Dört çocuktan biri Tip 2 diyabet
Son yıllarda çocuklarda Tip 2 diyabetin hızla artmasına dikkat çeken Dr. Şirin Seçkin, “İleri yaşlarda görülen bazı sağlık sorunlarına artık çocukluk çağında da rastlar olduk. Bunda ebeveynlerin beslenme konusundaki hatalarının payı büyük” diyor.
Sağlıklı beslenmeyle ilgili bilgilerimiz sürekli gelişiyor, değişiyor. Ebeveynler bilinçlendikçe beslenmeyle ilgili yanlış yapmaktan daha fazla korkar oldu. Ama bir yandan da çocuklarda obezite, diyabet gibi sorunlar artıyor. Nerede hata yapıyoruz? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin, 25 yıllık tecrübesiyle kaleme aldığı ‘0-2 yaş Doğru Beslenme’ adlı kitabında anne-babaların kafasındaki tüm sorulara güncel ve bilimsel yanıtlar veriyor.
Beslenmeyle ilgili o kadar farklı ve çelişik bilgiye maruz kalıyoruz ki ebeveynler nasıl bir yol izlemeli?
Mesleğe başladığım yıllarda, çocukların ne yiyip ne yememesi gerektiği, miktar ve saat düzeni, hatta yemek tarifleri bile doktorlar tarafından belirleniyordu. Günümüzde ise çocuğa ayrı yemek yapmak yerine ailenin yediklerinden ve aileyle beraber yemesi öneriliyor. Evde yemek hazırlamak, hep beraber bir sofrada yemek çok önemli. Hatta alışverişe beraber gidip doğal ve sağlıklı besinleri seçmek bile çocuğun doğru beslenme alışkanlıklarının oturması için zemin hazırlıyor.
“Hayatın ilk 2 yılı yaşam boyu sürecek beslenme alışkanlıklarını belirler” diyorsunuz...
Kesinlikle. Bebeklerin ağız tadı daha anne karnındayken programlanmaya başlar. Bebeğin ileriki yaşlarında annenin hamilikte yediği besinlere düşkün olduğunu görmekteyiz. İlk 4 yılda edindiğimiz beslenme alışkanlıkları hayat boyu devam eder. Bu nedenle ilk 4 yılda mutlaka evde pişen, çeşitli yemekler öneriyoruz. Kural olarak çocuğumuzda görmeyi istemediğimiz şeyleri en başından alışkanlığa dönüşmeden önlemeliyiz. Örneğin ‘Arada gofret yediriyorum’ bir müddet sonra her gün bir dilim gofret hakkına dönüşür. Başlangıçtan itibaren sebze ağırlıklı, işlem görmemiş gıdalarla beslemek, bunları yemediği zaman da başka seçenekler sunmamak önemli.
Pilav, patates kızartması gibi yiyeceklere düşkünlüğü önlemenin bir yolu var mı?
Yemek yeme alışkanlıkları büyük ölçüde ilk 1 yaşta gelişir. Aile farklı besinler yedirirse bebek büyüdüğü zaman seçici olmaz. Çocuklarda 1 yaşından 4 yaşına kadar yeni besinlere ayak direme ve hep aynı tarz beslenme dönemi görülür. Bu dönemde yeni tatlardan kaçınır. 4-6 ay rasında ise tattırılan tüm besinleri kolaylıkla kabullenirler. Bu nedenle 1.5 yaşına gelene kadar mümkün olduğu kadar farklı besinlere alıştırılmış olmalı.
Mevsimine uygun meyve-sebze yedirin
Sebze yemeyi sevmiyorsa yeterince denenmemiş olabilirsiniz. Sevmediği bir sebzeyi aç iken, en az 7-8 kez farklı pişirme tekniğiyle hazırlayarak farklı zamanlarda denemeniz gerekir.