Cerrahlar ameliyata nasıl hazırlanıyor?
Gün boyunca sayıları bazen 15’i bulan ameliyatlara imza atan cerrahların sihirli parmakları operasyonlara nasıl hazırlanıyor, sabah ne yiyor, stresi nasıl yönetiyor ve en önemli enstrümanları ellerini nasıl sakınıyorlar?
Op. Dr. Sinan Göker- Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Ameliyat öncesi kafeinli içecekler tüketmiyorum
Günde bazen 30’u bulan lazer operasyon ve 15’e varan katarakt ameliyatlarına imza atan Göker,
“Aynı gün peş peşe çok sayıda operasyon gerçekleştiriyoruz. İşimizin ehli olsak da ruh ve beden sağlığımızı iyi tutmak zorundayız” diyor ve ameliyat öncesi deneyimlerini şöyle anlatıyor:
- 40 yıldır transandantal meditasyon yapıyorum. Ben başladığımda ülkemizde yoga ve transandantal meditasyon bilinmiyor ve insanlar garip karşılıyordu. Artık ülkemizde de çok yaygınlaştı. Dünyada artık Dr. Mehmet Öz, OprahWinfrey gibi çok sayıda tanınmış kişi de TM (transandantal meditasyon) uygulamaya başladı. İnsan sevgisinin yaşamda çok önemli olduğuna inanıyorum. Tıp gibi mesleklerde her hastanın ayrı bir birey olduğunu, özel olduğunu düşünerek hareket etmek çok önemli… Dolayısıyla bu özeni gösterebilmek için de hem bedenin hem moralin iyi olması gerekiyor.
- Özellikle mikrocerrahide operasyon sırasında dingin olmak hem dikkathem el becerisi açısından şart. Bu nedenle ameliyat günlerinden önceki akşamlar ekstra meditasyon yapıyorum ve dışarı çıkmıyorum, erken yatıyorum. Kafein (çay, kahve) cerrahide tremor (el titremesi) yaptığı için kullanmıyorum.
- Seyahatlerden döndükten sonra ertesi gün operasyon yapmıyorum. Genel olarak alkol kullanmıyorum. Akşamları çok erken yatıp uyumaya çalışıyorum. Hafta arası işim dışında hiçbir aktiviteye katılmamaya çalışıyorum. Beslenmeme çok dikkat ediyorum. Planlı spor yapıyorum. Aslında tabi ki bu düzen genel beden ve ruh sağlığı bakımından benim için de önem taşıyor.
- Yaşam kalitesi zihin ve beden etkinliklerimi arttırmak için günlük yaşamımda her gün aromaterapi yağlarını kullanıyorum.
Prof. Dr. Çağatay Öztürk
Klarnet ve yan flüt çalıyorum
Ortopedi ve Travmataloji Uzmanı Prof. Dr. Çağatay Öztürk
- Ameliyat ve muayenelerimi bitirdikten sonra her gece kendime vakit ayırıyor ve yan flüt çalıyorum.
- Mesleğim doktorluk. 20’yi aşkın yıldır doktorluk yapıyorum. Tutkum ise müzik.
- Yaklaşık 10 yıldır yan flüt 5 yıldır klarnet çalıyorum. Cerrah olmasam kesinlikle müzisyen olurdum. Babam çok iyi bağlama çalardı. Neşet Ertaş türküleriyle geçen bir çocukluğum oldu.
- Ara sıra cuma-cumartesi günleri cerrah kimliğimi hastanede bırakıp bambaşka bir kimlikle amatör sahnelere atıyorum kendimi. Çok keyif alıyorum. Böylece haftanın ve ameliyatların hem ruhsal hem de fiziksel yorgunluğunu atıyorum. Ruhumu besliyorum.
- Sırf müzik tutkum yüzünden müstakil eve taşındım. Müziğin iyileştirici etkisini inanıyorum. Beni iyileştirdiği kesin… Yoksa çok yıpratıcı olan mesleğimin dişlileri arasında kaybolurdum.
