Gazete Vatan Logo

Ekran profesörleri ne iddia ediyor uzmanlar ne yanıt veriyor?

Ekrandan inmeyen sabah kuşağı doktorlarının tavsiyeleri kafa karıştırıyor. Biri, “Günde 10 yumurta yiyin”, biri “Süt içmeyin sağlığa zararlı” diyor. İddiaları konunun uzmanlarına sorduk...

İDDİA:

Günde 10 yumurta yenebilir

Prof. Dr. Canan Karatay Efendigil, “Özellikle hamileler, midesi kaldırırsa günde on yumurta bile yiyebilir. Tabii ki tek seferde değil! Sabah, öğle, akşam gün içine dağıtmak gerek. Doğal köy yumurtası olmalı. Biliyorsunuz bir zamanlar doktorlar yumurtayı yasaklar listesine aldı. Sonrasında ise toplumda sinir hastalığı, depresyon vakaları arttı .

YANITLAR:

30 yaş üzerindeyseniz haftada bir kez yiyin

Kardiyolog, kalp ve iç hastalıkları uzmanı Dr. Murat Kınıkoğlu, “ 30 yıl önce hastalara fazla yumurta yemeyin diyorduk. Sonra yumurta aklandı, istediğini kadar yiyebilirsiniz dedik. Son çalışmalar, yetişkinlerin yumurta sarısından uzak durmalarının sağlıklı olacağını gösteriyor. Bir yumurta sarısı 210 mg kolesterol ihtiva eder. Beyazıysa zengin protein kaynağı, kolesterol içermez ve 20 kaloridir. “ Elimizdeki bilgilerin ışığında, 30 yaş üzerinde olanlar haftada iki yumurtadan fazla yememeli. Kalp hastalığı riskiniz varsa hiç yememeniz daha doğru.”

Haberin Devamı

“Gün aşırı bir yumurta tüketilebilir”

Prof. Dr. Bingür Sönmez, "Gün aşırı bir yumurta doktor bana dokunma" diyor. Sönmez'e göre sağlıklı insanlar ve yanı sıra kalp hastaları da gün aşırı bir yumurta yiyebilir. Araştırma sonucuna göre gün aşırı 1 yumurta yiyen insanlarda kan yağları ve damar sertliği risk faktörlerinde yükselme olmuyor, LDL ise düşüyor.

İDDİA:

Kolesterol damarları tıkamıyor

Prof. Dr. Canan Karatay, “Kolesterol çok kuvvetli bir antioksidan, antibiyotiklerin yapamadığını yapıyor. Fransa'da yüksek kolesterolü olan kadınların daha fazla yaşadığı tespit edilmiş. Düşük kolesterolü olanların yaşam süresi ise daha düşük. Toronto Üniversitesince yapılan araştırmada, düşük kolesterolü olanların yüksek kolesterolü olanlarla aynı oranda kalp krizi geçirdiği tespit edilmiş. Kolesterol damar tıkamaz, Damarları tıkayan kan pıhtısıdır. Kanın pıhtılaşmasının en önemli sebeplerinden biri de insülin hormonudur.”

Haberin Devamı

YANIT:

Kolesterol zararlıdır

Kardiyoloji uzmanı Dr. Murat Kınıkoğlu, “Dünyanın yuvarlak olduğunu tartışmadığımız gibi yüksek kolesterolün damar sağlığı için zararlı olduğu gerçeğini de tartışamayız: Yüksek kolesterol damar sağlığı için zararlıdır. Kolesterol konusunda yapılmış on binlerce araştırma var ve bu araştırmaların büyük çoğunluğu yüksek kan kolesterolünün kalp krizi riskini artırdığını gösteriyor. Meslek hayatımda gördüğüm binlerce hastadan edindiğim intiba da bu. Kolesterolün zararsız olduğunu iddia edenler, kolesterolün hücre çeperinde ve kıymetli hormonların sentezinde kullanıldığını söyleyerek, bu kadar önemli fonksiyonları olan bir madde nasıl olur da zararlı olur diyor. Oysa vücudumuzda “azının yararlı” , “çoğunun zararlı” olduğu pek çok madde var. Şeker de aynı kolesterol gibi çok önemli işlevleri olan, enerji veren bir madde. Buna karşılık kimsenin şekerinin 300’e çıkmasını istemeyiz.”

