Gazete Vatan Logo

Evini kiraya verenlere yüzde 5 şoku

Kira gelirinin, internet ortamında verilmesi aşamasında ince bir ayar söz konusu... Evin emlak vergisi değerinin yüzde 5’inin altında kira beyanı kabul edilmiyor. Bu durumda elde ettiği kira geliri, emlak vergisi değerinin yüzde 5’inden düşük olan ev sahipleri, perişan oluyor.

Hürriyet yazarı Şükrü Kızılot, Maliye Bakanlığı’nın 2011 yılında yayımladığı "Kira Geliri Beyanname Düzenleme Rehberi"ne dikkat çekerek ev sahiplerini mağdur edecek bir ayrıntıyı yazdı.

İşte Kızılot'un köşesine taşıdığı o detay;

"Evet... Daha önce de uyarmıştık.2010 yılı emlak vergisi değerleri belirlenirken, bazı il ve ilçelerdeki arsa değerlerinde yüzde 5 bin, yüzde 10-15 bin oranında artış yapılmıştı. Arsa değeri de konutun maliyetine (hisse oranında) dahil edildiği için, bazı ev ve işyerlerinin değeri, gerçek alım-satım bedelinin iki-üç katı hatta daha fazla çıkmıştı.Bakıyoruz; - Yürürlükteki Gelir Vergisi Kanunu’nun 73. maddesinde, bildirilecek olan yıllık kira gelirinin, emlak vergisi değerinin yüzde 5’inden aşağı olamayacağı yazıyor.

- Maliye Bakanlığı’nın 2011 yılında yayımladığı "Kira Geliri Beyanname Düzenleme Rehberi"nde de aynı husus belirtiliyor.

- Kira gelirlerinin, internet ortamında verilmesi aşamasında da sistemde "ince bir ayar" yapılmış. Evin emlak vergisi değerinin yüzde 5’inin altında kira beyanı kabul edilmiyor.

Bu durumda elde ettiği kira geliri, emlak vergisi değerinin yüzde 5’inden düşük olan ev sahipleri, perişan oluyorlar. Bu sorun ve buna bağlı yüzde 5 şoku acilen çözümlenmeli...

MATRAH ARTIRIMI VE DEVAM EDEN İNCELEMELER
Torba Yasa'ya göre; matrah ve vergi artırımında bulunanların, vergi incelemeleri ve takdir işlemlerinin 31 Mart 2011'e kadar sonuçlandırılıp vergi dairesine teslimi gerekiyor. Bu tarihten sonra inceleme ve takdir işlemi yapılmayacak. Bazı denetim birimleri, incelemeleri durduruldu bazıları da hızla devam ediyor. bu konuda tartışma yaşanmaması ve farklı uygulamalar yapılmaması için devam eden incelemelerin durdurulması en sağlıklı çözüm olarak gözüküyor."


Haberin Devamı