Doğru bilinen yanlışlar
İngiliz beslenme uzmanları hemen her gün tükettiğimiz yedi gıdayla ilgili doğru bilinen pek çok şeyin aslında yanlış olduğunu açıkladı. İşte o yanlışlar:
Makarna yemek sizi şişmanlatır
Makarna iyi bir karbonhidrat deposu. Araştırmalar makarnanın kilo aldırmadığını kanıtladı. Öncelikle makarnayı "aldente" pişirip yemeniz gerekiyor. Fazla pişmiş, hamurlaşmış makarna tavsiye edilmiyor. Araştırmalar beyaz ekmeğin makarnadan daha sağlıksız olduğunu da belirtiyor. Makarnayı akşam yerine öğlen yemeği olarak tercih etmeniz tavsiye ediliyor. Eğer makarnayı hafif bir peynir ya da yoğurt ile tüketip, üstüne sos ya da margarin eklemezseniz fazla kilo aldırmaz.
Hurma zararlı ve şeker deposudur
Sadece Ramazan Ayı‘nda değil düzenli olarak hurma tüketebilirsiniz. Ama hurmayı pişirip yiyecekseniz. Kurutulmuş hurmalarda yüzde 68 şeker var ama bu oran normal şekerden daha az. Hurma lif bakımından zengin ve hurmadaki yüksek lif oranı insülin direncinizin artmasını engelliyor. Ayrıca hurma; demir, potasyum ve B vitamini deposu. Kurutulmuş hurmalarda meyvelere oranlar daha fazla şeker var, ama hurmayı şeker ihyiyacınızı karşılaması için pasta ve keklerin yerine yiyorsanız doğru yoldasınız.
Hindistan cevizi en iyi kızartma yağıdır
Hindistan cevizi yağı tüm dünyada yükselişte. Ve bu yağın diğer rafine yağlara göre şişmanlatmadığı söyleniyor. Hindistan cevizi yağı orta zincirli yağ asitleri içerir. Trans yağlara oranla oldukça sağlıklı bir yağ asididir ve metabolizmayı hızlandırır ama bu yalnızca pişmemiş hindistan cevizi yağı için geçerli bir şey. Pişmemiş olan hinditan cevizi yağı kolesterol içermiyor. Yağ pişince ise direkt olarak kaloriye dönüşüyor.
Tam yağlı süt kalp düşmanıdır
Yağsız süt faydalı miti artık sona erdi. Çünkü tam yağlı sütlerin sağlığa faydası kanıtlandı. Araştırmaya göre tam yağlı süt içenlerde diyabet, yüksek tansiyon, kalp krizi ve obesite riski çok daha düşük.
Kırmızı et kanser yapar
Kırmızı etin fazla tüketilmesi, aşırı kilo almaya, kolesterol yüksekliğine, kalp ve damar hastalıklarına, tansiyon yükselmesine ve bazı karaciğer ve bağırsak hastalıklarına yol açabilir. İçindeki proteinler hayvansal proteinlerin en değerlilerinden sayılıyor. Kırmızı etteki aminoasitleri bitkisel proteinlerde bulmak öyle pek kolay değil. Diğer taraftan kırmızı et çok ciddi bir demir ve B-12 kaynağı. Önemli bir enerji kaynağı olan Coenzim-Q10 ve önemli bir yapıtaşımız olan karnitin deposu. Kırmızı et alırken yağsız kısımlarını tercih etmelisiniz. Haftada 2-3 kez 100 gram civarında kırmızı et tüketimi ideal. Eti haşlamak kızartmadan çok daha sağlıklı. Dana eti sığır etinden, koyun eti de dana etinden daha çok tercih edilmeli.
Kemik suyu ve iliği faydasız
Kemik suyunun düzenli tüketimi uzun ve sağlıklı yaşamın kapılarını aralar. Kemiğin içinde yer alan ilik, vücudun bağışıklık sistemiyle birebir bağlantılı olan trombosit, eritrosit ve lökasit hücrelerinin üreyerek çoğalmasına katkı sağlar. Kemik ilikleri soğuğa karşı koruyucu olmasının yanında hastalık dönemini daha kısa sürede atlatılmasını sağlar.
Kale bitkisi süper sebzedir
Kale bitkisi son zamanların en popüler süper gıdası. Peki faydası diğer besinlerden fazla mı? Hayır. Kalenin de faydası tıpkı lahana ve brokoli kadar. Kalenin kolesterolü düşürmekten kilo verdirmeye, bazı kanser türlerine iyi gelmesine kadar pek çok faydası biliniyor. Bir antioksidan deposu ve bakterilere karşı ölümcül. Ama bu özellikler brokoli de var. Kaleyi esas süper bitki yapan, yüksek K vitamini içeriğiyle kemik erimesine karşı iyi iyi gelmesi. Vücudun detoksifikasyon sistemi için kapsamlı destek sağladığı kabul ediliyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Ayrıca, bakır, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, manganez ve fosfor gibi minerallerden zengin bir kaynak ama popülaritesi gibi kale bitkisi bir ‘süper sebze’ değil.