Prof. Dr. M. Kemal Hamamcıoğlu
Mekanik saat tamiri yapıyorum
Liv Hospital Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı
Beyin cerrahisinde risksiz ameliyat yok. Bazı ameliyatlar daha zor, karmaşık, uzun ve hasta açısından daha çok risk taşır. Aslında bir beyin ameliyatı, ameliyat gününden önce cerrahın zihninde planlanır, adeta sanal olarak yapılır.
- Ben zorlu bir ameliyat yapacaksam, defalarca yapmış olsam da hazırlık dönemi geçiririm.
- Bilgilerimi tazeler, yeni literatürü okurum. Hastanın tetkiklerini gözden geçirir, MR’ları üstünde çalışırım. Yani ameliyattan önce beyin cerrahisi ameliyatlarında çok önemli olan hasta pozisyonu, malzeme ve cihaz temini, özel MR çekimleri gibi tüm hazırlıklar kafamda bitmiş olmalı.
- Bu stresli süreçte ailem ve hobilerimle ilgilenirim. Eşim doktor olmadığı halde en iyi yardımcım ve akıl hocam. Oğlum teknik danışmanım, kedilerimiz sakinleştirici…
- Mekanik eski saat tamiri ile uğraşmak benim işimle çok benzerlikler taşıyor ve mikro el becerimi canlı tutuyor.
- Ahşap gemi modeli özellikle şişe içi minik modeller- yapmak ise çok rahatlatıcı bir uğraşı....
- Evimizdeki iki küçük hobi atölyesi stresli beyin cerrahisi yaşantımdaki huzur köşelerim.
Prof. Dr. Halil Coşkun
Kahvaltıda kahve içiyorum
İstanbul Florence Nightingale Hastanesi-obezite ve metabolik cerrahi uzmanı
20 yıla yakın süredir devam eden cerrahi hayatımda binlerce ameliyata girip çıktım ve hala da devam ediyorum. Ameliyat yapmak hele de son yılların ilerleyen teknolojisi ile laparoskopik ve robotik cerrahi işlemler gerçekleştirmek ayrı bir özen ve dikkat gerektiriyor. İlgilendiğim alandaki hastalar aşırı kilolu kişiler olduğundan ameliyat öncesi günden başlayan ve ameliyatı tamamlayıncaya kadar geçen sürede ayrı bir özen göstermem gerekiyor.
- Ameliyatımdan bir gün önce ekibim ile birlikte hastamın son durumunu tekrar gözden geçirir, cerrahinin zorluk derecesini belirler, ameliyatın kurgusunu kafamda yaparım.
- Ameliyat sabahı olmazsa olmazım iyi bir kahvaltıdır. Rutinim peynirli çift yumurtalı bir omlet ve yanında bir küçük fincan kahvedir.
- Ameliyata başlamadan mutlaka hastamı masasında uyunmadan önce görür, her şeyin yolunda olduğunu söylerim.
Prof. Dr. Erhun Eyüboğlu
Lastik toplarla el kaslarını çalıştırıyor
Memorial Bahçelievler Hastanesi Genel Cerrah “ En kompleks ameliyatları yapıyorsanız en iyi şekilde hazırlanmak gerekir. Bedenen ve psikolojik olarak ameliyata fokuslanmak, bilgileri güncellemek ve yakından izlemek önemli.”
- Kahvaltımı, enerji vermesi ve çabuk yorulmamı engellemesi için karbonhidrat ağırlıklı yapıyorum.
- Cerrahi, el ve beyin koordinasyonu açısından da cerrahın parmaklarının rahat olmasını gerektiren bir branş. El egzersizlerine bu önem veriyorum ve lastik toplarla el kaslarımı çalıştırıyorum.
- Vakit buldukça da piyano çalıyorum. Müziğin hem sakinleştirici ve stresten uzaklaştırıcı etkisinden yararlanırken, parmaklarımı da ahenkli bir şekilde kullanarak hareket sağlıyorum.
Prof. Dr. Sümer Yamaner
Simülatörde kısa süre uçuyorum
İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, genel cerrah
Bir düşünelim... Hastanın karnını boydan boya açmışım. Elim dalağının arkasında... Birkaç manevra yapıyorum. Hoop dalak karın dışına gelmiş bile.
Bir insanı ameliyat etmek özel bir şeydir. Bunun sonucu olarak her bir ameliyat özel bir hazırlık gerektirir.
