Gazete Vatan Logo

Eurovision’dan sonra dünyaya açıldık

Bu albümle olgunluk değil doygunluk dönemimize girdik

Mor ve Ötesi, Masumiyetin Ziyan Olmaz albümü ile müzik dünyasına geri döndü. Müzikal alt yapısı olsun, sistemi eleştiren sözleri olsun Masumiyetin Ziyan Olmaz tam anlamıyla bir rock albümü. Vokal Harun Tekin’in sesi öyle etkileyici bir hâl almış ki sadece bu deneyim için bile albümü edinmelisiniz. Grup sırrını ise “Çift anlamlı okumalara açık şarkılar yazmamız, grubun alamet-i farikalarından biri” diye tarif ediyor. Harun Tekin, Burak Güven, Kerem Kabadayı ve Kerem Özyeğen ile Masumiyetin Ziyan Olmaz’ın kapılarını araladık ve merak edilenleri konuştuk.

* Albümdeki şarkılar aşk şarkısı gibi algılansa da ikinci dinleyişte sistemi eleştiren yanları hissediliyor. Kelime oyunları hoşunuza gidiyor mu?

Harun: Belli şarkılar için belli kelimeler kullanarak dengeyi sağlıyoruz. Dinleyici “Herhalde bunun altında bir şey vardır” diye düşünüyor. Bizim olabildiğince çift anlamlı okumalara açık şarkılar yazmamız, grubun alamet-i farikalarından biri.

* Günlük hayatımızda kullanmadığımız kelimeler de albümde yer almış. Çok farklı bir dönemden mi geçtiniz?

Harun: Bir albümü aldığınızda içinde kaç değişik kelime olduğu önemlidir. Genellikle 35-70 kelime ile çıkan albümler oluyor. Şarkının nereden gelip nereye gittiği önemli. Mesela “Araf” kelimesi gündemimize şarkı ile girdi. Cennet ve cehennem kelimeleri kadar popüler değil. Nakba kelimesini, şarkıyı yazdıktan sonra öğrendik.

* Şarkının içinde olmayan bir söz, şarkı ismi olabiliyor. Dinleyicinin kafasını karıştırmayı seviyor musunuz?

Burak: Şarkıya bir isim bulma aşamasında ortaya çıkıyor. Şarkının ismi şarkının içinden çıkmıyorsa çağrıştırdığı şeyler üzerine düşünmeye başlıyoruz. Genelde şarkı isimleri koyarken bilmece aşamasından ziyade anlamlı olmasına çalışırız.

Kerem Ö: 23 gibi şarkı adları insanların kafasını karıştırsın diye değil de bizim için belli bir espriyi barındırması açısından önemli.

Eurovision’dan sonra tökezlemedİk, dünyaya açIldIk

* Albümden önceki dönemi düşünürseniz nasıldı sizin için?

Harun: Dünya Yalan Söylüyor albümünden sonra Türkiye ile tanıştığımızı söyleyebiliriz. Bu durumu geçirirken grubun kendi içine dönmesi ve farklı farklı yerlere açılması... Evet, zor bir dönemdi. 2004-2010 arası bizim için kitaplar dolusu cümle barındırırken, bu dönemi sadece “Masumiyetin Ziyan Olmaz” cümlesi ile ifade edebildik.

* Dünya Yalan Söylüyor albümü ve Eurovision sonrası tökezlediğinizi düşünen bir kitle de ortaya çıktı...

Kerem K: Biz tökezlediğimizi düşünmüyoruz. Dünya Yalan Söylüyor’un ardından dünyaya açılmaya çalıştık. Burada bir taşı yerine oturttuk, bundan sonra üzerine eklenecek taşlar için uğraştık. Bizim basındaki varlığımızı düşününce, kendimizi geri çekmek zorunda kaldığımız bir dönem geçirdik. Çünkü, Türkiye’de çok fazla rock grubu yok. Bizim yaptığımız boyutta işler yapan gruplar yok denecek kadar az.

2012 şarkısını popüler olmak için yazmadık

Grubun 2012 şarkısına yorumu ise çok net... Burak Güven “Albüm için önemli bir şarkı. 2012 kod adı niteliğindeydi. Yani kıyamet 2012’de kopacak, biz de bu şarkıyla popüler oluruz diye yazmadık.” Kerem Karabadayı ise “Baya üzerine konuştuğumuz bir mesele insanlığın sonunu beklemesi. Son bekleme hali, insanın kendi içindeki kibirini ortaya çıkartıyor. İnsanın bir yandan kendine ve diğer canlılara uyguladığı şiddetin cezasını vereceği korkusu” diyor.

Klipteki gibi yaşasaydık kendimizi çıplak hissederdik

* Eleştiriler olumlu veya olumsuz olsun; kafa patlattığınız şeyler mi?

Harun: Eleştiriler ile aramızda saygı ilişkisi var. Geri beslemelere dayanarak müzik üreten bir grup değiliz. Kendimize ne dokunduysa onları toplayıp bir şeyler çıkartıyoruz.

* Sözlerin birleştiği bir ortak anlayış var mı?

Harun: Albüm, zihinsel olma ile değil de daha ruhani olma derdinde. Anlatımcı değil de daha çok izlenim ve çağrışımlarla örülü... Benim için “Korkma” şarkısı albümü anlatabilir.

* Yaşlandıkça ölüme daha mı çok kafa patlatıyorsunuz?

Harun: Yaşlanmıyoruz, büyüyoruz. Olgun değil de doygunlaştık...

Kerem K: Dolgunlaştık aslında.

Burak: Toplumun bir sürü yanılsaması ve değer yargıları var. Geçiniz! İnsan insandır. Gençliğimden, çocukluğumdan getirdiğim güzel değerlerle tatlı tatlı yaşlanabilirim.

* Albümün ilk klibi “Yorma Kendini” şarkısı da eleştirildi. Sizin için rock star kavramı orada izlediğimiz gibi mi?

Harun: O klip üzerine çok geyik döndü. “Biz öyle mi yaşıyoruz acaba” diye. Ona yakın bir şekilde yaşıyor olsaydık, çok çıplak hissederdik kendimizi. Kulis listemizde başka siparişler değil de içecekler yazıyor, tabii ki.

Burak: Filmlerde gördüğümüz şekilde bir rock star kültürü Türkiye’de yok.

Kerem K: O kliple kız açılımı yapmayı hedefledik. 16 klipte toplam 6-7 kız bulundurduktan sonra tek kliple bu eşitsiz istatistiği doğrultma hedefini başardık.

Harun: Artık klip başına bir kız ortalamamızı bulduk.

* Albümde, kendinizle dalga geçiyormuşsunuz hissi var...

Harun: Aslında bir rahatlama söz konusu. Daha düzgün nefes alıp verme hali. “Komik” kavramı eğlenceden daha ön planda. Belli kalıplar içinde değiliz ve rahatız artık!

Haberin Devamı