En çok okunan dolandırıcılık haberleri
Artık dolandırıcılar her yerde. Geçen yıl 1269 vatandaş, kendilerini polis veya savcı olarak tanıtan kişilerce 48 milyon lira dolandırıldı. İşte en yeni dolandırıcılık yöntemleri..
Geçtiğimiz hafta akıllara durgunluk veren bir dolandırıcılık manşetlere çıktı... Olay şöyle gelişti: “İstanbul’da yaşayan Moşe Levanter’i arayan dolandırıcılar ‘MİT’teniz’ dedi. ‘Hesabını terör örgütü kullanıyor’ diye 90 bin TL istedi. Levanter parayı gönderince 500 bin dolar daha talep ettiler. 1 milyon dolarlık villasını yarı fiyatına satan Levanter, parayı kızı ile gönderdi. Polis şüphelenince kızını sorguladı ve dolandırıcılar yakalandı.’’ Biz de bu örnekten yola çıkarak en çok okunan dolandırıcılık haberlerini derledik..
Emlakçı görünümlü dolandırıcı
İstanbul Bahçelievler’deki emlakçı, kiracıyla ev sahibini buluşturur. Evi beğenen kiracı ev sahibinin elindeki tapuya güvenerek kontratı imzalar, depozito ve kirayı vererek eve girer. Eve yerleştikten bir süre sonra kapısına gelen gerçek ev sahibiyle irkilir. Sahte tapuyla evi kiraya veren emlakçı, “Ben bilmiyordum, beni de kandırdı” diye olaydan sıyrılmaya çalışır. Aslında eski ev sahibiyle işbirliği yaparak evi önce birisine satmış, eski tapunun sahtesiyle de başkasına kiraya vermiştir. Bu dolandırıcılığı çok sayıda emlakçı yapıyor.
Karatay bunu nasıl yedi
Prof. Dr. Karatay’ı cep telefonundan arayan dolandırıcılar, hattının ve hesabının terör örgütü yandaşlarının eline geçtiğini belirterek soruşturma açıldığını söyledi. Hesaplarının emniyet birimlerinin kontrolünde olduğunu ileri süren dolandırıcılar, bankadaki bütün parasını çekip, dolandırıcıların yakalanması için bırakacağı bir yer söyledi. Söylenenleri harfiyen yerine getiren Prof. Dr. Canan Karatay, poşete doldurduğu 50 bin dolar ile 10 bin TL’yi, Kadıköy’de bir alışveriş merkezinin girişinde bulunan çöp kutusuna bırakıp hızla uzaklaşırken, iki kişi parayı alıp taksiye bindi. Polisler taksiye binen 2 dolandırıcıyı para ile birlikte yakaladı. Prof. Dr. Canan Karatay, dolandırıldığını Asayiş Şubesi’ne gelince öğrendi.
En yaygın yöntemler
- Banka şifresi ve güvenlik sorularını alma
- Telefon dolandırıcılığı
- Sosyal ağ dolandırıcılığı
- Bahis dolandırıcılıkları
- Kriz vurguncuları
- Yaşlıları telefonda korkutarak dolandırma
- Büyük kazanç vaat etme
- Kredi kartı bilgileri ile izinsiz faturalandırma
- ‘Bedava’ vaatli e-postalar, SMS’ler
- Sahte aracı kuruluşlar
Köylüleri Mercedes ile dolandırdılar
Şık giyimli dolandırıcılar, Mercedes marka bir otomobille Erzurum’un geçimini hayvancılıktan sağlayan bir köyüne gider. Köylülere kendilerini koyun tüccarı olarak tanıtan dolandırıcılar, önce birkaç koyun alıp parasını peşin öderler. Köylülerle ahbap olurlar. Hatta bir köylüye borç para verirler. Bir süre sonra bu ‘iyi giyimli tüccarlara’ güvenen köylüler, 2 bin koyunu satmaları için teslim ederler. Koyunlar TIR’a yüklenir. Dolandırıcılar sadece koyunları değil, satış masrafları için köylülerden 2 bin dolar da alır. Sonra ne dolandırıcıların izine rastlanır, ne de koyunların.
