Çocuklar 1 gram bile şeker yememeli
19 miyon öğrenci yarın dersbaşı yapacak. Ülkemizde öğretim ilköğretim çağındaki öğrencilerin çoğu öğle yemeklerini okul yemekhanesinde yiyor. Günlük kalori ihtiyacının üçte birini buradan alıyorlar. Peki çocuklarımıza ne yedirmeliyiz, nelerden uzak tutmalıyız?
Yeni eğitim öğretim dönemi yarın başlıyor, 19 milyon öğrenci dersbaşı yapacak. Ülkemizde öğretim ilköğretim çağındaki öğrencilerin çoğu öğle yemeklerini okul yemekhanesinde yiyor. Günlük kalori ihtiyacının üçte birini buradan alıyorlar. Peki çocuklarımıza ne yedirmeliyiz, nelerden uzak tutmalıyız? Çocukları şeker bağımlılığı ve abur cubur yemekten nasıl uzak tutarız? Okulların açılma arifesinde uzmanlar velilere doğru beslenme çantası önerileri verdi.
Beslenme ve Diyet uzmanı Emre Uzun öğrenciler için en önemli öğünün kahvaltı olduğunu söylüyor. Uzun bütün gece süren açlıktan sonra vücudumuz ve beynimiz yeni güne başlamak için enerjiye gereksinim duyduğunu, bu enerjinin derslerdeki performası etkilediğini belirtiyor. “Kahvaltı yapmayan çocukta dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performansta azalma olur. Bu nedenle güne yeterli ve dengeli yapılan bir kahvaltı ile başlamak öğrencilerin okul başarısının artmasında son derece önemlidir. Peynir, taze meyve, birkaç dilim ekmek, 1 bardak süt çocuklar için kahvaltıda yeterlidir. Kaliteli protein olan yumurtanın da tüketimine özen gösterilmelidir. Gün boyu fiziksel ve zihinsel performansın en üst düzeyde tutulabilmesi, düzenli olarak ara ve ana öğünlerin tüketilmesi ile mümkündür. Bu nedenle, öğün atlanmamalıdır. Tüketilecek besinlerin, 3 ana, 2 ara öğünde alınması en uygun olanıdır” diyor.
Birleşmiş Milletler’in raporuna göre yüzde 32.1 oranıyla Türkiye obezitede 53 ülkenin nüfusunun incelendiği Avrupa kıtasında birinci sırada yer aldı, buna bağlı olarak çocukluk çağı obezitesi de ciddi boyutlarda arttı. Çocukların sağlıksız beslenmesiyle birlikte başta şeker hastalığı, kan yağı yüksekliği ve hatta tansiyon yüksekliği gibi erişkinlik hastalıkları da çocuklarda daha sık görülür hale geldi. Metabolizma ve Obezite Uzmanı Dr. Ayça Kaya, seker tüketiminin çocuklarda son zamanlarda ciddi bir artış gösterdiğini vurguluyor. Kaya, “Tehlikeli olan gelişme, şekerin artık yerli yersiz neredeyse bütün hazır gıdaların içine koyulur hale gelişi... Sosis, mayonez, ketçap, pizza, hamburger ekmeği, kola, hazır meyve suyu gibi gıdalar şekerle tüketici gözünde daha çekici hale getiriliyor ve çocuklar da bu gıdalara bağımlı hale geliyor. Çocukların severek tükettiği birçok gıda ve içecek gizli şeker deposu. Örneğin bir kutu kolada 15 adet küp şeker var. Bir çok bilinçli ebeveyn çocuğuna kolalı içecekler içirmese de diğer ‘masum’ gibi görülen içecekler de de şeker oranları bir hayli yüksek. Örneğin ice tea’de 12 adet, çikolatalı sütte 15 adet, gazozda 12 adet, vişne suyunda 7 adet, limonatada 15 adet küp şeker var. Bir küp şeker 16 kalori, şeker, vücudumuzu, paslandırıyor, çocuklarımızın hücrelerini 12 yaşında yaşlandırıyor.” diyor.
Sıfır şekerli hayat
Peki çocuklarımızı okul döneminde nasıl beslemeli, ne kadar şeker tüketmelerine izin vermeliyiz? Ayça Kaya soruyu şöyle cevaplıyor, “Bu soruya mümkünse hiç tüketmesinler diye cevap vermek istiyorum. Çocuğunuzu şekerden koruyacaksınız. Evde yapacağınız sağlıklı tariflerle çocuklarınıza daha sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırabilirsiniz. Özellikle tatlı yaparken şeker yerine tarçın, bal, pekmez, keçiboynuzu veya bol kuru meyveleri kullanabilirsiniz. Bu şekilde hazırlayacağınız tatlılarla çocuğunuzun hem tatlı isteğini karşılayacak hem kilo kontrolünü sağlayacak hem de çocuğunuzun daha sağlıklı beslenmesine katkıda bulunacaksınız unutmayın.” diyor.