Gözlük takmak istemeyen çocuklara uyku lensi tedavisi!
Türkan Hiçyılmaz ile Sağlıklı Günler
Tedavi yöntemleri gelişse de göz hastalıkları giderek artıyor. Dünyada çocukların yüzde 55-60’ı uzağı ya da yakını iyi göremiyor. Veya başka bir göz sorunuyla karşı karşıya. Okul dönemiyle birlikte göz doktoruna gelen çocukların sayısının artığını söyleyen Bayındır Hastanesi İçerenköy Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Dr. Cüneyt Ocak, bazı çocukların okulda arkadaşları kendileriyle dalga geçtiği için gözlük takmak istemediğini belirtiyor. Dr. Ocak, birkaç yıldır uygulanan Ortokeratoloji yöntemiyle çocukların uykuda taktıkları lensler sayesinde gözlük kullanmak zorunda kalmadığına ve göz bozukluklarının ilerlemesinin de yavaşlatıldığına dikkat çekiyor.
İlk göz muayenesini doğar doğmaz yaptırın
Okullar açılmadan önce çocuklarınızın gözleri mutlaka muayene ettirin. Çünkü çocuklar görmeleri kendileri için normal olduğundan, herkesle aynı gördüklerini düşünürler ve gözlerinin bozuk olduğunun farkına varmazlar. Bu nedenle çocuklarda göz muayenesi rutin tarama ve kontroller kapsamında ele alınmalı. Çocuktaki görme bozukluğu, okulda konsantrasyonunu dolayısıyla başarısını etkliyecektir. Tahtayı net göremeyen çocuğun ders iletişimi azalacağı gibi huysuzluğu da artar. Çocukların ilk göz muayeneleri doğduklarında yapılmalı ve kalıtsal bir hastalıkları olup olmadığı tespit edilmeli. Çocukta bir göz problemi olmasa bile 1 yaş muayenesi sırasında, 3-4 yaşında anaokuluna ve ilkokula başlarken bu kontroller rutin olarak tekrarlanmalı.
Göz tembelliği 10 yaşına kadar tedavi edilebilir
Çocuklarda en çok karşılaşılan göz sorunları kırılma kusurları dediğimiz miyop, hipermetrop ve astigmat. Bu kusurlar tespit edildiğinde hemen gözlük tedavisine başlanması gerekiyor. Bu sorunlar tedavi edilmezse çocukta göz tembelliği gelişebiliyor. Bir gözü sıfır, diğerinde 2-3-4 numara kusur olan çocuklarda beyin tek gözle görmeye alışmış oluyor. Halbuki biz iki gözümüzle birlikte ancak 3 boyutlu görebiliriz. Tek gözle baktığınızda derinlik hissini beyin kısmen algılar. Bu durum zamanında tespit edilirse kapama ve CAM yöntemi ile tedavi ediliyor. Kapama tedavisinde sağlam göz kapatılarak, beyne bulanık gözün de gördüğü sinyali veriliyor. Kademili olarak gözdeki görme yeteneğinin düzeltilmesi hedefleniyor. Erken teşhis edilen göz tembelliğinin tedavisi var.
7-8 yaşından sonra tespit edilirse tedavisi zorlaşıyor, 10 yaşından sonra ise imkansız oluyor. Göz tembelliğini tedavi ederken çocuk gözlük kullanıyor belki numarası da değişmiyor ama beyne gönderilen iletiyi artırıyoruz. Beyne tembel gözün gördüğüyle ilgili data gitmezse 6-7 yaşına kadar beyin o görme fonksiyonunu böyle öğreniyor. Bu yaştan sonra da öğrendiği görme fonksiyonunu değiştirmek istemiyor ve göz tembel kalıyor.
Gözün küçük detayları da görmesini sağlanıyor
Tembel göz tedavisindeki diğer bir yöntem CAM. 5-9 yaş arası çocuklarda klasik kapama tedavisi prensibine göre çalışan, özel bir cihaz yardımıyla hastanede yaklaşık 10 seanslık programlar şeklinde uygulanan bir yöntem bu. Herhangi bir cerrahi girişimi ya da ilaç kullanımını gerektirmiyor. Her seans yaklaşık 30 dakika sürüyor. Etkinliği kanıtlanmış bir yöntem ancak klasik kapama tedavisinin yerini alamaz. Tedaviye yine evde kapama yöntemi ile devam edilmeli. Evde kapama tedavisi ise 5-9 yaş arası çocuklarda, tembel gözün görme performansını daha iyi hale getirmeyi amaçlayan, bunun için tasarlanmış 11 bilgisayar oyunundan oluşuyor. Bu alıştırmalar, bilgisayar başında haftanın 5 günü yapılmalı. Her alıştırmada, görme düzeyi ile ilişkili olarak, hedefler giderek küçülüyor, amaç, tembel gözü daha küçük detayları seçmeye zorlamak ve el-göz koordinasyonunu daha iyi hale getirmek.
İstisnalar hariç 18 yaşından önce lazer ameliyatı yapılmıyor