Çikolatanın sırrı kakaosunda saklı
Yenildiğinde mutluluk hormonlarını çalıştıran çikolata birçok insan için bir tutku.
Bu tutkuyu dünya çapında bir lezzete dönüştüren Fransız çikolata markası Valrhona, artık Türkiye’de. Markanın genel müdürü Jean Luc Grisot lezzetli çikolatının sırrının kakaosunda saklı olduğunu söylüyor.
Yediğinde gözlerinin içini güldüren şey nedir?” diye sorulsa 7 den 70’e hemen herkes aynı cevabı verir: Çikolata! Fransa dendiğinde akla ilk gelen şeyse ünlü şaraplarıdır. İkinci sırayı da çikolataları alıyor. Şimdi o tadına doyum olmayan çikolatalardan Valrhone Türkiye’ye geliyor. Markanın genel müdürü Jean Luc Grisot dünyanın en lezzetli çikolatalarını yapmayı hedeflediklerini söylüyor ve ekliyor: “Çikolata yapmak gerçekten önemsenmesi gereken bir iştir. Sadece adıyla insanları mutlu eden şeyin tadının da doruklara ulaştırması gerekir. Biz de bunu hedefledik ve başarılıyız.”
Tüm dünyada satışı olan markanın üretimi yılda 15 bin tonla sınırlı. Ve bu rakamın sadece yüzde 5’i Türkiye pazarına giriyor. Grisot, “İyi çikolatanın sırrı iyi kakaodur. Maalesef her yıl doğadan beklenen performansı alamıyoruz. Mesela ‘criollo’ kakao ağacı az mahsul vermesi nedeniyle çok yaygın olarak yetiştirilmiyor. Dünyadaki kakao üretiminin yalnızca yüzde üçünü karşılıyor. Ve çikolataya çok hoş bir aromatik vurgu yapıyor. Dünyadaki kakao üretiminin yüzde 80’i ise ‘forastero’dur. Daha dayanıklı ve ekimi kolay bir türdür. Çikolataya o sıradan, bildik kokusunu verir ve keskin bir aroması vardır. Üçüncü bir tür olan ‘trinitario’ ise diğer iki türün bir karışımı gibidir. Çikolataya lezzetli ve kalıcı bir tat verir. Fildişi Sahili, Gana, Brezilya, Nijerya, Malezya, Endonezya, Venezuella, Karayipler ilk akla gelen kakao üreticisi ülkeler arasında sayılabilir. Ancak söylediğim gibi bu çeşitler her zaman istendiği kadar verim vermiyor. Bu nedenle ne kadar kaliteli kakao, o kadar Valrhona çikolatası. Biz alt kategoride bir kakaoyu asla fabrikamıza sokmuyoruz” diyor.
Kakao üretimini koruma altına alıyorlar
1922 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren marka tam olarak “çikolata uzmanı” olarak literatüre geçmiş. Bu kadar güçlü olmalarının nedenini Grisot şu cümlelerle açıklıyor: “Dünyadaki çikolata üreticilerinin büyük çoğunluğu kakao çekirdeklerini bir pazardan temin ediyor. Ancak biz seçkin kakao yetiştiricileriyle çok yakın çalışarak kakao çekirdeklerinin üretimini gerçekleştiriyoruz. Böylece Valrhona ürünlerinin kalite ve lezzeti her zaman aynı kalıyor. Ayrıca kakao çekirdeklerini temin ettiğimiz bölgelerin ekonomik yapısına da katkı sağlamak için yüksek fiyat ödüyoruz. Kaliteyi yakalamak adına bu şekilde hareket edebilecek dünyadaki tek çikolata üreticisi olduğumuzu bilmek ise bizim gurur kaynağımız. Bunun yanı sıra dünyanın belirli bölgelerinde tehlike altındaki kakao çeşitlerini koruma altına alarak özel çiftlikler oluşturduk. Çünkü doğayı insanoğlunun ellerine bıraktığımızda her şey kayboluyor.”
Hangi çikolatayla ne içilir?
Fındık, badem ve ceviz gibi kuruyemişlerle sütlü çikolata iyi gider. Valrhona’nın Jivara ve Tanariva gibi çikolataları bunun için ideal.
Kırmızı şarapla, örneğin Banyuls ve Cote du Rhone ile beraber bitter çikolata lezzetli olur.
Loire, Alsace ve Tokay gibi beyaz şaraplarla ise sütlü çikolata iyi gider.
Valrhona’nın Manjari çikolatası ahududu ve frenk üzümü gibi meyvelerle, Guanaja çikolatası ise turunçgillerle harika nefis bir tat oluşturur.