Duvarlar ondan sorulur: Banksy
Ne kimliği belli, ne de nasıl bu kadar gizli resim yaptığı. Tek bilinen İngiltere’nin Bristol kentinde doğduğu... Bir de o bir gecede gri bir duvarı renklendirdiğinde, duvarın sanat eseri olduğu ve o eserin binlerce sterline satıldığı... Dünyanın yakından takip ettiği sokak sanatçısı Banksy geçen hafta Gazze’deydi. Gizlice gittiği Gazze’den yine birbirinden çarpıcı sokak resimleriyle döndü. Dikkatleri üzerine çekti.
Gri duvarlar renkleniyor
Yeni yüzyılın yeni icadı... Beton, gri, upuzun duvarlar. Ve o griliği, gizlice elindeki boyalarla renklendiren bir adam. Banksy. Duvarları dillendiren adam... Eserlerinin satılmasına da onun adına sergi açılmasına da karşı. Bu iş para için yapılmamalı diyor. Bu kadar esrarengiz olmasından mıdır bilinmez, o karşı çıktıkça eserlerinin değeri arttıkça artıyor. Resim yaptı mı sabah hayranları oraya akın ediyor.
Onun eserlerini polis koruyor
Sabah kalkıp da dünyanın bir köşesinde onun bir eseri bulunduğunda, üstü griye boyanmıyor. Aksine başına bir güvenlik görevlisi dikiliyor. O sanat eserini korusun diye... 18’inci yüzyılda yaşayan İngiliz ressam John Constable’ın bir manzara tablosunun üzerine Tom ve Jerry’deki fare karakteri Jerry’i kundakçı gibi elinde ateşle çizmişti. O bile korundu. Hatta 2003’te 5 bin Sterlin’e satılan bu eser, yıllar içinde 30 kat değer kazanarak 2014’te 150 bin Sterlin’e alıcı buldu.
Kulübü iflastan kurtardı
Onun tuvali duvarlar. Duygusunu, isyanını, tüm hislerini sokaklarda anlatıyor. Resimlerinin çoğu savaş karşıtı. Tüketim çılgınlığının eleştirisi... Bugüne kadar kendi rızasıyla eserinin satılmasını istediği tek istisna var. 2013’te maddi sıkıntılar yüzünden kapanma noktasına gelen Bristol Gençlik Kulübü’nün kapısına bir resim yaptı. Adını da ‘Mobile Lovers’ yani Mobil Aşıklar koydu. Bir de not bıraktı kulübe. “Eserim sizindir” diye... Kulüp geçen Ağustos’ta o eseri 403 bin Sterlin’e yani 1.55 milyon Lira’ya sattı, ekonomik krizden kurtuldu.
Resimlerinin çoğu siyasi içerikli
Geçen yıl İngiltere’deki yasadışı dinleme krizi patlak verdiğinde bir gecede o dinlemelerden sorumlu istihbarat servisinin merkezinin yakınlarında bir resim belirmişti. Bir telefon kulübesinin yakınındaki duvar resminde kulübeyi dinlemeye çalışan koyu renk gözlüklü 3 adam vardı. Geçen Mart’taysa Suriye’deki iç savaşın 3’üncü yıldönümüne dikkat çekmek için en bilinen eserlerinden ‘Balonlu Kız’ı yeniden tasarladı. 2002 yılında Londra’da ortaya çıkan ve elinde kırmızı balonu olan küçük kız resmini, bu kez başörtülü bir çocuk olarak yineledi. O gün dünyanın dört bir yanındaki meydanlarda Suriye için gökyüzüne kırmızı kalpli balonlar bırakıldı.