Çeşme mevsimi yaklaştı mekanlar yenileniyor

.
İzmir, Çeşme ve Alaçatı denilince kalbim bir başka atıyor. Ben bu üçlüyü yaz kış sevenlerdenim. Yazıya başlamadan önce bunları belirtmek istedim, yukarıdaki satırlardan da anlayacağınız gibi bu tamamen ‘taraflı’ bir yazı. Ama şu da var... 18 yaşından bu yana İzmir’e belli aralıklarla gittiğim için de aramıza bir mesafe girdi. Geçenlerde ‘İzmir’de hayat sokakta ne kadar güzel’ dediğimde, ‘İstanbullular gibi’ konuştuğumu söylediler. Haklılar. Kışın Alaçatı’nın tenha sokaklarını da seviyorum, yaz akşamlarının şıkırtılı, kalabalık Alaçatı gecelerini de. Sokak aralarında salınarak yürümeyi de kalabalıktan koşar adımlarla kaçmayı ya da kalabalıkta kaybolmayı da. İzmir’in yaz-kış yaşama sevinci veren bir yer olduğunu düşünüyorum. Çeşme de İzmir’in en cazibeli yeri, size kendinizi hep iyi hissettiren bir sevgili gibi. Ve yaz geliyor. Çok yakın bir zamanda Çeşme çok daha fazla konuşulacak. Alaçatı Ot Festivali nedeniyle de Çeşme’deydim. Hızlı bir tur attım. Yeme-içme ve eğlence mekanlarının bir kısmını yazabildim. Artık giderseniz bu mekanlara yazamadığım yerleri de bu mekanların yakınlarında göreceksiniz.
Ege lezzet adresi Asma Yaprağı avluya kavuştu
Alaçatı denildiğinde Asma Yaprağı’nı duymayan yoktur. Uzun zamandır Alaçatı’da yaşayan Ayşe Nur Mıhçı’nın yeri Asma Yaprağı. ‘Temmuz ve Ağustos aylarında Asma Yaprağı’na gitmeyi planlıyorsanız mutlaka bir hafta önceden rezervasyonunuzu yaptırın, yer bulmanız hayli zor olabilir’ demek isterim öncelikle. Asma Yaprağı Alaçatı’da Hacı Memiş’e giden yol üzerinde muhteşem bir lezzet durağı. Bu yıl Asma Yaprağı arkasındaki avluyu da içine katmış. Gündüz saatlerinde girdim avluya ve vuruldum. Beyaz-mavi her yer, masalarda çiçekler... Ege mutfağının en iyisi diyebilirim Asma Yaprağı için. Kıymalı kabak çiçeği dolması, fırında kuzusu, enginar yemekleri, tarçınlı köftesi, ısırgan otlu böreği, favası, balkabaklı tatlısı, pancarlı keki...Tüm bu Ege lezzetlerine Ayşe Nur Mıhçı’nın eli değiyor.
Agrilia’nın yeni adresi Tash Mahal
Agrilia Alaçatı’nın sembolüdür. Agrilia da Alaçatı’nın Antik çağlardaki adıdır. Agrilia bu yıl adres değiştirdi.
Hacı Memiş’teki Tash Mahal Oteli’nin içindeki bahçeye taşındı.
Restoranın şefi Melih Tekşen. Ispanaklı ravialosi, buğday salatası, karidesli tagliatellesi, bonfileleri ilk aklıma gelen favori lezzetleri.
Köşe Kahve büyümüş
Köşe Kahve Alaçatı’nın simgesidir. Geçen sene müdavimlerini üzmüştü, girdiği ortaklık kahvenin ruhunu uçurmuştu. Bu yıl kahvenin sahibi Tomris Maravent hemen yanındaki Ayşe’nin Dolabı adlı mekanı kahveye katmış. Dekorasyon yenilenmiş, kahve büyümüş.
Deneysel mutfak Barbun’un sahibi ikinci yerini açıyor
Barbun’un adına takılmayın, Barbun yalnızca bir balık restoranı değil. Restoranın sahibi ve şefi Kemal Demirasal yerel tatlara global dokunuşlarla oluşturuyor mönüsünü. Masaya minik bir zeytin ağacında geliyor zeytinler. Sunumlar kadar lezzetler de şahane. Kemal Demirasal her lezzetini Alaçatı ve çevresindeki ürünlerle hazırlıyor. Bahçeden, karadan ve denizden diye 3 farklı konsepti var. Barbun da Alaçatı’nın en şahane adreslerinden biri diyebilirim rahatlıkla. Bu yıl Kemal Demirasal’ın Barbun dışında bir adresi daha olacak, yeni yerinin adı Alancha.
Öküz Bar geliyor
İzmir’in ünlü Öküz Bar’ı bu yaz geliyor Alaçatı’ya. İzmir’in bu popüler mekanı Öküz Bar’ın tam karşısında da Tren Bar vardır. Kısa bir süre sonra Alaçatı’ya Tren Bar da gelir diye düşünüyoruz!
