Dünyanın en iyi mimarlarını Türkiye çekecek
Karma projeler dünyanın en iyi mimarlarını Türkiye’ye çekecek...
Ormanada’nın yaratıcılarından Torti Gallas&Partners’ın Başkanı John Torti:
1953 yılından bugüne kadar 400 binin üzerinde konut ve 700’ü aşkın yaşam merkezi tasarlayan Torti Gallas and Partners (TGP) için Türkiye, dünyanın en önde gelen mimarlık ofislerinin en cazip çekim merkezlerinden biri oldu. Eczacıbaşı Gayrimenkul’ün Zekeriyaköy’de başlattığı Ormanada projesini Kreatif Mimarlık ve Rainer Schmidt Landscape Architects işbirliğiyle tasarlayan TGP, aynı zamanda 10 yıl önce tasarladığı Kemer Country Kemer Boyu, Yalı Konakları ve Emlak Bank Bahçeşehir 2. faz gibi projelerle de Türkiye’de karma kullanımlı, yürümeye elverişli şehir planları yaratmada öncü mimarlık şirketlerinden biri...
Şirketin 20 yıldır başkanlığını yürüten John Torti, global krizde uluslararası yatırımlar için cazip bir ülke haline gelen Türkiye’nin dünyanın en iyi mimarları için de krizden sonraki çekim merkezi olduğunu kaydetti. Türkiye’de orta ve üst gelirli ailelerin sayısının artması ile donatıları üst düzeyde olan ve mahalle hissini yakalayan karma projelere olan ilginin önümüzdeki yıllarda daha çok artacağını söyleyen Torti, “Bu pozitif koşullar devam ettikçe Türkiye’nin dünyanın en iyi mimarları için çekim merkezi olması kaçınılmaz” diye konuştu.
Belediyeler ve kamu kurumları ile özel sektör arasında daha güçlü bir “kamu özel teşebbüs ortaklığı” öneren Torti, “Türkiye’deki imar kanunları kısıtlayıcı ve birlikte çalışılması zor. Gayrimenkul geliştiricileri mahalle ve yerleşimleri birbirine bağlayan daha geniş kapsamlı planlar yaratmaya cesaretlendirilmeli. Bu ayrıca yerleşimleri seçilmiş bölgelere yoğunlaştırarak yeşil alanların korunmasını da sağlar” dedi.Torti, imar politikalarının ulaşım ve toplu taşıma altyapısı geliştirme politikası ile bir bütün olarak düşünülmesi gerektiğini de ifade etti.
‘Ormanada’da her evin açık hava odası var’
Eczacıbaşı Gayrimenkul’ün Zekeriyaköy’de 220 dönüm arazi üzerinde başlattığı ve 188 adet villa ile 71 adet sıra evin yer aldığı ‘Ormanada’ projesinin Karadeniz’e kadar uzanan vadi ve yamaç manzaralarına sahip özel bir alanda kurulduğunu hatırlatan John Torti, “Ormanada’nın tamamına yayılmış sokaklar, parklar ve küçük meydanlar mahalleleri tanımlıyor. Evler sokağı görecek şekilde tasarlandı ama aynı zamanda her ev sokaktan korunmuş güzel bahçeler ile tasarlandı. Bu her eve özel yaratılmış ‘açık hava odaları’nı yaratmak, başından beri hedefimizdi”diye konuştu.
Yaratıcı tasarımlar için tünel kalıbın dışına çıkılmalı
Gelecekte tünel kalıp dışında farklı inşaat tekniklerinin de kullanılmasını öneren Torti, “Tünel kalıp sistemi çok verimli ve uygun maliyetli olsa da mimarların günümüz yaşam tarzına uygun yaratıcı iç ve dış mekanlar tasarlamasını kısıtlıyor. “Post-tension Structural System” ve “Transfer Slab Foundations” gibi güncel yapım sistemleri daha esnek ve yaratıcı kat planları ve çok daha verimli bina altı otoparklar tasarlanmasına olanak sağlıyor. Nihayetinde böyle binalar daha verimli, daha çekici ve gün geçtikce daha da sofistike olan alıcılara daha kolay pazarlanabilen binalar oluyor” değerlendirmesini yaptı.
Torti Gallas, son 20 yılda AIA (American Institute of Architects), ULI (Urban Land Institute) ve CNU (Congress for New Urbanism) gibi mimalığın en prestijli kurumlarının 150 den fazla tasarım ödülü ile onurlandırılmış. TGP çok yakın zamanda “Columbia Heights “Kentsel dönüşüm projesi ile ULI Award for Excellence; “Crystal City” projesi ile de CNU ödülünü almış. Torti Gallas and Partners’in Washington DC ve Los Angeles California’da tasarım ofisleri, İstanbul’da irtibat ofisi bulunuyor.