Yemeğe konsantre olun
Beslenme çok önemli ve insanların en fazla karıştırdığı konu. Ben sabah kalkınca kahvaltı etmiyorum. Her şeyden önce 10 dakika kadar yoga yapıyorum. Yoga da basit, güneşi selamlama gibi hareketler. Enerjimi kahve yerine yogadan alıyorum. Kalktıktan iki saat sonra yoğurtla böğürtlen yiyorum. Sonra acıkırsam biraz fındık fıstık. Öğlen yemeklerini büyük yiyorum. Balık tercih ediyorum ama sebze de oluyor. Hiç aç kalmıyorum. Her zaman yanımda atıştıracak sağlıklı bir şeyler oluyor. Çünkü acıkınca insan etrafta ne bulursa yiyor. Maalesef bu büyük bir hata. Çoğumuz bu hatayı sürekli yapıyoruz.
Akşam 19:30’dan sonra yemek yemeyiz. Yemek yediğimiz mutfak ve yemek odasında televizyon yok. Ayrıca yemek süresince telefonlarımızı da uzak bir noktaya koyuyoruz ki yemeğe konsantre olalım. Yemek sohbetlerimiz de günlük tabiri caizse ‘geyik muhabbeti’ şeklinde gelişir, yemek masasında asla ciddi konular konuşmaz, tartışmaya girmeyiz. Akşamları et yersem de az miktarda, daha çok fasulye, sebze tercih ediyorum. Protein gerekiyorsa balık, yumurta yiyorum.
Rafine şekere veda edin
En büyük beslenme yanlışı şeker tüketmek. Fazla şeker tüketimi yüzünden şişmanlık oranı artıyor. Burada kast ettiğim doğal şeker değil. İlave edilmiş, işlenmiş şeker. Mesela meyvenin içinde de şeker var. Ama vücut meyve şekerini yavaş yavaş alıyor. Tatlı yerine meyve tercih ederseniz insülin seviyenizi fazla yükseltmeden rahatlıkla tatlı ihtiyacınızı giderebilirsiniz. İşlenmiş gıdalara da dikkat etmeniz gerekir.
Doğalın önemi
Yediğiniz gıdalar ne kadar doğalsa vücudunuz o gıdayı reddetmez. Örneğin balık, ızgara balık mı yoksa işlenmiş balık kroket mi, ya da dilimlenmiş portakal mı yoksa portakal renkli gazoz mu? Şöyle düşünün, sindirim sırasında seçtiğiniz gıdayı ya vücudunuz direkt atacak, ya kullanacak ya da saklayacak.
Bağışıklığınızı güçlendirin
Bağışıklık sisteminizin hastalıklarla savaşması için ihtiyacı olanı meyve ve sebzelerden daha iyi başka bir şey veremez. Birçok kişi vitamin ve mineral alımını artırmak için multivitamin tercih etse de, vücudunuzun sağlığını koruması ve enfeksiyonlarla savaşması için ihtiyaç duyduğu besin maddelerini almasının en iyi ve doğal yolu taze sebzelerdir. Konu beslenme olduğunda altın kural, çeşitliliktir. Tabağınızda farklı renkte sebze meyveler bulundurmaya çalışın ve bu karışıma biraz da çiğ kuruyemiş eklemeyi deneyin.
Tavuk suyu çorba
Annenizi, anneannenizi düşünün. Hasta olduğunuzda taze sıkılmış portakal suyu ya da tavuk suyu çorba ile sizi iyileştirmeye çalıştıklarını unutmayın. Peki gıdaların tedavi edici özelliğini nereden biliyordu annelerimiz?
Tavuk suyu çorba sizi ısıtır, içindeki sodyum sıvı tüketmenizi tetikler, terletir ve tıkalı olan üst solunum yolunuzun rahatlamasıne neden olur.
Beyninizi ateşleyin
Doğru beslenme hafızanızı geliştirir, zihninizi açar ve beyninizi ateşler... nasıl mı?
Balık: Omega 3 deposu balık. Amerikan Sağlık Derneği tarafından yapılan bir araştırmaya göre haftada bir balık yiyenlerde demans ve Alzheirmer riskinin yüzde 47 oranında az görüldüğü tespit edildi.
