Dünya çizerleri arasında bir Türk
Karikatürist Ergün Gündüz, 1’nci Dünya Savaşı’nın 100’üncü Yılı nedeniyle dünyanın önde gelen 25 çizerinin bir araya geldiği “Büyük Savaşın İzleri” (Traces de la Grande Guerre) adlı uluslararası projedeki tek Türk çizer olarak yer aldı.
Karikatürist Ergün Gündüz, 1’nci Dünya Savaşı’nın 100’üncü Yılı anısına yayınlanacak “Büyük Savaşın İzleri” (Traces de la Grande Guerre) adlı uluslararası projede tek Türk çizer olarak yer aldı ve Fransız yazar Marguerite Abouet’in hikayesine çizimleriyle eşlik etti. Gündüz, “1918’den 2018’e tam 100 yıl geçti. Birleşik Krallık büyük savaşın yüzüncü yılını anmak adına Fransızlar’la beraber sanatsal bir program düzenledi. Ekim ayındaki bu organizasyonda, tanınmış 42 artist ve yazara kısa hikayelerden oluşacak bir resimli kitap sipariş edildi. Projede aralarında Dave McKean, Charlie Adlard (The Walking Dead), Sean Phillips gibi efsane çizerler ve yazarlarla birlikte benim de yer almam kendi adıma büyük gurur kaynağı” dedi.
Bu felaketin günümüzde de karşılığı var
Çizgilerle anlatılan 1’nci Dünya Savaşı’nın ilk yıllarını özellikle de Almanların işgal süreçlerine dair hikayeler yer alıyor, Gündüz, “Resimlediğim hikaye, Fransa’nın Belçika sınırında bir köyde yaşayanların savaşın ilk günülerindeki endişelerini anlatıyor. Hikayede yer alan genç kadını çizmeye başladıktan sonra bana mail ile eski o yıllardan fotoğrafı yollandı. Gariptir ki çizdiğim kadın ve elbiseleri neredeyse birebir aynı çıktı. Hikayedeki evde geçenleri çizerken o evde yaşamaya başlıyordum sanki.”
100 yıl önceki savaşın torunları hikayeleriyle ve çizgileriyle buluştuğu proje çok farklı bakış açılarıyla heyecanlı ve estetik bir kitap oluştuğunu söyleyen ünlü çizer, “100 yıl önce milyonlarca insanın ölümüne yol açan bu felaket günümüzde de karşılığı var. Çizgiroman sevenler www.tracesdelagrandeguerre.fr adresinden tüm yazar ve çizerlerin eserlerini inceleyip tarihe yolculuk yapabilirler.”
Etkinlik takvimi
2018 Ekim ayının ilk haftasında başlayacak etkinliklerle beraber kitap tüm Avrupa kitapevlerinde yerini alacak. La Bulle et le Lakes International Comic Arts Festival’inde savaşın izleri adında orijinaller skeçler sergilenecek. İngiltere’de ve Fransa’da savaşın tarihi, sanat ve müzik ile içiçe sunumlarla ziyaretçilere açılacak.
İlk günlerdeki endişe...
Gündüz çalışma sürecinde oğlunun da desteğini almış. “Hikayeye başlarken derin bir konsantrasyon yaşıyorum. Çizimlere başladığımda savaşın ilk günleri olduğundan o yıllara ait Fransız asker kıyafetleri bulup çizdim. Demir kasklı uzun gri paltolu askerler daha sonra oğlum ‘Baba bu kıyafetler yanlış’ dedi. ‘Neresi yanlış, bak interneteki fotolara aynı böyle’ diye cevapladım bana ‘Tamam savaşın başında bu kıyafetler yoktu iki sene sonra çizdiğin kiyafetlere döndüler, 4 yılık savaşın içinde asker malzemeleri devamlı değişti.’ cevabını verdi.. Haklıydı tekrar bakınca gördüm ki savaşın başında neredeyse wester zamanı gibi asker kıyafetleri vardı. Ben de hikaye savaşın tam ilk günlerinde geçince o kıyafetleri değiştirip doğru olanını yaptım. Anladım ki yeni nesil bilgisayar savaş oyunları sayesinde detaylarda oldukça bilgililer.
Bir asır sonra ortak acıları çizmek
Gündüz savaşın üzerinden bir asır geçmesine rağmen duygularda fazla bir şey değişmediğini, farklı milletlerden oluşan çizerler tarafından bunun çizgilere de benzer izlerle yansıdığını söylüyor. “Değişen çok şey olmasına rağmen sanki duygularda değişen fazla bir şey de yok gibi. 100 yıl önce başlayan ilk zehirli gaz kullanımı bugün de savaşlarda gizliden devam etmekte. Acılar, ölümler yine var. Değişen sadece silahlar kıyafetler ve evler… Biz çizerlerin hisleri ise hep benzer.”