Ünlü şef Carlo Bernardini Alaçatı’ya geliyor
Bu yıl Alaçatı’nın tam merkezinde Erol Tabanca-Rana Erkan Tabanca çiftinin butik oteli açılacak. Geçen yıldan beri otel merak konusuydu. Şu sıralar herkes ünlü İtalyan şef Carlo Bernardini’nin bu otelin içindeki restoranlar için Alaçatı’ya geleceğini konuşuyor. Carlo Bernardini otelde iki farklı restoran açacak.
Mi Casa
Mi Casa’nın bahçesi şahane. Bu yıl bahçenin dekorasyonu yenileniyor. Akşamüstü saatlerinde de güzel bir durak olma özelliği taşıyan mekanın bu yıl da albenisi devam eder. Selim Kaptan hem mekanı yeniliyor, hem de yeni lezzetler katıyor mönüsüne. Istakoz sevenler için iyi bir adres Mi Casa.
Ferdi Baba
Çeşme’nin en ünlü balıkçılarıdan. Alaçatı Marina’da da bir şubesi var. Ama bence Ferdi Baba Şifne’deki adresinde daha keyifli. Salatalı, mezeleri ve iyi pişirilmiş balıklarıyla Ferdi Baba yine tercih nedeni olur. Şifne’de güneşi batırmak da ayrı bir keyif.
Port Balıkçı
Alaçatı Port’daki Port Balıkçı da Ferdi Baba gibi iyi, kaliteli balık restoranlarından biri. Balıkları her zaman lezzetli.
Deli Deli
Söz Alaçatı Port’a gelince yemek sonrası eğlence adreslerinden Deli Deli. Tatilcileri de çekmeyi başarıyor.
Alaçatı Ot Festivali
Geçen hafta Alaçatı Ot Festivali vardı. Bu yıl 4’üncüsü yapılan festivalde ot toplama ve ot aşı yarışmaları yapıldı. Alaçatılılar meydanda açtıkları stantlarda ürünlerini sattılar. Alaçatılı kadınların hakimiyeti vardı her etkinlikte. Ev yapımı reçeller, enginar dolmaları, otlu midye dolmalar, kuzu etli arapsaçı, şevketi bostan... Alaçatı yastıkları, lavanta kokuları... Kortejin yürüyüşü, klasik müzik dinletileri, fotoğraf yarışmalarıyla her yıl daha da renkleniyor.
Eğlence isteyenler için Aya Yorgi koyundaki duraklar
Eller havayacılar için Sobe. Küçük bahçesi yaz aylarında tıklım tıklım. Geçen yıl eski Seaside’ın yerine açılan Bobou vardı. Bu yıl için bir şey söylemek için erken. Aya Yorgi’de yılların değişmez adresleri Paparazzi ve Babylon, Kafe Pi, Sole Mare. Son yılların en konuşulan adresi ise Marrakech.
Tektekçi’den yeni tat
Temmuz ve Ağustos aylarında özellikle de hafta sonlarında yemek sonrası geçen yılın en çekici adresi kısa bir durak da olsa Tektekçi’ydi. Neden kısa diyorum çünkü kalabalıktan fazla duramazsanız. Çoğu kez de kalabalığı görüp kapısından dönebilirsiniz. Tektekçi Haziran’da kapılarını açacak. Bu yaza özel içkiler hazırlamışlar. Grit, Düdük adlı içkilerinin adını sık sık duymaya hazır olun.
Yıldızburnu’ndaki mutlaka gidilmesi gereken mekanlar
Tuval de Alaçatı’nın en eski restoranlarından. Gelip geçeni izlemek için güzel adres. Nar Bar ve Yaya Bar da yemek sonrası tercih edilecek adreslerden olmaya devam eder bu yaz da. Alaçatı, Çeşme Marina, Port Alaçatı dışında keyifli zaman geçirmek için daha çok İzmirlilerin tercih ettiği henüz İstanbulluların çok da bilmediği adresler de var. Cafe No15 Yıldızburnu’nun gözde adresi. Pecos da Yıldızburnu’nda Çeşme’nin en eski barlarından biridir. Mezzaluna da Yıldızburnu’nda.
Dostane
Dostane duruyor, eskisi gibi aman bozulmasın. Ege yemekleri harikadır. Sanırım şu günlerde sık sık enginar ve şevketi bostan yapıyorlardır. Kurabiyeleri de kaçırılmamalı.
Kumrucular
Benim favorim Ilıca’daki Kumrucu Erol. Ilıca Nars Otel’in hemen ilerisinde, denize karşı Erol’un yeri. Kumrucu Erol’da Çılgın ya da Piskopat yemenizi tavsiye ederim. Kumrucu Şevki, Kumrucu Hüseyin de Çeşme’nin favori kumrucuları. Alaçatı’da kumru derseniz, Alaçatı Kumrucusu’nu tavsiye ederim.