Eylül’ün tadı Bozcaada’da çıkar
Bozcaada; üzüm bağları, tarihi eserleri ve doğal güzellikleri ile yazın birçok turistin akınına uğruyor. Fakat Eylül ayı geldi mi adayı ayrı bir telaş kaplıyor: Bağ bozumu...
Bu yıl 8-9 Eylül tarihlerine denk gelen adanın gelenekselleşen Bağ Bozumu Festivali, yazın sonuna denk gelmesi itibariyle kaçırmamanız gereken bir tatil fırsatı sunuyor.
Malum, yaz bitiyor. Okulların açılmasına sayılı günler kala tatilciler de dönüş yoluna girdi. İşte tam bu esnada fırsatı olanlar için bir tatil önerimiz var: Ege Denizi’nin kuzeyinde, Çanakkale iline bağlı küçük bir ada Bozcaada... Türkiye’nin üçüncü büyük adası olarak Çanakkale Boğazı’nın hemen girişinde yer alıyor. Yerleşim merkezi adanın kuzeydoğusunda bulunan Bozcaada’nın yüzölçümü etrafındaki adacıklarla beraber 37.6 km2, çevresi ise 38 km.
Bozcaada’yla ilgili temel bilgiler
Adanın anakaradaki feribot iskelesine uzaklığı sadece 6 km. Ulaşım büyük bir arabalı vapurla sağlanıyor ve yolculuk ortalama yarım saat sürüyor. Yaz sezonunda karşılıklı yapılan sefer sayısı kışın düşüyor. 500 yıldır Türkler ve Rumların bir arada yaşadıkları Bozcaada’nın nüfusu 2500 civarında. Fakat tarih boyunca göç alan ve göç veren adadaki Rum nüfus artık parmakla sayılabilecek derecede azalmış durumda. Yazın gelen turistlerle birlikte ada nüfusu 5000-10.000 arasında değişiyor. Adanın geçim kaynakları; bağcılık, şarapçılık, balıkçılık ve turizm. Bağcılık ve şarapçılık yüzyıllar öncesinden gelen ada gelenekleri. Adada yaşayıp da bağı olmayan, şarap yapmayı bilmeyen yok gibi. Bozcaada, balık göç yolları üzerinde olduğu için balıkçılık da adada uzun geçmişi olan bir meslek. Ada etrafında çeşitli türlerde birçok balık yakalanabiliyor. Özellikle temiz denizlerin göstergesi olan kalamar ve ahtapot, bolluğuyla adanın sembolleri haline gelmiş.
Bozcaada’nın tamamı doğal ve tarihi sit alanı. Mitolojik dönemlere kadar uzanan zengin geçmişi henüz ciddi bir arkeolojik kazıyla ortaya çıkarılmamış olmasına rağmen, bu topraklar yüzyıllardır üzerinden geçen çeşitli kültürlerin izlerini saklıyor. Mitolojide adından sık sık bahsedilen Bozcaada, eski ismiyle Tenedos, sadece doğasıyla değil, zengin geçmişiyle de dikkat çekiyor. Bozcaada’ya ait özel paraların bulunmasından dolayı adada çok eski zamanlarda önemli bir darphane bulunduğu tahmin ediliyor. Perslerden daha önce basılmaya başlandığı sanılan bu gümüş paraların bir yüzünde Zeus ve Hera’nın yarım yüzleri, diğer yüzünde çift balta, şarap kadehi ve üzüm salkımı bulunuyor.
NasIl gİdİlİR?
Bozcaada’ya ulaşım çok basit. Arabayla giderken, Çanakkale Boğazı’nı geçmek için farklı seçenekleriniz var; Gelibolu - Lapseki arasında işleyen arabalı vapur, Çandarlı - Lapseki, Eceabat - Çanakkale arasında arabalı vapur ya da Kilitbahir - Çanakkale arasında işleyen motorlar vasıtasıyla adaya ulaşılabilir. Arabalı vapur seferleri her saat başı yapılıyor ve yolculuk yarım saat sürüyor. Motorlar ise doldukça hareket ediyor. Çanakkale’den sonra Geyikli ve Bozcaada tabelalarını takip ederek ortalama 1 saatte Yükyeri Feribot İskelesine ulaşılıyor. İstanbul’dan arabayla gelirken bir diğer seçeneğiniz İstanbul/Yenikapı - Bandırma arasında yapılan hızlı feribotları kullanmak. Seferler her gün yapılıyor ve 210 km’lik yol ortalama 2 saat sürüyor. Bandırma’dan sonra Lapseki üzerinden Geyikli Feribot İskelesi’ne ulaşmak yaklaşık 3 saati buluyor. Bir diğer alternatif ise Biga-Çan-Bayramiç üzerinden gelmek. 3 saat süren güzergâh köy yollarından geçildiği için daha keyifli, ama daha az bakımlı.
Mutlaka görülmesi
gereken 3 yer
Şarap fabrikalarıAdada 4 büyük şarap fabrikası ve bağ evlerinden üretim yapan küçük imalathaneler bulunuyor. Eskisi ada merkezinde yenisi Tuzburnu mevkiinde bulunan iki şarap fabrikası yaz sezonu boyunca düzenlenen turlarla gezilebiliyor. Ayrıca ünlü Corvus şarapları da Bozcaada’da üretiliyor.
Bozcaada Kalesi
Bugünkü görünümünü Fatih Sultan Mehmet döneminden kalan kalıntılar üzerine tekrar inşa edilmesiyle alıyor Bozcaada Kalesi. Sabit bir köprü üzerinden kaleye giriliyor. İç kale bölümünde ada etrafından çıkarılan amforaların sergilendiği bir oda bulunuyor. Ayrıca kalenin bahçesinde adadan çıkarılan çok sayıda eski mezar taşı ve tarihi eser sergileniyor.
Tarihi Eserler
Bozcada, doğa güzelliklerinin yanı sıra Meryem Ana Kilisesi, Aya Paraskevi Ayazması, Yeni Kale, Köprülü Mehmet Paşa Camii, Alaybey Camii, Köprülü Hamamı, Namazgâh Çeşmesi, Alaybey Hamamı, Yel Değirmenleri gibi tarihi eserlere de ev sahipliği yapıyor.
Bağ bozumu Festivali
8-9 Eylül 2007
Üzüm hasadına bağ bozumu deniyor ve adada bu Ağustos ve Eylül aylarına denk geliyor. Eylülün ilk hafta sonu Bozcaada Belediyesi tarafından düzenlenen Bağ Bozumu Festivali, adanın gelenekselleşmiş etkinliklerinden biri. 2 gün süren festival, ada şarapçılarının kendi bağlarında düzenledikleri sembolik bağbozumuyla başlıyor. Bağ işçileriyle birlikte traktörlere binilip bağlara gidiliyor. Orada üzüm toplamanın incelikleri öğrenilerek hep birlikte hasat yapılıyor. Toplanan üzümler eski günleri hatırlatırcasına küfelerle eşek sırtında, at arabasıyla, traktör ve pırpırlarla yerel müzisyenlerin eşliğinde tören alanına taşınıyor. Açılış töreninden sonra üzümler halka dağıtılıyor. Festival boyunca ada şarapçılarının açtıkları standlarda şaraplar tadılıyor. Kale içinde çeşitli konserler veriliyor.