“Davet vermek için neden aramam”
En samimi sofralar pazar brunchlarıdır
Evinde verdiği davetler günlerce konuşulan cemiyet hayatının ünlü ismi Feryal Gülman, “O kadar sık davet veriyorum ki, sonuncusu hangisiydi hatılamıyorum. Davet vermek için neden aramam” diyor. Gülman davet vereceklere; önce tarih, sonra kişi sayısı, ardından da mönü, masa ve çiçek düzenlemesine karar verin diyor.
* Giyim kuşam konusunda “trend-setter” isimlerdensiniz. Bir davete gideceğiniz zaman kaç dakikanızı gardırop karşısında geçirirsiniz?
İnanın benim için en kolay kısım hazırlanmak. Makyaj ve giyinmem toplam yarım saati geçmez. Normal davet ve yemeklerde makyajımı kendim yaparım.
* Ağır bir davette veya bir brunch’ta hangi markaları tercih ediyorsunuz?
Ağır davetlerde eğer uzun bir elbise giyeceksem; Oscar de lerenta, Naem Khan, Monigue Lhulier veya J.Mendel. Daha ciddi bir yemekte Chanel seçimlerini severim. Bir pazar bruch davetine ise J brand veya Victoria Beckham bir jean ve yine spor bir Chanel ceketle kombin yapabilirim.
* Ne sıklıkta davet verirsiniz? Genel bir rutin var mı yoksa “mutlaka bir nedeni olmalı” diyenlerden misiniz?
Yok, davet vermek için hiç neden beklemem. Evimde belli sıklıkta yemek daveti veririm.
* En son ne zaman davet vermiştiniz? En unutamadığınız hangisiydi?
Çok sık davet yapıyorum. Onun için son nedir bilemem. Biz düğün davetimizi de evimizde yaptık. Onun için en unutulmazı düğünümüzdü bence. Düğünümüz daha çok parti havasındaydı. Yemekler açık büfeydi; istasyon masalar. Herkes hareket halindeydi. Böylece herkes birbiriyle sohbet etme imkanı bulabildi.
* Davet sıralamanız nasıl ilerler?
Önce tarih belirleme; sonra masaya oturtabilme sayıma göre kişi adedi. Arkadaşları ve tanışmaktan zevk alacakları bir araya getirmeye çalışırım. Eskiden 80 kişilik davetler verirken; şimdi 20’şer kişilik davetler yapıyorum. Daha rahat sohbet ediliyor. Sonra sıra menü seçimi, masa ve çiçek düzenlemesine geliyor.
Misafirlerimi 15 gün önceden arar, davet ederim
* Bir davet için kaç gün önceden “start”ı verirsiniz?
Misafirlerimi en az 15 gün önceden arayıp davet ettikten sonra hemen menüyü aklımda oluştururum. Çiçek düzenlemesi ve diğer hazırlıklar bir gün önce başlasa da benim aklımda günler öncesinde hazırlıklar başlar.
* Davet vermenin temel adabı nedir?
Evinize davet ettiğiniz insanları keyifle uğurlayabiliyorsanız önemli olan bu...
* Evinizde davet vereceğiniz zaman yardım için ilave çalışan çağırıyor musunuz?
Genellikle akşam yemeği davetlerimi evimde veriyorum. Çağırdığım davetli sayısına göre dışarıdan yardımcı alıyorum; 12 kişiye kadar evimdeki personel ve mutfakla misafirlerimi rahatlıkla ağarlayabiliyorum. Ama çoğunlukla 20 kişi kadar davet ediyorum ve masa düzenime göre o zaman yardımcı alıyorum.
* Kimleri brunch’a; kimleri akşam yemeğine; kimleri 5 çayına davet etmek gerekir?
Öyle bir önerim yok. Ama açıkçası artık 5 çaylarına hiç kimsenin fazla vakti olmadığını düşünüyorum Pazar bruchları keyifli oluyor, herkes spor giyimli ve rahat hissediyor. Bence samimi dostlarla birlikte olmak için çok ideal. Akşam yemekleri dostlarla olabildiği gibi daha resmi veya iş davetleri için de daha uygun diye düşünüyorum.
