Emojiler aşkın kimyasını bozdu!
Özellikle çevrimiçi dünyada dostça iletişim ve sadakatsizlik arasındaki gri bölgeyi tanımlamak için son yıllarda küçük aldatma terimi önem kazandı. Sosyal medya ilişkileri bozmak için adeta ‘mikro hile’ ortamı yaratıyor diye nitelendirilebilir. Çünkü bu mecra üzerinde alınan tavırlar çiftleri parçalara ayırıyor; bilim adamları, uygulamalarla ilgili küçük hareketlerin evliliği mahvedebileceği konusunda uyarıyor.
Dünyada milyarlarca kişi sosyal medyayı kullanıyor. Ve şimdilerde sosyal medyada aldatmaların tabanını oluşturan “mikro hile” terimi giderek yaygınlaşıyor. Ve ilişki uzmanlarına göre sosyal medya, çiftlerin ilişkisini yıpratıyor. Çünkü uygulamalardaki emojiler bazen evliliklerin yıkımına neden oluyor. Peki nedir bu mikro hileler? Tam anlamıyla diyebiliriz ki çevrimiçi kişiler arasındaki gerçek samimiyet ile sadakat arasındaki gri alan...Terapistler bu nedenle mouse’u her tıklatmanızın ilişkinizi risk altına sokabileceğini söylüyor. Örnekler basit: Kalp emoji gönderimi, mesaj beğenme ve duyguları açığa çıkaran yorumlar yazma. Tabii ki daha ciddi durumlar da var. Beğenilen kişiyle gizlilik içeren iletişim içine girilmesi gibi.
Hangi durumlar daha riskli?
İlişki uzmanları uyarıyor: Yanlış anlaşılacak emoji göndermek veya sosyal medyada bir yazıyı, fotoğrafı beğenmek eşinizle olan ilişkinizi mahvetmek için yeterli olabilir.
Eşinizden başka birinin dijital yaşamına çok fazla ilgi göstermeniz, mikro aldatma olarak adlandırılan sadakatsizlik eylemi olarak kabul edilebilir.
Eylemlerin kendileri nispeten önemsiz gibi görünse de, bir uzmana göre, başkasıyla yatmakla aynı duygusal etkiye sahip olabilir. Mikro hile örnekleri arasında eski bir sevgilinin sosyal medya hesaplarını kontrol etmek veya karşı cinsten bir arkadaşının iletişim bilgilerini farklı bir ad altında saklamak da olabilir. Snapchat’ta eşinizin bir önceki iş ortağı, arkadaşı olmayan biriyle mesajlaşması, mikro hile eylemi olarak da düşünülebilir.
Aslında birine kalp emoji gönderirken amacınız masum olabilir. Ama sosyal medya ‘İnsan iletişimi ve ilişkiler tarihi açısından çok yeni bir alan. Ve ‘Sosyal medya etkileşimleri içsel bir belirsizliğe sahip. Eşiniz ya da sevgiliniz bir Facebook mesajında bir kalp mi gönderiyor? Yoksa mikro hile mi yapıyor? Bunu anlamak her zaman kolay değil. Instagram’daki bir kullanıcının yayınlarının “beğenilmesi” ya da birisinin Facebook’unda yorum yapmak basit bir şey olabilir. Ama genel eğilim bu kadar basit değil. ‘Gizlilik veya gizli iletişim çoğunlukla, ancak her zaman değil, bir mikro aldatma işaretidir.’
Mikro aldatma örnekleri
Mesela yeni tanıştığınız iş arkadaşınıza gönderdiğiniz maildeki hitap şekliniz bile bu hilelere giriyor. Maili iyi çalışmalar diyerek bitirmek yerine sevgiler diye bitirmek bazen farklı anlamlar içerebiliyor. Ya da meseleyi bambaşka bir noktaya taşıyor. Mail üzerinden, “Bir kahve içelim” teklifi de bir ilişkiyi başlatmak için ilk adım olabilirken kimi zaman sadece dostça bir teklif de içerebilir ama bunları ayırmak çoğunlukla çok zor. Mikro hile, dostça etkileşim ve sadakatsizlik arasında gri bir alana düşen davranışı tanımlamak için giderek daha çok kullanılan bir etiket. İnstagramda beğendiğiniz bir fotoğrafın altına yazdıklarınız ya da aynı kişinin fotoğraflarını beğenmeniz bu kategori içinde değerlendirilebilir ve eşiniz sevgiliniz bundan olumsuz etkilenebilir.
