikkat edilmelidir. İnşaatın projesi onaylanmış, temeli atılmış, yapı inşa izni alınmış ve kat irtifakı kurulmuşsa Kat İrtifak Tapusu adı altında size tapu verilebilir. Alıcının apartmandaki yerini gösteren bir belge olan Kat İrtifak Tapusu gerçek bir tapudur ve inşaattaki haklarınızı güvenceye almanızı sağlar. Müteahhitlerin geçmiş dönemdeki performansları da son derece önemli bir veridir. “dedi.
Bunları not edin!
• Satın aldığınız dairenin beğendiğiniz daire ile aynı daire olup olmadığını tapudan ve belediyeden kontrol edin.
• Henüz inşaat tamamlanmadıysa en azından kat irtifak tapusu alın.
• İnşaat halinde bir daire alıyorsanız sadece kat irtifak tapusu almak yetmez. Daireyi satan kişiyle ayrıca sözleşme yapın. Sözleşmeyle dairenin ne zaman teslim edileceğini, kullanılacak malzemeyi, zamanında teslim edilmediğinde satıcının size ödeyeceği cezai şartı belirleyin. Ayrıca yapacağınız sözleşmeye kat irtifakının, kat mülkiyetine çevrilmesini şart olarak ekleyin.
• Alacağınız daire inşaatı tamamlanmış bir daire ise, kat mülkiyeti olup olmadığına dikkat edin. Kat mülkiyeti varsa iskânı da var demektir.
Gayrimenkul piyasasındaki en dinamik proje pazarlama şirketlerinden biri olarak bilinen Universal21’in Yönetici Ortağı Monica Anca, konut alıcılarının ciddi sıkıntılarla karşılaşmamaları için saptadığı hususları gruplandırarak aşağıdaki şekilde özetledi:
Satın alınacak konutun ya da konut projesinin bağlı bulunduğu Tapu Sicil Müdürlüğü'ne gidilerek, gayrimenkule ait tapu kütüğündeki mevcut kayıtlar incelenmelidir.
Bu incelemede,
• Gayrimenkulün kime ya da kimlere ait olduğu,
• Gayrimenkule ilişkin hisse oranları,
• Gayrimenkul üzerinde irtifak (kullanım) hakkı olup olmadığı,
• İpotekli olup olmadığı,
• Satışa engel bir tedbir kararı bulunup bulunmadığı,
• Kat irtifakının kurulup kurulmadığı, kurulmasına herhangi bir engel olup olmadığı,
• Almak istenen bağımsız bölümün tapuda kayıtlı olup olmadığı,
• Yüz ölçümü,
• Gayrimenkulün Yönetim Planı,
• Arsa sahibinin müteahhide uyguladığı tapu şerhleri, öğrenilmelidir...
• Satın alınacak konutun ya da konut projesinin bağlı bulunduğu belediyeye gidilerek, ilgili İmar Müdürlüğü'nden satın alınacak yerin mevcut kayıtları incelenmelidir.
Haberin Devamı