ATM dolandırıcılığında son yöntem
Bankamatiğe maaşını çekmek için giden kadın şifresini yazdıktan sonra kartı sıkışır. Ne olduğunu anlamaya uğraşırken sırada bekleyen şık giyimli bir adam içeriye girer ve “Para kalmamış mı?” diye sorar. Kadın kartının sıkıştığını söyleyince, “Bankaya telefon edelim...” der ve hemen kendi telefonundan bankayı arar. Ardından telefonu kadına verir. Telefonda klasik banka çağrı merkezi konuşmaları vardır: “Kayıp çalıntı kart işlemleri için 2’ye, şifre işlemleri için 3’e basınız…” Kadın ilgili rakamı tuşlar ve karşısına bir müşteri temsilcisi çıkar. Sorununu anlatır. Müşteri temsilcisi, kadının bilgilerini ister, tabii ki şifresini de! Sonra kartının bankamatikte sıkıştığını, alabilmesi için 10 dakika içinde en yakındaki banka şubesine gitmesini söyler. Kendisine yardım eden adama teşekkür eder ve birlikte bankamatikten çıkarlar. Hiçbir şeyden şüphelenmez, ta ki banka şubesine gidene kadar. Birkaç dakika içinde hesabındaki paranın hepsi çekilmiştir bile.
Telefonun ucundaki savcı
Sizi cep telefonundan birisi arıyor ve kendisinin emniyetten aradığını söylüyor. Telefonunuzla dün akşam ... No’lu astsubaya ait telefona küfürlü mesaj attığınızı bu yüzden numaranızın izlemeye alındığını ve savcılığa gidip ifade vermeniz gerektiğini belirtiyor. İtiraz ettiğinizde sizi savcılığa aktardığını söyleyerek “154’ü tuşlayın.” diyor. Bu numarayı tuşladığınız zaman ise hattınız yurtdışı görüşmelere açılıyor. Siz olayı anlayana kadar telefonunuza 2-3 milyarlık fatura geliyor.
Arabanız hurdaya gidip parçalanabilir
Adana’da yaşanan olayda dolandırıcı, bir çekici firmasını arar ve kamyonunu belirli bir saatte söylediği adresten alıp hurdacıya bırakması için talimat verir. Gerekli belgeleri isteyen hurdacıyla kamyonun yengesinin üzerine kayıtlı olduğunu ve yengesi başka yerde olduğu için daha sonra getireceğini söyler. Kimlik fotokopisini bırakır ve parasını alır gider. Tabii ki kimlik sahtedir. Kamyonunu yerinde bulamayan sahibi ise polise başvurur.
Devlet sizden para istemez!
- Hiçbir kamu görevlisi vatandaştan para istemez, para sormaz.
- GSM ve kargo şirketleri telefon dolandırıcılığı suçlarına karşı yeni düzenlemelere gitmeli.
- Bir kişi üzerine onlarca telefon hattı çıkarılamamalı. Bir kişinin bilgileri sızdırıldığı ya da çalındığında o isim üzerine birden fazla kontörlü hat alınabiliyor.
Dalton kardeşler tüccarları ucuz mal ile kandırdı
10 yıldır piyasada olan “Dalton Kardeşler” adını veren çete farklı sektörlerde ticaret yapan taşralı tüccarlar bulunuyor, tüccarı, telefonla arayan çete üyeleri, “Elimizde ihale fazlası mal var, çok düşük fiyatla satıyoruz” diyerek teklifte bulunuyor. Tüccarın oluru üzerine grup, “Yükleme için haber bekleyin” diyor. İkinci aşamada, malın satışını yapan ikinci bir tüccar bulunuyor ve sipariş veriliyor. İlk tüccar aranarak, “Malınız hazır. Şu depodan gelin ve alın” deniyordu. Yükleme sürerken çete, ilk tüccarı “Daha önce çok mağdur olduk. Malınız şu anda yükleniyor. İrsaliye faturası da hazır. Biz aynı zamanda kuyumculuk yapıyoruz. Hesabımız şudur. Lütfen malın parasını bu hesaba yollayın” diyerek kandırıyor. Tüccar, havale yapmakta sakınca görmüyor. Birinci tüccar, havale yaptığı hesabın sahibini arayıp “Paranı verdim, mal nerede?” diye sorduğunda, çete üyeleri ortadan kaybolmuş oluyordu. Olan birinci tüccara oluyordu.