Dokuz medeniyetin izinde Troya rotası
2018’in ‘Troya Yılı’ ilan edilmesiyle Çanakkale’den Assos’a kadar 120 kilometrelik bir ‘Troya Kültür Rotası’ oluşturuldu.
Tarihin en değerli yerleşim alanlarından biri olarak kabul edilen, hakkında onlarca kitap yazılan ve 9 film çekilen Troya’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabulünün 20’nci yıl dönümü şerefine ilan edilen ‘2018 Troya Yılı’ kapsamında, bölgedeki 20’den fazla köyü içine alan Troya rotası oluşturuldu. Likya Yolu’ndan sonra Troya Rotası ülkemizin en önemli tarihi yürüyüş yolu olma özelliğini taşıyor. Çanakkale ve Troya rotası, tarihi, doğası, köyleri, mitolojisi, lezzetleri ve kültür sanat etlinlikleriyle ziyaretçilerini bekliyor.
Rota, Alexandria - Troas, Apollon Smintheion ve Assos gibi bölgenin en önemli arkeolojik ve tarihi değerlerini birbirine bağlayan bir yapıda oluşturuldu. Proje kapsamında yürüyüş rotaları GPS koordinatları ile belirlendi. Bölgedeki köylerde bilgilendirme ve sürdürülebilir turizm toplantıları da eş zamanlı olarak devam ediyor. 2018 Troya Yılı’nda hayata geçirilen Troya Kültür Rotası Projesi ile farklı arkeolojik, tarihi, kültürel ve doğal değerleri içeren uluslararası standartlarda tescilli bir kültür rotası oluşturuldu.
Yola Tevfikiye Köyü’nden başlayın
Troya Antik Kenti farklı dönemlere ait 9 ayrı medeniyetin izini 5 bin yıllık geçmişi içinde barındırıyor. Troya antik kentine 50 km uzaklıktaki Assos hem tatil yapabileceğiniz, güzel yemekler yiyebileceğiniz hem de tarihin ayak izlerini takip edeceğiniz eşşiz bir yer.
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar köyündeki Apollon Smintheus tapınağı ise dikkatleri üzerinde topluyor.
Yeme içme konusunda zengin bölge
Çanakkale yeme içme konusunda çok zengin bir ilimiz. Balık derseniz, ne de olda Boğaz kenarında kurulu bir şehir, çok iyi balık lokantaları var. Troya rotasına üzerindeki Ezine, beyaz peynirin başkenti. Mitolojik rotanın izinisürerken Ezine’de peynir alışverişi yapabilirsiniz. Çanakkale merkezdeki Yalova restoran da balık ve mezeleriyle öne çıkıyor. Yine aynı bölgede, Bayramiç’te çam ağaçlarının gölgesinde Hacıkayyum Yeşil Park’da pişirilen fırında oğlak ziyafetini kaçırmayın.
1 milyon ziyaretçi
Troya Yılı nedeniyle antik kentin ziyaretçi sayısı şimdiden 600 bini geçti. Yıl sonuna kadar sayının 1 milyona çıkması bekleniyor.
Sonatın hikayesi
Truva (Troya) Sonatını besteleyen Fazıl Say, sonatın hikayesini şöyle anlattı, ‘Bu eseri bestelerken tüm kaynaklardan esinlendim, başta Anadolulu ozan Homeros’un üç bin yıllık ölümsüz destanından, sahne eserlerinden ve filmlerden. Eserimi (Opus 78 sayılı) 2018’de altı ayı kapsayan bir zaman diliminde besteledim, “Troya” konulu çok fazla salt müzik eseri olmadığından müzik diliyle bu destanın dramatik ögelerini sunmak için özen gösterdim. Farklı teknikler kullandım. 40 dakikalık 10 bölümlü dev bir piyano sonatı oluştu, destanı bir de benden dinleyin isterim.
Adım adım tarih
- Çanakkale’nin Tevfikiye Köyü’nde yer alan Troia Örenyeri’ne ulaşım için Çanakkale Ezine yolundaki Tevikiye yol ayrımına sapıp 4,5 km gittiğinizde ulaşabilirsiniz.
- Troya Antik Kenti’nin yakınında yeni müze inşa ediliyor. Eski müzedeki eserler boşaltıldı. Şu sıralar müzeye son dokunuşlar yapılıyor. Eserler tek tek buraya taşınacak ve Troya yeni müzesine kavuşacak. Müze eylülde açılacak.
- Antik liman rotanın en önemli duraklarından biri.
- Troya’nın ilk yerleşimlerinden Apollon Tapınağı’nda kazılar halen devam ediyor
- Evcilleştirdiği aslanıyla meşhur Cezayirli Hasan Paşa’nın köşkünü ziyaret edebilirsiniz
- Eşsiz tarihi dokusu ile Ayvacık, temiz deniziyle sakin, huzurlu bir tatil geçirmek isteyenler için tam bir cennet olan Sokakağzı. Çevresindeki köyleri, karşısındaki Midilli Adası manzarası, antik kalıntılarıyla burayı hâlâ keşfetmeyen ziyaretçilerini bekliyor.