Gazete Vatan Logo

Eğitimciler ikiye bölündü

KARŞI ÇIKANLAR: Meslek liselerine değil dershanelere yaradı

“Bu siyasi bir karar. Sadece imam hatiplerin önünü açtı. Meslek liselerindeki okuyanlar 9’uncu sınıftan sonra sadece mesleki dersler gördüğü için düz liselere göre dezavantajlı hale geldi. Şimdi bu okullardaki çocuklar da dershaneye yönelecek”

Yanlış bir tarih, bu yıl meslek liseliler tercih yapmayacak

VATAN’ın eğitim uzmanı Sadık Gültekin: “YÖK’ün ilk denemesi türban yasağını kaldırmaktı ama olmadı. Bu karar özellikle çok yanlış bir tarihte açıklandı. 3 Ağustos’a kadar tercihler yapılacak. İşte tam bu dönemde bazı meslek lisesi mezunları özellikle tercih yapmayacak. Diğer yandan 4 yıl önce süper liseler Anadolu Lisesi yapıldı. Bu yıl da meslek liselerini normal lise yaptılar. Yani meslek liseleri de düz lise oldu. Meslek lisesi mezunlarının elinde zaten bir altın bilezik vardı. Ancak düz liseler için öyle değil. Bu karar onların önünü tıkayacak. Meslek liseleri ve düz liselerin sadece 9. sınıfları ortak başka ortak hiçbir noktaları yok. Şimdi meslek liseleri bu açığı kapamak için dershanelere gidecekler. Yani bu iş bir yandan da dershanelerin işine yaradı. Bunu anlamak için bu yılın verilerine bakmak gerek. Sıfır alan 30 bin öğrenciden 20 bini meslek liseliydi. Bu karar yargıdan dönecektir. Katsayıların eşitlenmesi haksızlığı beraberinde getirecektir.”

Meslek liselerinde müfredat değişmeli

Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu eski Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan: “Meslek liselerinde meslek dersleri alınır. Öğrenciler 10’uncu sınıftan itibaren meslek seçimi yaparlarken 11’inci sınıfta meslek ve ders seçiminde kulvarlaşmaya gidilir ve ortak dersler azalır. Bu sistemin değiştirilmeden katsayının kaldırılıyor olması yanlış. Bu çocuklar sınavlarda sorulan konuları görmedikleri için dezavantajlı olacak. Bu yüzden müfredat değişmeli.”

İmam hatip liseleri cazip hale getirilecek

YÖK Eski Başkan Vekili Prof. Dr. İsa Eşme: “Katsayı uygulaması, bugüne kadar mesleki eğitimin önünde engel olarak gösterildi. Bunu söyleyenlerin önemli bir bölümü gerçekte, meslek lisesi adını kullanarak, imam hatiplerin önünü açılması için çalıştılar. Ancak, meslek lisesi öğrencisinin, lise müfredatındaki akademik başarıyı ölçen yeni sistemin ikinci aşamasını başarması mümkün değil. Geçmiş yılların ÖSS sonuçları bunu gösteriyor. Katsayının kaldırılması mesleki eğitime bir avantaj sağlamayacak ancak iki kesim bundan yararlanacaktır. Birincisi, meslek liselilerin dershaneye yönelmek zorunda olmaları nedeniyle dershane sahipleri, ikincisi de tabii ki imam hatip liseleri.”

Şimdi de düz liseler mağdur edildi

Eğitim-İş Genel Başkanı Yüksel Adıbelli: “Şimdi Anadolu Öğretmen Lisesi’ne bir çocuğumuz öğretmenliği seçtiği zaman, İmam Hatip Lisesi’ndeki bir çocuğumuz İlahiyat’ı seçtiği zaman artı 30 puan alıyor hem de katsayıları genel liselerle eşit hesaplanmasının ardından. Genel liseyi bitiren bir çocuğumuz ne olacak? Ona ilave bir puan yok, kendi bölümü de yok. Burada asıl mağdur olan genel liselerdir. Genel liseler bu uygulamayla tamamen dışlandı. Şimdi meslek liselerindeki bütün öğrencilerimiz dershanelere koşacak. Burada dershanelerin önünü açılmıştır. 10 milyar dolarlık rantı olan dershanelere şimdi 20 milyar dolarlık rant yaratılmış oldu. Burada İmam Hatipleri basamak olarak kullanıyorlar.”

Karar alınırken neden kimseye sorulmadı?

Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç: “Meslek liseleriyle teknik liselere katsayı farkının kaldırılması noktasında hiçbir demokratik zeminde ilgili kurum, kuruluş ve aydınlarla bir fikir alışverişi ve tartışma yürütülmediği gibi, konunun ele alınma biçimi de YÖK’ün anti-demokratik işleyişe sahip niteliğini bir kere daha gözler önüne sermiştir. Yüz binlerce öğrencinin ve milyonlarca velinin kaderini kapalı kapılar ardında aldıkları kararlarla her yıl etkileme hakkını kendinde gören bu anti-demokratik yapılanma, yine ’ben yaptım oldu’ mantığıyla hayatları belirsizleştirmekte, gençleri ve ailelerini yeni duygusal ve iktisadi buhranların içine sürüklemektedir. İlginçtir ki, üniversiteye giriş sınavı sürecine gelene kadar, dershaneler, özel okullar ve piyasalaştırılmış eğitim yoluyla derinleştirilen eşitsizlikler konusunda hiçbir söz söylemeyen kesimler, bu karar dolayısıyla ’eşitlik’ konusunda öncülüğe soyunmuşlardır.”

DESTEKLEYENLER: Mesleki eğitim kazandı adalet yerini buldu

“Mühendis olabilecek veya başka alanda faydalanabileceğimiz binlerce öğrencimiz bu katsayı adaletsizliği yüzünden yıllardır öğrenimlerine son vermek, ya da istemedikleri bir okula gitmek zorunda kaldı. Bu kararla artık adalet sağlandı”

Artık tüm liselerde okuyanlar istediği bölümü seçecek

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: “Yüz binlerce öğrencimizin belki de Türkiye’nin geleceği adına kaybedilmesine neden oluyordu. Bugün kendi alanlarında mühendis olabilecek ve ya başka alandan faydalanabileceğimiz binlerce öğrencimiz bu katsayı adaletsizliği yüzünden öğrenimlerine son vermek, ya da hiç istemedikleri bir yüksek öğrenim programına devam etmek zorunda kaldılar. Bu esasen çok geç kalmış bir uygulamadır. Pedagoji ilmi doğrultusunda değerlendirdiğimizde, çocuklarımızın hangi ortaöğretim programında okuyor olursa olsunlar, kendi kabiliyetleri doğrultusunda bir yüksek öğrenim programına seçebilme hakkı mutlaka olmalıdır.”

Eğitimin niteliği artacak, geç bile kalınmış bir karar

Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Halil Etyemez: “Bundan böyle mesleki eğitime olan ilgi yeniden canlanacak, mesleki eğitimin niteliği artacaktır. Bu karar her yönüyle çok önemli bir karar olmuştur. Katsayı adaletsizliğiyle ÖSS’de, melek lisesinde okuyan öğrenciler aleyhine 40-50 puanlık kayıplar oluşturularak eğitim sistemimizin kimyası değiştirilmiştir. Katsayı adaletsizliği nedeniyle meslek lisesinden yüksek öğrenime geçişin zorlaşmış olması nitelikli öğrencilerin meslek liselerine yönelmesinin önüne geçmiş, bu da meslek liselerinde eğitimin niteliğinin düşmesine neden olmuştur. Meslek liseliler ÖSS’de 30 matematik sorusundan, 2004’te 1.12, 2005’te 0.98, 2006’da 2.51, 2007’de 2.34 ortalama soru çözebilmişlerdir. Türkiye 28 Şubat sürecinin dar kalıplı ideolojik kararlarının birisinden daha kurtulmuş oldu. Bu karar, ülkemizin normalleşmesi, demokratik ilerleyişi zorlaştıran ağırlıklardan kurtulması yolunda önemli bir adımdır.”

İş dünyasının kalifiye eleman sorunu çözülecek

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan: “Farklı katsayı uygulaması, meslek liselerine yönelik ilgiyi azaltarak, iş dünyasının ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman istihdamı hususunda büyük bir boşluk oluşturmuş ve bir mesleksizler ordusu meydana getirmiştir. YÖK, mesleki eğitimi bitirme noktasına getiren katsayısı eşitsizliğini kaldırıp, ’tek katsayı’ sistemini tekrar uygulamaya koyarak büyük bir hatadan dönmüştür. Eşit şartlarda eğitim ilkesine uygun olmayan ve insan hakları ihlali olan uygulamanın kaldırılmasını memnuniyetle karşılıyoruz.”

28 Şubat’ın antidemokratik uygulaması sona erdi

Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş: “Katsayı uygulaması, 28 Şubat antidemokratik ortamının bir ürünü olarak ortaya çıktığı, insaf, izan ve adalet ölçüsünde yeri yoktu. Üniversite giriş sınavlarında yıllardır haksız rekabete ve on binlerce öğrencimizin mağduriyetine neden olan bu antidemokratik uygulamanın sona erdirilmesi memnuniyet vericidir. Geç kalınmış bir düzenleme olsa da alınan bu kararı büyük bir memnuniyetle karşıladığımızı ifade ediyorum. YÖK Başkanı Sayın Yusuf Ziya Özcan’ın şahsında, bu haksızlığın giderilmesi yönünde oy kullanan bütün kurul üyelerini tebrik ediyor ve bu süreçte emeği geçen herkese milletimiz adına teşekkür ediyorum.”

Haberin Devamı