Uçan robotlar
.

Uçan robotlar
Akıllı yeni nesil araçlarBu araçların savaşın kurallarını yeniden yazacak teknoloji olduğu öne sürülüyor. Yeni nesil İHA’lar hem daha hızlı ve güçlü hem de çok daha akıllı. Örneğin Irak ve Afganistan’da yarım milyon saatten fazla kullanılan Predator’un ardından geliştirilen Avenger ondan üç kat daha hızlı. İşte geleceğin insansız hava aracı tasarımları:

Uçan robotlar
DemonDemon, kanatçık ve benzeri hareketli parçaya sahip değil ve tek bir kanat olarak tasarlandı. Gelişmiş yazılımı 100 kiloluk aracın kendi kendini idare etmesini sağlıyor. Deneme uçuşları gelecek ay başlayacak.

Uçan robotlar
Gizlice düşmanı dinliyorABD ordusunun başlattığı 38 milyon dolalık bir proje çerçevesinde geliştirilen Dragonfly’ın boyutları bir beyzbol topu ile gerçek bir kara sinek boyutu arasında değişiyor. İçinde oldukça hassas bir dinleme sistemi bulunan aygıt tamamlandığında Amerikan askerleri tarafından kemerlerinde taşınacak ve düşmanı gizlice dinlemek için kullanılacak.


Uçan robotlar
RobobeeSaygın Harvard Üniversitesi bilim adamları tarafından geliştirilen bu minik araç, bir badem boyutlarında. Dünya çapında sayısı giderek azalan bal arısı nüfusu üzerine araştırmalar yapmak için kullanılacak. Uzmanlar projenin gelecek beş yıl içinde tamamlanmasını planlıyor.

Uçan robotlar
ABD’de yayınlanan bilim ve teknoloji dergisi Popular Science, insansız hava araçları teknolojisini ve geliştirilen son tasarımları araştırdı44 ülke kullanıyorPopular Science dergisinin haberine göre insansız hava araçları (İHA) öncelikle savaş alanları olmak üzere hayatın birçok alanında kullanılıyor. Uzmanlar, yaklaşık 44 ülkenin çeşitli modellerde İHA ürettiğini ve kullandığını tahmin ediyor. Bu teknoloji o kadar yaygınlaştı ki, ABD Hava Kuvvetleri’nin yalnızca geçen yıl eğittiği İHA pilotu sayısı, gerçek savaş pilotu sayısını geçti bile.

Uçan robotlar
Predator’dan 3 kat hızlıABD’li bilim adamlarının geliştirdiği ve denenme uçuşları yapılan Avenger’ın içinde 1.3 ton ağırlığında izleme aygıtı ve 200 kiloluk GBU-38 bombası gibi güçlü patlayıcılar bulunuyor. Rakipleri Predator ve Reaper’dan 3 kat hızlı olan araç saatte 850 km hız yapıyor ve 20 saat havada kalabiliyor.

Uçan robotlar
SensorflyCalifornia’daki Carnegie Mellon Üniversitesi uzmanlarının 6 yıllık çalışmalar sonunda tasarladığı mini helikopter, her türlü çarpmaya karşı dayanıklı olarak geliştirildi. İçinde bir radyo alıcısı, hızlandırıcı ve bir de pusula bulunuyor. 5 gram taşıma kapasitesi olan Sensorfly’lar birbiriyle bağlanarak bilgi alışverişinde de bulunabiliyor ancak yalnızca 5 dakika uçabiliyor.

Uçan robotlar
Skyliteİsrail ordusu tarafından kullanılan bu araç bir sırt çantasına sığabiliyor. Ancak tam olarak şarj edildiğinde bile yalnızca 4 saat hava kalabiliyor. Yolcu uçaklarıyla aynı


Uçan robotlar
VultureABD Savunma Bakanlığı’nın projesi Vulture’ın en önemli özelliği 5 yıl havada kalabilmesi. Güneş ışığı ve pille çalışıyor ve kameralarıyla 965 km’lik bir alanı gözetleyebiliyor. 90 metrelik kanatları rüzgarın gücüyle eğilebiliyor.

Uçan robotlar
Phantom RayABD’li mühendisler 18.2 tonluk araca radar karıştırıcı, havada ikmal, füze savunma sistemi ve gelişmiş izleme teknolojisi özellikleri ekledi. Saatte 980 km hıza ulaşarak en hızlı İHA rekorunu kıracak. Kanat genişliği 15 m.

Uçan robotlar
EmblaBir araba lastiği görünümündeki Embla, Afganistan’daki dağlık alanlarda düşmanların yerini tespit etmek için kullanılıyor. Ayrıca taşıdığı patlayıcılarla intihar saldırısı da düzenleyebiliyor. Çapı 61 santim genişliğinde, ağırlığı da 5 kg.

Zephyr
İngiliz üretici QinetiQ tarafından tasarlanan Zephyr henüz deneme aşamasında. Karbon fiberden yapıldı ve silikondan elde edilen güneş hücreleriyle çalışıyor. Yalnızca 45 kilo olduğu için elle uçuruluyor ve 3 saat hava kalabiliyor. Kanat genişliği 23 metre.