Galataport İhalesinde Tek İzmirli: Folkart
İstanbul Salıpazarı Liman Sahasının özelleştirme ihalesine aralarında İzmirli Folkart’ında bulunduğu 5 firma-ortak girişim grubu teklif verdi.
Kamuoyunda Galataport olarak da bilinen Salıpazarı Liman Sahasının, özelleştirme ihalesine İzmir’den Folkart’ın da aralarında bulunduğu Polimeks-Folkart-Sembol Ortak Girişim Grubu katıldı.
Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş.'ye ait İstanbul, Salıpazarı Liman Sahasının, 30 yıl süreyle, işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirme ihalesine katılmak üzere teklif veren firma ve ortak girişim grupları açıklandı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, söz konusu ihale için teklif verenleri internet sitesinden duyurdu.
Salıpazarı Limanı için daha önce 2005 yılında da ihale yapılmıştı. "Yap-işlet-devret" modeli çerçevesinde 49 yıllık işletme hakkını kapsayan ihalede en yüksek teklifi, 3 milyar 538 milyon 449 bin 233 avro ile Royal Caribbean Cruises Ltd'nin önderliğindeki konsorsiyum vermişti. İhale Danıştay tarafından iptal edilmişti.
Daha önce "Galataport" adıyla ihaleye çıkılan İstanbul Salıpazarı Liman Sahasının özelleştirme ihalesine aralarında İzmirli Folkart’ında bulunduğu 5 firma-ortak girişim grubu teklif verdi. 2006 yılında İzmir’de kurulan Folkart Yapı kısa sürede İzmir’in en güçlü şirketlerinden biri haline geldi. İzmir’de birçok başarılı projeye imza atan Folkart, Avrupa’nın en yüksek 5. İkiz kuleleri olacak Folkart Towers ile adından çok söz ettirdi.
Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak “İzmirli bir firma olarak Türkiye’nin en önemli ihalelerinden birine katılmaktan gurur duyuyoruz . Polimeks ve Sembol ile güçlü bir grup oluşturduk ve bu ihalede şansımız yüksek. Çok büyük bir proje olacak. Özelleştirme tamamlanınca Salıpazarı Limanı yeniden inşa edilecek. Proje kapsamında, Karaköy'den Tophane'ye kadar olan 1.200 metrelik sahil şeridi ve 100 bin metrekarelik alanda alışveriş merkezleri, oteller ve liman yapım-işletimi gerçekleştirilecek.” Dedi.
İstanbul'un tek kruvazier gemi limanı olma özelliği taşıyan Salıpazarı Limanı, tarihi yarımada, Beyoğlu, Taksim Meydanı gibi İstanbul'un kalbi olan ve turist akınına uğrayan yerlere yakın olması önemini bir kez daha arttırıyor. 2011 yılında 628 bin yolcu ve 420 gemi ağırlayan liman, Akdeniz'in en yoğun 10 kruvazier gemi limanından biri.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan katılımcı firmalar şunlar:
-Doğuş Holding AŞ,
-Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ,
-Polimeks-Folkart-Sembol Ortak Girişim Grubu,
-Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ,
-Global Yatırım Holding AŞ-Özak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ-Delta Proje İnşaat Turizm ve Sanayi AŞ Ortak Girişim Grubu."