Altın tonlarında tabak takımı kullanacaksam, bej masa örtüsü...
* Nelere dikkat etmek gerekiyor?
Elbette misafirlerin birbiriyle uyumlu olması çok önemli. Masa düzeninde abartıya kaçmadan sade ama özenli bir masa gelen misafirinize verdiğiniz değer ve önemin göstergesidir bence. Tabii masa düzeni için gerekli değil ama ben davetlerimde oturma düzeni için isim kartları koyuyorum. Ayrıca çiçek ve mum çok seviyorum. Ama renklerde uyum sadece çiçekle sınırlı değil. Masa örtüsü ve tabak takımları hatta bardaklardaki renk uyumu da önemli. Eğer bu bütünlük içinde her birinde çok fazla renk armonisine gidilirse göz yorabiliyor ama...
* Sizin bir davet için genelde hazırladığınız masayı bize anlatsanız?
Eğer altın tonlarında bir tabak takımı kullanacaksam bej tonlarında masa örtüsü tercih ediyorum. Şamdan ve çiçeği bir arada kullanıyorum; altın varak şamdan ve çiçek tonlarında mevsime göre seçimler yapıyorum. Yılbaşı döneminde bordo tonlarında çiçekler kullanırken; bahçe masası hazırladığımda daha çok kır çiçekleri veya orkide kullanıyorum. Beyaz yemek takımlarını seviyorum.
Önce antre tabağı, sonra risotto...
* Davet mönüsünün içeriğine nasıl karar vermeliyiz? Mesela, yemekli bir davette et ikram edecekseniz yanına ne tercih ediyorsunuz?
Ben 3 çeşit yemek ve arkasından tatlı ikram ediyorum. Önden küçük bir soğuk antre tabağı; ardından risotto veya başka bir ara sıcak. Ardından da et veya balık. Ana yemeğin yanında sebze veya pilav isteğe göre ikram ediyorum. Son olarak da tatlı tabağında küçük, farklı birkaç lezzet olsun ve biraz da taze meyve olsun istiyorum. Yılbaşı zamanı ördek veya hindi. Diğer zamanlarda balığın mevsimine göre de ana yemek tercihi yapıyorum.
* Konuklarınıza ikram ettiğiniz özel bir yemek var mı?
Tatlıları veya kekleri şeker yerine splenda tatlandırıcı ile hazırlıyorum. Beyaz un yerine de kepek unu tercih ediyorum. Böylelikle tatlılarımız çok hafif oluyor.
* Türkiye’de verilen davetleri nasıl değerlendiriyorsunuz? “Ev davetlerinde yemeklere önem veriliyor ama eğlence kısmı es geçiliyor” gibi bir durum var mı?
Hayır, ben Türkiye’de davetlere çok önem verildiğini düşünüyorum. Bizim evsahipliğimiz dünyaca meşhur. Herkes misafirine en güzelini sunmaya çalışıyor.
* Sizce davet vermeyi biliyor muyuz?
Bence bu konuda çok geliştik. Eskiden gerçekten yurt dışındaki davetlere gidince kendimizi çok geride hissederdim. Oysa şimdi çok güzel davetler verildiğini düşünüyorum. Herkes bolca seyahat ediyor; görüyor. Ülkemizde masa düzeni, servis ile ilgili tüm malzemeleri artık bulmak mümkün. Harika catering servisleri var. Şimdi çok daha kolay.
* Bir ev sahibinin bir konuğuna karşı yapabileceği en kaba hareket ya da söz nedir?
Sınırsız kabalık yapılabilir. Ama evimizdeki misafire kaba davranmak deyince aklıma ilk; o kişiyle aslında kişisel bir sorunumuz varsa dahi bunu kendi evimizde asla dile getirmemeliyiz diye düşünüyorum. Ne olursa olsun.