Gazete Vatan Logo

Çiçeklerin gizli dili

Çiçeklerin gizli dili

İngiltere'de Kraliçe Victoria'nın hüküm sürdüğü 1837 - 1901 yılları arasındaki dönem, Viktorya Çağı olarak adlandırılır. O zamanın insanları genellikle düşüncelerini sözlerle değil hareketlerle anlatırdı. Dolayısıyla da birinden hoşlandığınızda bunu açıkça ifade edemezdiniz. Bunu göstermenin çeşitli şekilleri vardı. Çiçek vermek de bunlardan biriydi. Fakat bu hiç de kolay bir iş değildi. Çünkü çiçeğin renginden, nasıl tuttuğunuza kadar her şeyin farklı bir anlamı vardı.

Eylem Anlamı

Eğer biri elindeki çiçekleri yukarı doğru tutuyorsa.......... "Sevdiğim biri yok"
Eğer biri elindeki çiçekleri aşağı doğru tutuyorsa............ "Başka birini seviyorum"
Biri size sağ elle çiçek verirse................................................... "Kabul ediyorum"
Biri size sol elle çiçek verirse.................................................... "Kabul etmiyorum"
Çiçek verdiğiniz kişi bunları öperse....................................... "Evet"
Çiçek verdiğiniz kişi bir yaprak kopartırsa.......................... "Hayır"

İstanbul'da Hazreti Süleyman’ın Mühürleri


Altı köşeli yıldız motifine "Mühr-ü Süleyman" denilir. Türk sanatında, kötülükleri uzaklaştıran, uğur getirdiğine inanılan bir motif olarak çok kullanılmıştır. Üçgen motif, gözü sembolize eder. Bu da nazarlıktır. İki göz yani iki üçgen üst üste gelerek Mühr-ü Süleyman'ı meydana getirir. Bir inanışa göre altı köşeli yıldız, Süleyman Peygamber'in tılsımlı mührüdür. Hz Süleyman bunu yüzük olarak parmağında taşırmış ve onu taktığı sürece her canlıya hükmedermiş.


Hz Süleyman’ın gücünün sembolü olan ünlü yüzüğüne ait işaretler İstanbul'daki bazı eserlerde de görülür. Bunlardan birisi Karaköy’de bulunan Kemankeş Kara Mustafa Paşa Camii’dir.

Mühr-ü Süleyman, Mimar Acem Ali Camii avlusundaki şadırvanda da görülür. Bu camiye Örümceksiz Dede Camii de denilir. Camide gerçekten de örümcek bulunmayışı ile şadırvandaki Mühr-i Süleyman arasında bir bağlantı olduğuna inanılır.

Oğlanlar Tekkesi ve Şirmend Çavuş Türbesi’nin hacet penceresinin üst tarafında da Mühr-i Süleyman sembolleri bulunmaktadır.

Üsküdar’ın en önemli eserlerinden biri Yeni Valide Camii’dir. Bu caminin şadırvan avlusuna giriş kapılarından birisinin üzerinde Nahl Suresi’nin 32. ayeti yazılıdır. Bunun hemen altında ise Mühr-ü Süleyman bulunmaktadır. Beşiktaş'ta Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi'ndeki sancakta da bu sembol vardır. Yeşil renkli sancağın üst tarafında Kelime-i Tevhid yazısı bulunmaktadır. Ortada bir kılıç vardır. Sancağın dört tarafında dört halifenin isimleri yazılıdır. Kılıcın alt tarafında ise denizlerde denizciler için iyi, güzel rüzgarların esmesi temennisiyle Mühr-i Süleyman sembolü işlenmiştir.

Yerel lezzetler

Kamboçya:

Ördek ve tavuk embriyosu yavruların oluşmaya başladığı döllenmiş yumurtaların haşlanmasıyla hazırlanan sevilen bir yemektir. Çin'de ve Güney Doğu Asya'nın başka bölgelerinde de yenir.

Güney Kore:

Köpek, Çin, Güney Doğu Asya ve Orta/ Güney Amerika'nın bazı bölgelerinde çok sevilen bir yiyecektir. Kızartılarak, mangalda ya da ızgarada hazırlanan köpek eti, özellikle tatlı ya da ekşi sosa batırılarak yenilir.

İspanya & İtalya:

Dana yumurtalıklarına İspanya'da criadillas, İtalya'da granelli denir. Genellikle kızartılarak ya da ızgarası yapılarak tüketilir. Bazen de dilimlenerek hamurun içine katılır.

Fransa:

Kurbağa bacağı ve salyangoz yemeleriyle meşhur olan Fransızlar; eşek, katır ve at da yerler. Ayrıca at ve eşek sosisi de yaparlar.

Japonya:

Japonların "suşi"si artık tüm dünyada tanınıyor. Fakat Japon lezzetleri arasında bir de canlı istakozla yapılan ve hayvan hâlâ kıpırdadığı için odori - gui yani "dans eden yemek" diye bilinen "saşimi" de bulunmaktadır. Bunun bir çeşidi de umasaşi, yani çiğ attır.

Haberin Devamı