Yeşil yapraklı sebzeler:Bir tek balık değil Akdeniz diyetinde sıkça kullanılan yeşil yapraklı sebzeler de beyin sağlığınızı koruyucu etkiye sahip.
Tarçın: Wheeling Jesuit Üniversitesi’nin araştırmasına göre tarçın hafızanızı geliştirir.
Ağrı kesici gıdalar Baş ağrısı
Dehidrasyon yani susuzluk baş ağrısına neden olan etkenlerin başında gelir. Başağrısı çekenlerin yüzde 47’si günde altı bardaktan az su içerler. Baş ağrısını kesmek için günde 6 bardak su için. Magnezyum içeren muz ve ıspanak ile riboflavin içeren yumurta ile badem kan damarlarını stabilize etmeye yardımcı olup beyin hücrelerinin enerjiyi kullanmasını destekleyecektir.
Depresyon savar gıdalar
Mutsuz hissettiğinizde şekerli gıdalara ya da trans yağ içeren abur cuburlara sarılıyorsunuz. Depresif halinizi geçici olarak bu sağlıksız gıdalarla yok ettiğinizi sanıyorsunuz ama daha bu gıdaların etkisi geçince yine mutsuz oluyorsunuz. İşte size formül, tatlı niyetine bir kase yoğurdu kuru meyveler ile karşıtırın ve yavaş yavaş yiyin. Ya da tuzlu abur cuburlar yerine bir avuç nohut haşlayıp üzerine baharat ekleyip atıştırabilirsiniz.
Saf su ile gargara
Japonların hastalıklardan korunmak için uyguladıkları atadan kalma ve çok basit bir yöntemleri var, gargara. Günde 3 defa bir bardak su ile gargara yapanların daha az hasta oldukları yüzyılların deneyimi olarak karşımızda.
Kırışıklık önleyici chia tohumu
2 kaşık chia tohumunda 5 bin miligram Omega 3 vardır, omega 3 cildinizi nemlendirir ve kırışıklık oluşumunu yavaşlatır.
İltahabı tedavi eden besinler
Sağlıklı yağlar: Zeytinyağında bulunan polifenoller çok güçlü antioksidanlar. Avokado ve çiğ kuruyemiş gibi diğer sağlıklı yağlar da enflamasyonla savaşmaya yardımcı.
Baharatlar: Zencefil, zerdeçal, tarçın gibi taze baharat ve bitkiler diğer enflamasyon önleyiciler.
Pancarı keşfedin
Pancar günümüzün süper gıdası. Bolca potasyum ve C vitamini içeriyor. Kesip salatalara ekleyebilir, patates yerine tavada pişirebilirsiniz. Ayrıca yapraklarının da yenebilir olduğunu unutmayın!
Peynir severlere tavsiyeler
Günde 40-55 gram arası peynir tüketin. Tam yağlı peynirler yerine lor tercih edin.
Kötü kolesterole çikolata ile savaşın
Araştırmalar bitter çikolatanın tansiyonu düzenlediği ve kötü kolesterol seviyelerini düzenlediği kanıtlandı.
Gözlerinizi kuvvetlendirin
Antioksidan ve çinko zengini besinlerin görme kaybı riskini azaltabileceği söyleniyor. C vitamini (turunçgiller, çilek, Brüksel lahanası ve brokoli), E vitamini (avokado, kuruyemiş, çekirdek, buğday rüşeymi), beta-karoten (havuç, kayısı, tatlı patates, şeftali, kara ve yeşil lahana, ıspanak) ve çinko (hindi, tavuk, istiridye, nohut ve zenginleştirilmiş gevrekler).
Tohumların gücü
Kabak çekirdeği: Bir çorba kaşığı kabak çekirdeğindeki magnezyum bir muzdan daha fazla. Kalp krizi riskini azaltıyor, diyabet ile savaşıyor.
Tabağınızı bölün:
Tabağın yarısı sebze, dörtte biri protein dörtte biri de karbonhidrat olsun. Kahvaltıyı atlamayın ve sabah mutlaka yoğurt tüketin. Her gün salata yiyin.