Çocukların beslenme çantasını renklendirin
Hafta başı okullar açılıyor. Gününün büyük bir kısmını okulda geçiren çocuklar için beslenme çantalarının nasıl olması gerektiği konusundan uzmanlar uyarılarda buluyor. Sağlıklı ve doğru atıştırmalığı seçmek ve beslenme çantalarında besin güvenliğini sağlamak ise ebeveynlerin görevi olduğunu hatırlatan uzmanlar velilere beslenme çantasının nasıl hazırlanacağı konusunda ip uçları veriyor.
Beslenme çantasında elma ve peynir çocuklarda çürüğü engelleyebilir
Zamanlarının çoğunu okulda geçirecek öğrencilerin, yemek düzeni de, önemli ölçüde ailelerin kontrolünden çıkıyor. Okul kantinlerindeki abur cubur ve hazır yiyecekler dişlerde çürük riskini artırıyor. DentGroup Kids Çocuk Diş Hekimi Neşve Kayabaşoğlu, çürükten korunmak için velilere, minik öğrencilerin beslenme çantalarına peynir, elma gibi sert kabuklu meyveler ve kabuklu kuruyemiş koymalarını öneriyor.
Cansu Tektunalı Back-Up Sağlıklı Beslenme Danışmanı
Back-Up Sağlıklı Beslenme Danışmanı Cansu Tektunalı, sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlıklarının okul döneminde devam ettirilebilmesi için dört ana kural olduğunu belirtiyor.
Tektunalı, güne kahvaltıyla başlayan çocukların beslenme çantasında bulunması gerekenleri şöyle sıralıyor:
- Nişastalı besinler (Ekmek, makarna, pilav, mısır, şehriye, patates...)
- Sebze ve meyveler
- Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller
- Süt ve süt ürünleri
Tektunalı, yiyeceklerin dört özellik açısından da çeşitli olması gerektiğini aktarıyor:
- Renk (Farklı renkte besinler)
- Biçim (Bütün tostu 2’ye bölüp, 2 üçgen oluşturmak, eti roll arasında sunmak)
- Tat (Lezzet verici ve değişik gıdaları kararında menüye eklemek: Tuz ilavesiz köfteli sandviç arasına az miktar ketçap, farklı meyveler, değişik ekmek çeşitleri gibi...) Doku (Yumuşak bir gıdayla, çiğnenecek bir gıda: Makarna olan bir menüye, elma eklemek gibi...)
Cansu Tektunalı’nın çocukların beslenme çantaları için önerdiği menüler ise şöyle:
Her çocuk köfte sever
- Kepekli roll arasına ızgara köfte ve zeytinyağında sotelenmiş sebzeler
- Ayran - Şeftali
Et sevmeyen çocuklar için menü
-Nohutlu semizotu
- Peynirli kuskus
- Elma
Tatlı seven çocuklar için menü
- Fıstık ezmeli kepekli sandviç
- 1 muz  Süt
Ara öğünde ne olmalı?
Tektunalı, ara öğün için de aşağıdaki seçenekleri sıralıyor:
- Ğ yağlı yoğurt içine kuru kayısı ve ceviz rendesi  Taze sıkılmış meyve suyu ve peynirli kepekli simit
- Puding (Haftada 1-2)
İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Beslenme ve Diyet uzmanı Ece Günay Akkuş
Okul çağındaki çocuklara doğru beslenme alışkanlıklarının kazandırılması, onların daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmelerinin temelini oluşturur. Fiziksel ve zihinsel gelişimlerinin yaşlarına uygun olarak tamamlamalarında çok önemli rol oynar.
Güne mutlaka kahvaltı ile başlanmalı
Çocuğun evden çıkma saati ne olursa olsun mutlaka kahvaltı yapması sağlanmalıdır. Çocuk için seçilecek sağlıklı alternatifler, kısa sürede yenebilen ama uzun süre tok tutacak, enerji, vitamin- mineral yönünden zengin yiyecekler olmalıdır. Örnek olarak, (peynirli sebzeli omlet +tam buğday ekmeği + süt ),(ev yapımı kıymalı -peynirli poğaça + süt), pankek (içine ev yapımı reçel + fındık) + süt, tam buğday ekmeğine yapılmış söğüş sebzeli, peynirli veya jambonlu sandviç + süt)
Anne yemekleri her zaman güzeldir
Okul çantası hazırlanırken, ara öğün olarak çocuğunuza paketli ürünler koymak yerine, kendi yaptığınız içerisine ne koyduğunuzu bildiğiniz şeyleri koyun. Ev yapımı üzümlü- havuçlu-cevizli kek, peynirli- kıymalı poğaça, fındıklı- üzümlü kurabiyeler yanına süt veya ayran veya ev yapımı limonata koyulabilir... Meyve özellikle kış aylarında içeriğinde bulunan vitaminlerden dolayı başlıca olmazsa olmazımız, mutlaka günde en az iki porsiyon meyve tüketilmesi gerekir. Meyveyi ara öğünlerde tek başına değil mutlaka ceviz, badem, fındıkla tüketin.
Kış aylarında çocuklarınızın bağışıklığını güçlendirin
- C vitamini olmazsa olmazımız, kışın bizi koruyan en önemli vitaminlerden biri, ne de bulunur bu C vitamini; maydanoz, kuşburnu, kivi, turunçgiller, çilek, hünnap, brokoli, semizotu...
- Bol sebze meyve tüketilecek, mümkünse sebzeler olabildiğince çiğden olmalı!
- D vitamini; sakatat ve güneş ışığı.
- Bitki çayları; Zencefil, zerdeçal, ada çay , tarçın, karanfil karışımı çaylar.
Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı
Taze meyvelere mutlaka yer açın
Okul heyecanı yeniden başlıyor. Çocukların okul başarısını etkileyen en önemli faktörlerden birisi dengeli besleniyor olmaları. Doğru hazırlanmış bir beslenme çantası, çocukların sağlıklı büyüme ve gelişme sağlayabilmesi için en önemli anahtarlardan biri. Yeni okul dönemi öncesi anne babalara, çocukların beslenme problemleri ve sağlıklı gelişimi için Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak’tan beslenme çantası önerileri ışık tutacak.
Sağlıklı bir beslenme çantası hazırlamanın en kolay yolu, içine bütün besin gruplarından en az bir çeşit yerleştirmektir. Süt grubu, et grubu, tahıl grubu ve sebze-meyve grubu bir çocuğun beslenme çantasında mutlaka yer almalıdır. Çocuklar hep aynı besinleri tüketmekten hoşlanmaz ve çabuk sıkılırlar. Beslenme çantasının dolu gidip boş gelmesini sağlamak için çeşitlilik sağlamaya özen göstermelisiniz. Çocuklarda su tüketimi de çok önemlidir. Bu nedenle çantanın içine su koymak, iyi bir çözüm olacaktır.
Örnek bir beslenme çantasının içindekiler aşağıdaki gibi olmalı
- Muz, elma, armut, üzüm gibi kolay yenebilecek taze meyveler.
- Kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm gibi enerji verecek kuru meyveler.
- Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar.
- Ev yapımı, az şekerli, kuru meyveli kek ya da kurabiye.
- Sandviç (ton balığı, ızgara tavuk, peynir yanında, marul, salatalık, domates, yeşilbiber)