Ekmeksiz oruç tutmayın
Ramazan'da iştah kontrolü ve zinde kalmak için ekmek şart!
Diyetisyen Kanar Doygun’la Hayata Dair’de uyarıyor; “Ekmeksiz oruç tutmayın”
Sofralarımızın ve sağlığımızın baş tacı olan ekmek özellikle Ramazan ayında çok daha fazla önem kazanıyor. Doygun Ekmek’in sosyal medyada devam eden Doygun’la Hayata Dair Projesi’nde Diyetisyen Elvan Odabaşı Kanar, iftar ve sahurda ekmeğin önemine vurgu yaparak “Ekmeksiz oruç tutmayın.” diyor. Uzun yaz günlerine denk gelen Ramazan ayında, günü zinde geçirmek, iftar vakti iştahınızı kontrol etmek, sahurda yedikleriniz ile tok kalmak istiyorsanız Ramazan sofralarının en değerli besininin “ekmek” olduğunu unutmayın.Diyetisyen Kanar’ınRamazan’a özel 30 leziz diyet tarifi, iftar ve sahur için beslenme tüyoları, ekmeğin sağlımızdaki ve tabi ki Ramazan sofralarımızdaki yeriyle ilgili açıklamaları Temmuz ayı boyunca Doygun Ekmek’in Facebook ve Twitter sayfalarındaki Doygun’la Hayata Dair’de.
Ekmeğinizi mutlaka tam tahıllı tercih edin
Tam buğday, tam çavdar, çok tahıllı gibi tam tahıllı ekmek çeşitleri Ramazan ayı için en doğru tercihler. Çünkü tam tahıllı ekmekler sindirim sisteminin rahat çalışmasını sağlıyor.
Orucunuzu 1 dilim ekmeği uzun uzun çiğneyerek açın
İftar öğününe bir dilim ekmeği uzun uzun çiğneyerek başlamak gerekiyor. Böylece beyne çok daha çabuk tokluk sinyali gidiyor ve bu bir dilim ekmek öğün boyunca çok daha kontrollü besin tüketilmesini sağlıyor.
Ramazan ayında kilo almaktan ekmek sayesinde kurtulun
Ramazan ayında sizi kilo almaktan koruyan besin yine ekmek. Tam tahıllı ekmek çeşitleri hem iştah yönetimine destek oluyor hem de zengin vitamin ve mineral içeriği ile metabolizmayı hızlandırıyor.
Pilav ve hamur işi çeşitleri yerine ekmek tüketin
Hem iftar hem sahur öğününde 2-3 dilim ekmek tüketmeye özen göstermek gerekiyor. Öğünlerde pilav veya hamur işi çeşitleri yerine ekmek tüketmek kalori tasarrufu yapılmasına yardımcı oluyor. Bu besinlerin hepsini karbonhidrat olarak tanımlasak da özellikle hazırlanışında yağ kullanılan karbonhidrat alternatifleri kalori anlamında tabiki ekmekten daha yüksek kaloriye sahip. 1 dilim ekmek ve 20 g pirinç aynı kaloriye sahipken, pirinç pilav olarak hazırlandıktan sonra içerisine eklenen yağ ile ekmekten en az 30 kalori daha fazla kaloriye sahip oluyor.
Ekmeği yasaklayan diyetlerden uzak durun
Ramazan’da “karbonhidrata hayır” demeyin! Çünkü karbonhidratsız beslenilen 1 ay demek çok ciddi kas kaybı demek ve kaybedilen her kas ağırlığı ne yazık ki tekrar yağ ağırlığı olarak geri dönüyor.Bu nedenle her zaman olduğu gibiRamazan ayında da yanlış diyetlerden ve özellikle ekmek yasaklayan diyetlerden uzak durmak gerekiyor.
Ekmek ile açlık hissine ve kontrolsüz tatlı tüketimine engel olun
Gün içerisinde açlık ile başa çıkılmasını sağlayan en değerli besin, sahurda tüketilecek ekmek.Aynı zamanda Ramazan ayında ekmek tüketimi, kontrolsüz tatlı tüketimine karşı da koruyucu kalkan niteliğinde.
İftar ve sahurlarda ekmek tüketerek dikkat dağınıklığını ve stresi ortadan kaldırın
Ramazan’da dikkat dağınıklığı ile başa çıkmak içinyine ekmeğisofralarda bulundurmak gerekiyor.İftar ve sahurda ekmek tüketmek doygunluk hissini artıracağı için gün içerisinde uzun süre aç kalmanın oluşturabileceği strese karşı da koruyucu.