Çocuğunuz size bağımlı mı?
Bağlanma karşılıklıdır ve her iki tarafın ihtiyaçlarını karşılaması ile gittikçe güçlenir. Bebeğinize şefkat ve sevgiyle dokunup konuştukça, size daha çok bağlanacak, siz de ona karşılık verdikçe aranızda gittikçe bağınız güçlenir.
Minik bebeğiniz bir yaşına bastığında her yönüyle hızlı bir gelişim göstermeye başladığı bir döneme girer. Artık eline aldığı her şeyi ağzına götürmekten vazgeçip onları inceler ve kullanmaya çalışır. En sık yaptığı davranış elindekileri fırlatmak olur. Bu dönemde bebeğinizin görsel hafızası çok iyi geliştiğinden küçük şeyleri kolayca görür ve bulur. Çevresindeki insanlara ilgi duyar, özellikle çocuklardan hoşlanır ama henüz birlikte oynayamaz. Yabancı insanlardan çekinmeye başlayıp onlara tepki gösterir, korkar ya da ağlar. Bu sebeple en yakını olan anneye fazlasıyla bağımlı hale gelir, anneden ayrıldığında uzun süreli ağlayabilir.
Hangi tip bağlanma?
Bağlanmanın değişik tipleri vardır. Birinci tip, güvene dayalı bir modeldir. Anne çocuğun ihtiyaçlarını anlayıp zamanında doğru tepki vermesiyle çocuğun kendini güvende hissetmesini sağlar. Çocuk ağladığında ona şefkatle yaklaşır. İşte bu nedenle anne kucağında bebekler hemen susar.
İkinci tip de mesafeli bağlanmadır. Anne çocuğun kendine yaklaşma çabalarına karşılık vermeyip mesafeli davranır. Ne yazık ki çocuğun ihtiyaçları anne tarafından göz ardı edilmiş olur. Bu nedenle duygularıyla yüzleşmekten kaçan bir çocuk tipi ortaya çıkar. Böylesi durumlarda çocuk duygularını anneye belli etmekten kaçındığı için yetişkinlikte de duygularını kendi içinde yaşayan, ortaya koyamayan bir tip olabilir. Annelere buradan seslenelim. Çocuklarınıza sevginizi belli etmekten çekinmeyin. Aksi halde çocuğunuz sorunlu bir birey haline gelebilir.
Bir diğer bağlanma tipi de annenin istikrarsız olduğu tiptir. Bazen çocuğuna aşırı ilgili bazen de hiçbir ihtiyacına karşılık vermeyen bir anne modeli vardır. Çocuk bu durumda annenin nasıl tepki vereceğini, ihtiyacının karşılanıp karşılanmayacağını bilemediği için, kaygılı, gelecekte strese dayanıksız, çabuk pes eden bir karaktere sahip olur.
Ne yapabilirsiniz?
Bağlanma, karşılıklı etkileşim sonucunda oluşur. Bağlanmayı annenin davranış ve tutumları etkileyeceği gibi, bebeğin özellikleri de etkiler.
Özellikle doğumdan 1 yaşına kadar olan dönem içinde anne ve baba olarak dikkat etmeniz gerekenler:
•Doğumdan sonraki ilk saatlerde bebeğinize dokunun.
•Bebeğiniz acıkınca emmesini sağlamak için meme ile uyarın.
•Ona sık sık dokunun.
•Sık sık gözlerine bakın. İletişim kurmanız için, ona bakışınızdaki pozitifliği hissetmeli.
•Ağlamalarına, ihtiyaçlarını gidermeye yönelik davranışlarla yanıt verin.
•Sadece ihtiyaç anlarında değil, ihtiyacı olmadan da bebeğinizle iletişim kurun.
•Onunla bol bol konuşun. Güler yüzünüzü ondan eksik etmeyin.