Cihangir’in en samimi meyhanesi: Aliye
- Bu yaz Cihangir’de en güzel sohbetlerin edildiği, kadehlerin birbirine çarptığı, lezzeti bol mezelerin yendiği mekandı Aliye... Hatta burası için kadınların en çok tercih ettiği meyhane bile diyebiliriz. Aliye’nin alamet-i farikasını mekanın ortaklarından Toprak Göktaş ile konuştuk.
Yeni açılmasına rağmen ciddi bir müdavim kitlesine ulaşan Aliye beyaz örtülü masalarında samimi bir ortam yarattı. Öyle ki tanınmış isimler bile dostları ile burayı mesken tuttu. Aliye’nin arka planında ise Jazzy
Lounge’ın sahibi Levent
Öztürk; Asmalımescit Narpera’nın sahibi Osman Yitgin ve Toprak Göktaş var.
Yeni bir mekan olarak meyhane açma fikri nasıl ortaya çıktı?
Burada üç ortağız özellikle Osman ile kendi mekanlarımız dışında meyhaneye çok giderdik. Bu kültür özellikle keyif aldığımız bir şey. Oturup sohbet edebildiğimiz yerler önemli. Bunu hep yapmak istiyorduk ama bugüne kadar iş tecrübemiz kafe ve restoran üzerine olduğu için, meyhane işinden ürküyorduk. “Acaba harcımız mı bunu yapmak” diyorduk. Bir yıldır konuştuğumuz bir konuydu. İsmine mekan yokken karar vermiştik. Levent mekanını meyhane yapmak istiyordu. Biz de onunla bir araya gelip hayalimizi gerçekleştirdik. Meyhane gibi meyhane olmasına dikkat ettik. Huzurlu olması ana kriterdi. Mekanlarımızın ve çevremizdeki arkadaşlarımız barlarda daha çok takılıyordu eskiden... Artık gecenin başında sohbet etmek istiyoruz ve böyle bir yerde olmak istiyorduk.
Cihangir’de meyhane eksikliği mi hissediliyordu?
Birkaç mekan daha var. Onların da ciddi müşterileri var ve kaliteli yerler ama konumları itibari ile içlerine kapanıklar. Cihangir Caddesi’nde biraz daha fazla dışa açık bir mekan olduk. Yarattığımız enerji ile itibari ile... Cihangir’deki her meyhane ayrı bir zevke hitap ediyor. Biz ise resmi bir yer değiliz ve herkes evinde gibi hissediyor kendini.
Bazı akşamlar masalarda kadınlar erkeklerden daha fazla oluyor
Buraya gelen kitleye bakınca ciddi bir kadın yoğunluğu var. Meyhaneler sadece erkek egemen olmaktan çıktı değil mi?
Evet. Eskiden bir yere baktığınız zaman genelde erkek ağırlıklı olurdu. Bazen dükkanda kadınlar çok daha fazla oluyor. Beş kadının gelip rakı içtiğini görmek güzel bir şey. Güveniyorlar buraya. Başlarına bir şey gelmeyeceğinden eminler. Buraya ikinci kez geldiğinizde mutlaka servis elemanlarımız sizi hatırlar. Çok profesyonel bir ekiple çalışıyoruz. Bu da bir süre sonra insanların güvenini kazanan bir şey. Sadece buraya gelen müşteriden ziyade müdavim olduğunuzu hissetmek iyi bir şey. Ben işletmecilik dışında çok da gezen biriyimdir. Ondan vazgeçmiyoruz. Sadece kendi mekanımızda rakımızı içmiyoruz. Sürekli Aliye’de otursam bir süre sonra buraya yenilik de getiremem.
Guardian’da gidilmesi gereken mekanlar arasında gösterildik
Turistlerin de rakı içmekten hoşlandığı bir yer oldunuz...
Son yıllarda Cihangir’in Avrupa’da adı çok fazla geçtiğinden bu tarafa da iniyorlar. Cihangir’de turistler gezmeye de başladı. The Guardian’da Cihangir’de gidebileceğiniz yerler arasına bizi de yazmışlar. NewYork Times’ın gezi videolarını yapan bir ekip yakın zamanda çekime geldiler. Cihangir de bir çekim alanı oldu. Sanatçılar, yazarlar ve çizerler burada olduğu için o havayı da almak istiyorlar.
Aliye’nin dekoru içinde Çukurcuma’dan özel parçalar toplamışsınız...
Bugüne kadar ki mekanlarımızı mimarsız yaptık. Burası için özel bir mimar ile çalıştık. Duvarlarda eski sanatçıların ve meyhane fotoğrafları olsun istedik. Çukurcuma’da gazinolarda çıkmış şarkıcıların eski ilanlarını, eski rakıların orijinal etiketlerini bulduk, arkadaşımıza eski İstanbul resimleri çizdirdik. Biraz ortamı ısıtsın diye büyük turşu kavanozları koyduk. Buraya kadın elinin değdiğini de belli ettirmek istedik.
Sıla ve Mustafa Alabora mönüye lezzetler katacak
Mönünüzdeki mezeler sizin damak zevkinize göre mi belirlendi?
Klasik mezelerin mutlaka olması gerektiğini düşünenlerdeniz. Henüz kendi özel mezemizin olduğu safhaya gelmedik. Haydari, soslu patlacan ve ezme gibi klasikleri hakkı ile yapmaktı amaç. Buraya gelen sanatçı, gazeteci, iş adamları zaten bir sürü yerde farklı tatlar deniyor. Biz ise onlara özünde iyi olan klasik lezzetleri başta sunmak istedik. Yapraklar Kayseri’den geliyor. Ortağım Osman’ın annesi ve ablası yaprakları sarıyor. Ustalarımız balık konusunda çok iyiler. Ahtapotu lokum gibi yapıyorlar. Eğer klasik mezeyi iyi yapmasaydık yadırganırdı burası. Yeni mevsimle beraber balık pastırması ve deniz börülcesi getirmeyi planlıyoruz. Etrafımızda çok sevdiğimiz sanatçı dostlarımız var. Sıla mesela açılmadan mutfağa girip önerilerde bulundu. Çünkü mutfaktan çok iyi anlar. Mustafa Alabora bir gün mutfağa girip meze yapmak istedi. Etrafımızdaki insanların destekleri de çok iyi oldu. Yorumları ve eleştirileri dinliyoruz. Bebeğiz ve büyüyoruz.