Haberin Devamı

İDDİA:

Et, tavuk yemeyi önermiyorum

Prof. Ahmet Maranki, “Devamlı et yemek kalbi karartır. 41 gün hiç yağlı ve et yememek doğayı değiştirir. 41 gün hayvansal gıda yemeyenin beden enerjileri yoğunlaşır. Haftada bir et yiyebilirsiniz ama keçi ve kuzu eti tavsiye ediyorum. Çiftlik balıklarını da yemeyeceksiniz. Çünkü balıklara verilen de ölü hayvan eti ve kan. Haram dinimizde. Denize attın mı kan oluyor, o yemi yiyor hayvan. Bunların eti yenmez zaten. Faydalı değil. Bu nedenle çok hastalık oluyor.”

YANIT:

Balık mümkünse sık yenmeli

Kardiyolog. Prof. Dr. Prof.Dr. Saide Aytekin, "Kalp hastalıklarında riski yükselten ilk ana üç nedeni; sigara, kolesterol yüksekliği ve hipertansiyon. Dünyayı ve ülkemizi tehdit eden risk faktörlerinden birisi de obezite. Bizim ülkemizde de ciddi olarak risk oluşturan obezite giderek yaygınlaşıyor. Bel çevresinin kalınlaşması, kalp damar hastalıkları ve insülin direnci, şeker hastalığı açısından tehdit edici. Haftada 2 gün yağsız 100 gram kırmızı et tüketilebilir. Tavuk eti rahatlıkla tercih edilebilir. Önerdiğimiz besinlerin en önemlilerinden biri de balık. Mümkünse bol miktarda ve sıklıkla yenilmeli. Özellikle içerdiği Omega 3 yağları açısında katkısı çok.”

Haberin Devamı

İDDİA:

Yetişkinler süt içmemeli

Prof. Ahmet Maranki, “Süt içmeyin” diyor. “Süt mukustur, faydası yoktur, çocuklar ve ineklerin yavruları içindir. Sütte kalsiyum da yoktur. Ha vardır, ne kadardır? Maruldaki kalsiyum daha fazladır. Bu yüzden erken menopoza girenlere ’Marul yiyin’ daha iyi diyoruz. Bir de her gün yoğurt yemelerini öneriyoruz tabii...”

YANIT:

Hamileler günde 1-3 bardak süt içmeli

Florence Nightingale Hastanesi, Kadın Doğum servisinden Yrd. Doç. Dr. Herman İşçi, "Hamileler süt içmeli. Sütün gebelerde tercih edilmesi içerdiği yüksek protein ve kalsiyum nedeniyle. Gebenin günlük kalsiyum ihtiyacı özellikle 5'ici aydan sonra çok artar. Bir bardak sütün 200-250 mg. kalsiyum içerdiğini düşünürsek, gebenin günde 5 bardak süt içmesi gerekir ki bu barsaklar tarafından kabul edilemez ve gebenin ishal olmasına sebep olur. İçine az miktarda kakao ya da kahve katmak içimi kolaylaştırır. Mide barsak hassasiyetini önlemek için 1-3 bardak süt içmek ve kalan ihtiyacı yoğurtla tamamlamak uygundur.”

İDDİA:

Tahıl yaşlandırır

Daily Mail Gazetesi

Tahılların hepsi beyin fonksiyonlarına zarar verir. Ancak bunun tek istisnası yüzde 100 kepekli tahıllardır. Çok fazla tahıl tüketimi hızlı yaşlanmaya da yol açar.”

YANIT:

Tahıllar kaliteli besinlerdir

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, “Tahılları tam ve doğal halleriyle yemeye çalışalım. Tam ekmek, bulgur ile yapılmış besinler, erişteler, ev makarnaları, dövülmüş tahıllar, katkısız kahvaltı gevrekleri kaliteli besinlerdir. Uzun yaşama diyetinin mutlaka bakliyat içermesi gerekiyor. Öğünlerinize yeteri kadar fasulye, nohut, bezelye, mercimek eklemek bence gerekli.”