Gazete Vatan Logo

Ceylanpınar'da 'Kara Çaylak'

AFP muhabiri farklı bir ayrıntıyı ortaya çıktı

Suriye’den atılan mermiler ve patlamalarla haftalardır gündemden düşmeyen Şanlıurfa’nın Ceylanpınar İlçesi’nde, AFP muhabiri Bülent Kılıç’ın çektiği fotoğraflarla birlikte farklı bir ayrıntı ortaya çıktı.

Çöp dökme alanlarında alışık olduğumuz martıların yerini,Ceylanpınar çöplüğünde yırtıcı kuşların aldığı görüldü. Ege Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Ortaç Onmuş çekilen fotoğrafları değerlendirerek, fotoğraflardaki yırtıcı kuşların ‘Kara Çaylak’ (Milvus migrans) olduğunu belirtti.

"GÜNEYDOĞU'DA SAYILARI ARTTI"

Kara çaylakların eskiden ülkemizde sıklıkla az sayıda kışlayan ve göç zamanı görülen türlerden olduğunu, ancak son zamanlarda özellikle Güneydoğu’da ve çöplük alanlarda sayılarının artığını söyleyen Onmuş sözlerini şöyle sürdürdü:

“O bölgede görülen düzenli artışın en önemli sebeplerinden birisi küresel iklim değişikliğinin etkileridir. Tür normalde daha güney ve doğuda kışlarken daha sıcak geçen kış şartları nedeniyle artık o kadar güney ve doğuya inmeye gerek duymuyor. Ve böylelikle ülkemizde kışlayan sayıları artıyor.”

"İNSANA VE DİĞER CANLILARA ZARARI YOK"

Kara çaylakların, insana ya da diğer canlılara zararının olmadığının altını çizen Onmuş, “Çoğunluğu çöplüklerden besleniyor gibi gözükse de tarlalardaki fare, sıçan vb tarım zararlılarına ve hastalık yayabilecek kemirgenleri besin olarak tükettiği için bizlere faydalı bile olmaktadır.” dedi.

"UYARI SİNYALLERİ"

Dr. Ortaç Onmuş, bu ve benzeri diğer canlı türlerinin sayılarında görülen artışın ‘uyarı sinyalleri’ olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:

“Ülkemizde artan kış sıcaklıkları azalan yağışlara ve artan kuraklığa işaret olduğundan bu ve benzeri diğer canlı türlerinin sayılarından görülen artışlar aslında Dikkate alınması gereken birer “uyası sinyalleri” dir. Küresel iklim değişikliği ile karşı karşıya olduğumuz bu yüzyılda, yer altı su rezervlerini sürekli dolu tutan doğal sulak alanları korumamız ve hatta gelişmelerine ülke olarak ciddi çaba sarf etmemiz gerekiyor. Kaybolan sulak alanlar hem yer altı sularının kaybolmasına, hem bitki örtüsünün azalmasına hem de bölgesel ölçekte hava sıcaklarının artmasına yol açıyor”

Haberin Devamı