Eksi 10 derecede yürekleri ısıtan melekler
İstanbul geceleri artık karton üstünde uyunamayacak kadar soğuk; parklarda, bankların üstünde sabahlayamayacak kadar uzun... Ama her şeye rağmen bir grup gönüllü evsizlere, çocuklara ve ihtiyaç sahiplerine ulaşıp dertlerine derman oluyor.
Yüzlerce çocuğu sevindirdiler
Balat'ta çocuklara her şeyin ücretsiz olduğu bir dünya yaratan iki yardımsever, Sinem ve Murat Can. "Sizin için çöp olan başkasının hayatında hazineye dönüşebilir” mottosuyla yola çıkan ve ‘Hobbit House Balat’ adını verdikleri binada çocuklar için bir düş karnavalı yaratan çift, Paylaş Kurtul adını verdikleri iyilik hareketiyle çocukların karnını doyuruyor, açık gardırobuyla ihtiyaç sahiplerini giydiriyor, 7/24 açık kütüphanesiyle kitap dağıtıyor ve sokak havyanlarına mama bırakıyor. Üstelik bunları hiçbir para beklentisi olmadan yapıyorlar. Bu iyilik hareketi öylesine gelişmiş ki tüm Türkiye'nin yanısıra Amerika, İtalya, Almanya ve Fransa'dan da temiz kullanılmış kıyafetler çocuklara dağıtılmak için gönderiliyor. Her gün 100 çocuğa çorba pişirip karınlarını doyuran ikili, bugüne kadar binlerce çocuğa da kıyafet yardımı ulaştırmışlar. Murat Can, Paylaş Kurtul hareketini şöyle anlatıyor, "Çocuklara her şeyin ücretsiz olduğu dünyanın ilk geri dönüşüm projesi bu. Her hafta yüzlerce çocuğu ikinci elden giydiriyoruz, oyuncak, masal kitabı veriyoruz, karınlarını doyuruyoruz. Para bağışı kabul etmiyoruz ama sponsor arıyoruz.” Can, insanların temiz kıyafetler, oyuncaklar, masal kitapları ve erzak gönderebileceklerini de söylüyor..
Kimsesizlerin kimsesi Aşhane
Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahmut Karaman, kendi imkanlarıyla "Gezici Gıda Dağıtım Aracı"na dönüştürdüğü "Aşhane" ismini verdiği minibüsü ile gece saat 20'den sabah saatlerine kadar İstanbul içinde kazan kepçe misali dolaşıp sokakta kalmışlara 18 aydır kendi imkanlarıyla 600 kap sıcak çorba dağıtıyor. Evsizlere az da olsa bir umut; aç olanlara da bir kap sıcak çorba parolasıyla yola çıkan Karaman hoca, her gün Kadıköy'de aracına yüklediği çorbayı İstanbul'un birçok meydanında evsizlere ikram ediyor. Akşam saatlerinde Kadıköy'den çıkan Aşhane aracı Zeytinburnu, Esenler otogarı gibi çok geniş bir güzergah izleyerek yaklaşık 100 km bir hat üzerinde bir çok gruba çorba ikram ediyor. " Karaman, "İstanbul'un bütün ilçelerinde birer tane aşhane olsa, aç açıkta kalan karnı aç olan insanlara herkes destek olsa bizlere ihtiyaç kalmaz. Her ilçe sakinleri bunu rahatlıkla yapabilir” diyor.
Çorbada senin de tuzun olsun!
Şefkat-Der gönüllüleri Çorbada Tuzun Olsun derneği ile, 3 yıldır hiç aksatmadan kendi elleriyle pişirdikleri çorbayı evsizlerin ayağına kadar götürerek onların içini biraz olsun ısıtmaya, Beyoğlu'nda kiraladıkları altı evde 40 kadar evsize sıcak bir yatak sunmaya çalışıyor. Çorbada Tuzun olsun bir gönüllü topluluğu. İnsani yardım çalışmaları yapıyor, her akşam evsiz insanlara çorba ikram ediyorlar. 30 Eylül 2014’ten beri 4 bin gönüllü ile aralıksız çorba dağıtıyor.
Her akşam saat 19:30'a yaklaşırken 10 kilo mercimek, bir litre sıvıyağ, bir paket tuz ve çeşitli baharatlarla hazırlanan çorba, sıcaklıklarını koruyabilmesi için termoslara doldurulup pazar arabalarına yerleştiriliyor. Firuzağa'dan Cihangir'e oradan da Sıraselviler üzerinden Gezi Parkı'na gidiliyor. OHAL nedeniyle İstiklal Caddesi ve Taksim Meydanı'nda çorba dağıtımına izin verilmiyor. Ama bu sorun değil, evsizler Gezi Parkı'nda sıcak çorba bekliyor. Çorba dağıtımı her ne kadar evsizlere küçük bir yardım gibi görünse de; evsiz halktan birçok kişi bu sıcak çorbadan içiyor, insanların içi ısınıyor... Taa ki bir gün sonraya kadar..
Hayvanların dostu Handan Hanım
Handan Dizman, Salacak'ta uzun yıllardır Bestekar Salahattin Pınar Sokak'taki eczanesinde hizmet veriyor. Yaz-kış demeden sokaktaki hayvanları doyuruyor, hastalıkları ile ilgileniyor ve onlara bakım sağlıyor. Aslında sadece Handan hanım değil mahallenin kasabı, pastacısı da öyle. 15 yıldır mahallelinin bekçi köpeği olan Dost ise eczanenin yanı başındaki apartmanın kapısında konaklıyor. Hatta son yağan kar sırasında apartmanın içine yatırıldığı için evsiz bir vatandaş sanılarak zabıtaya haber verilmiş.
Mutluluğun adresi
‘Sen yoksan bir eksiğiz’ sloganıyla yola çıkan Mutluluğun Adresi grubu 2013'te Türkiye'nin farkı üniversitelerinden öğrencilerin bir araya gelmesiyle kurulmuş. Grubun aslında tek bir amacı yok. Çocuktan yaşlıya, hastadan engelliye, maddi durumu iyi olmayan ailelerden ilgi bekleyen yetim çocuklara, doğadan sokak hayvanlarına kadar geniş bir alanda çalışıyorlar. Öncelikleri çocuklar olan grup, Down sendromlu, kanser hastası, engelli ve yetim çocukların ihtiyaçlarını karşılamak için çalışıyorlar. Gönüllüler yılda 5 bin kadar çocuğa ulaşıyor. Kimine kıyafet, kiminin evine erzak yardımı, kimine bilgisayar alıyorlar. Hasta çocukların tedavi süreçlerine maddi ve manevi destek oluyorlar.