Eskiden ilişkilerde bağımsız davranıp gözü dışarıda olanlar hilekar görülürken dijital çağda, bir ilişkiyi batırmak çok daha az şey gerekiyor. Yani “Mikro hile” dünyasına hoş geldiniz. Daha önce, şüpheli eşi, yatakta başka bir kadınla yakalamak zorundayken; şimdi sadece çevrimiçi olup olmadığına bakmak yetiyor.
WhatsApp mesajları boşanma kanıtı oldu
90’lar öncesi boşanma oranlarına göre şimdiki boşanma oranları en az 2 kat arttı. Uzmanlar bunun nedeninin gelişen teknoloji ile sosyal medya sitelerinin artması ve sanal arkadaşlıkların ve bundan doğan buluşmaların çoğalması olduğunu söylüyor. Mesela WhatsApp’ın, İtalya’da boşanmaların en önemli ‘sebep‘lerinden biri olduğu ortaya çıktı. İtalya’da aldatma gerekçesiyle açılan boşanma davalarının en az yüzde 40’ında, WhatsApp mesajları kanıt olarak kullanılıyor.
İtalyan Boşanma Avukatlarından Gian Ettore Gassani, bu davalarda sadakatsizliği kanıtlamak için giderek daha fazla WhatsApp mesajının kullanıldığını söyledi.
Boşanma nedenlerinin başında sosyal medya geliyor
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın araştırmasına göre boşanmaların yarıdan çoğu, internet aracılığıyla tanışıp evlenen çiftlerde görülüyor. Bakanlığın yaptığı “Boşanma Nedenleri” konulu araştırma, çok çarpıcı sonuçlar ortaya çıkardı. Bunlardan en dikkat çekeni, çiftlerin boşanma nedenlerinin başında, yüzde 53 ile sosyal medyanın gelmesi.
Boşanmalardaki artışa dikkat çeken Psikiyatrist Dr. Burhanettin Kaya, çiftlerin birbirini yeterince tanımadan evlilik kararı almalarının sorunlara yol açtığını söyledi. Kaya, “İnternette veya bir arkadaş aracılığıyla tanışıyor. Ardından zaman geçmeden evleniyorlar. Bu iki insan sonra kavga ve gürültüyle ayrılıyor” ifadesini kullandı.
Psikiyatr Dr. Alp Karaosmanoğlu
Fırsattan çok niyet önemli
Psikiyatr Dr. Alp Karaosmanoğlu, “Aldatmada fırsattan çok niyet önemli. Sınırlarla ilgili sorun var ise, internetin varlığı çok şey eklemeyebilir. Ancak niyet varsa ek bir fırsat yaratabilir. Başkalarına ulaşma bu açıdan çok hızlandı. Yani internet veya başka medyalar aracılığı ile başkalarına ulaşma ve aldatma yerine burada asıl çiftlerin ilişkisine yönelmek gerekir. Duygusal bir yakınlık sağlıklı kurulamadığı zaman kişiler çözümü erotik alanda arayabiliyor. O da derindeki açlığa geçici bir pansuman yapabiliyor ama yarayı iyileştirmiyor. Önemli olan çiftin ilişkisinin ne durumda olduğu. Yoksa internet üzerinden aldatma ya da flörtün birbirinden farkı yok. Aldatan kişi yakalanmadığı sürece terapiye pek başvurmuyor. Daha çok aldatılan kişi yardım arıyor.
İnternet veya başka aldatmalar aracılığıyla olsun kadının ekonomik gücünün artması da boşanmaların sayısını artırdı” diyor.