Gazete Vatan Logo

Duygusal gelişim için oyun hamurları zeka için legolarla oynasın

“Çocukların sosyal, duygusal ve zeka gelişimi için oyun çok önemli bir araç. Aynı zamanda onların iletişim dili” diyen Bayındır Hastanesi’nden Psikiyatri Uzmanı Oyun ve Sanat Terapisti Dr. Özlem Albayrak anne babalara şu tavsiyelerde bulunuyor.

Duygusal gelişim için oyun hamurları zeka için legolarla oynasın

Her istediğini koymayın

Çocukların yaşlarına göre oyun ve oyuncak seçimi de gelişimlerinde önemli rol oynar. Güven duygusunun gelişmesi için en önemli aylar 0-12’dir. Bu dönemdeki sarılmalar, şarkı söylemeler, bebeğinizin çıkardığı anlamsız seslere mimiklerle ve seslerle yanıtlar vermek ilk 3 ayın oyunlarıdır. 3 aylık olduğunda hayvan oyuncakları ve özellikle ses çıkaran oyuncakları takip edebilir, bazılarını eline alıp kavrayabilir ve bundan çok hoşlanırlar. 6-9 aylarında dik oturmaya başladığında çevresindeki her şeyi incelemeye ve onlara ulaşmaya heves eder. Bu dönemlerde bebeğinizin hem kas gelişimi hem de duygusal gelişimini engellememek için her istediğini önüne sunmaktan kaçının. Ortak diliniz de bu aylarda oluşur. Ce-e oyunları, değişik kumaşlara dokunma, aynada kendisini izleme bu dönemin oyunlarıdır. Mümkün olduğu kadar onun kendi yaptığı şeylerle eğlenmesini sağlamak iyi olur; çünkü güven duygusu kendisinin yapmak istediği şeylerle gelişir ve ailenin buradaki rolü, bebeğin keşiflerinde onun yanında olmak ve güvende hissettirmektir.

Duygusal gelişim için oyun hamurları zeka için legolarla oynasın


3 yaşında tek başına 4 yaşında yaşıtlarıyla

Bebeklerimiz bir yaşına geldiğinde keşiflerinin miktarı artar. Bu dönemin oyunları; küpleri ya da kapları üst üste koymak, kapları kutuları doldurup boşaltmak, oyuncakları peşinde sürüklemek, peluş oyuncaklarla konuşmak, erişkin davranışlarını taklit etmektir. Bu yaşta bebekler kız ve erkek oyuncaklarını ayırt etmeye, oyun oynamayı tam anlamıyla öğrenmeye başlarlar. Bir ve iki yaşlar çocuklar bir yetişkinle oynamak isterler. Yaşıtları ile oynayamazlar. Yaşıtları ile aynı oda içinde olsalar bile farklı oyunlar oynadıklarını görürüz. Buna paralel oyun denir. Tek başlarına oynamaya 3 yaşında oynamaya başlayabilirler. Yaşıtları ile birlikte oynamaya ve oyuncaklarını yavaş yavaş paylaşmaya da başlarlar. 4 yaşına gediklerinde yaşıtlarını tercih etmeye ve onlarla oynamaktan daha fazla zevk alırlar. Çocukların erken yaştaki oyunları ve ebeveynleri ile geliştirdikleri bağ, daha sonraki yaşlarındaki kendi başına oyunlarını, arkadaşları ile oyunlarını ve hatta oyuncak seçimlerini etkiler.

Grup oyunları kendine güven duygusunu geliştirir

Okul öncesi dönemde özellikle puzzle ve legolar çocukların oyuncakları arasında bulunmalı. Bunların zeka gelişimi ve küçük kasların gelişimi için katkıları yadsınamaz. Ancak duygusal gelişim için asıl önemli olanlar resimler, müzik aletleri, kuklalar ile oyunlar, oyun hamurlarıdır. İlkokul çağlarına geldiğinde kurallı oyunlar ve hareketli oyunlar, özellikle de grup oyunları ilgilerini çeker ve bu oyunlar sosyal, duygusal ve zeka gelişimlerine çok önemli katkı sağlar.

Mickey ve Minnie İstanbul’da...

Çocuk kanalı Disney Channel’ın uydudan tüm Türkiye’ye ücretsiz olarak ulaşmasının yıldönümünde, Disney’in ünlü karakterlerinden Mickey ve Minnie Mouse İstanbul’da çocuklarla bir araya geldi ve yeni bir yerli yapımın müjdesini verdi. Dünya çapında bir moda ikonu kabul edilen Minnie Mouse’un yer aldığı Minnie&You dizisi, Türkiye’de moda dünyasından tanınmış bir ismin katılımıyla bahar aylarında İstanbul’da çekilmeye başlanacak.

Oyuncaklarının arasında taş, yaprak da olmalı

Çocuklar 2-7 yaş arasında sembolik oyunlar oynar. Bu oyunlar çocukların hayal gelişimi ve yaratıcılığı için çok önemlidir. Bazen bir tencere, bazen bir toka, bazen bir çorap çocuğun oyuncağı oluverir. Önüne koyduğumuz her oyuncak onun algısını değiştirecektir. Bu nedenle tek tip oyuncaklar yerine, doğadan materyaller seçerek oyuncaklarının arasına katmak (taş, yaprak gibi) çocuğunuzun hayal gücünü geliştirmek açısından önemli. Zararlı oyuncak diye bir şey yok. Ancak silah, kılıç gibi oyuncakların diğerlerinden fazla olması, özellikle de eğer bunlar çocuğun seçimi değilse, onu şiddete yöneltebilir. Keza kız çocukları için de Barbie bebekleri diğer bebeklerden daha fazla olması onun kız cinsiyetine bakış açısında farklılıklar yaratabilir.

Haberin Devamı