- Ben önemli bir ameliyatın önceki akşamında evimdeki uçuş simülatöründe kısa bir uçuş yapmayı, geliştirmekte olduğum elektronik devreler üzerinde kısa bir çalışma yapmayı ve olmazsa olmazım olarak kedilerimle oynamayı, onları mıncıklayarak stres atmayı tercih ederim.
- Ameliyat olacak hasta için en önemli hazırlık aşaması cerrahına olan güvenin sağlanmasıdır. Kişisel tercihim, sabah ameliyat olacak hastaları yataklarında gördükten sonra ilk vaka ameliyathaneye alınana kadar günün ilk kahvesini içmek ve kendime gelmek isterim.
Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak
Yumurtalı ballı kahvaltı yapıyor
Academic Hospital Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı-Cerrah
Ameliyat insanı kaygılandırabilir ama korkulması değil, hazırlanılması gereken bir cerrahi müdahale. Doktorlar için ameliyat öncesi özenle hazırlanılması gereken bir süreçtir, bir tür ritüeldir.
- Hastanın hazırlanması için ameliyattan bir gün önce mutlaka hasta ve hasta yakınlarını görürüm.
- İyi bir ameliyat için iyi bir uyku şart. Güne iyi bir uykuyla dinlenmiş bir şekilde başlarım.
- Ameliyat günü sabah kahvaltısından önce 1 kaşık kestane balı ve ılık su içer, arkasından çift yumurta akı ile omlet hazırlayıp 1 bardak portakal suyu içerek kahvaltımı tamamlarım.
- Ameliyattan en az 2 saat önce hastaneye gelerek hasta ve hasta yakınlarıyla görüşerek rahatlamasını sağlarım.
- Klasik müzik eşliğinde operasyonu tamamlarım.
Prof.Dr. Neslihan Aksu
Dans etmek denge kurmayı sağlıyor
Şişli Florence Nightingale hastanesi ortopedi ve travmatoloji cerrahı
- Negatif düşünerek pozitif hayat yaşayamazsınız. Olumlu düşünmeye çalışmak hem stresi azaltır, hem de sağlıklı kararlar almamızı sağlar.
- Karanlık odada her türlü uyarandan uzak kaliteli bir uykunun beynimi dinlendirdiğini ve güçlendirdiğini düşünüyorum…
- Egzersiz yaparım. Kendine güvenini artırır, kaygı ve gerginliği azaltır. Yoga gibi vücudunuzu esnetecek kaslarınızı gevşetecek bir spor yapın.
- Dinlendirici müzikler tercih ederim.
- Dansetmeyi deneyin! Mutlaka bir dans kursuna gidin. Vücudun dengesini sağlıyor.
Prof. Dr. Erdem Tezel
Akşam az yiyor ve alkol almıyorum
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Prof. Dr. Erdem Tezel
Sabah ameliyata dinlenmiş dinamik bir şekilde gidebilmek için geç yatmamak, geç yemek yiyip uykuyu kaçırmamak gerek. Geç saatlere kadar eğlenip ya da alkol alıp, ertesi gün ameliyat yapılmaz.
- Çok önem verdiğim bir konu; ameliyat edeceğim hastayı bir gece öncesinden mutlaka aramak, kendisiyle konuşmaktır. Hastaya moral ve bilgi verir; hatırlatmalarda bulunurum. Bu rutin bir uygulama.
- Empati çok önemli; hasta kendisini size emanet ettiği için sizin o anki tüm konsantrasyonunuzu sadece o hak eder. Günlük duygularınızı, düşüncelerinizi, hayatınızı bir kenara bırakıp, ameliyatınızı sürdürmek ve en iyi şekilde bitirmek zorundasınız.
- Devamlı spor yapmak bedeni dinç tutar ve ameliyatta çabuk yorulmanıza engel olur. Ancak sabahleyin ağır bir egzersiz yapıp ameliyat yapamazsınız. Ağırlık kaldırıp, ciddi egzersiz yapmanız ameliyatlarda ince el hareketlerini zorlaştırabilir.
- Önemli olan stresten uzak kalabilmek. Bu anlamda ben de, beni en çok strese sokan İstanbul trafiğinden mümkün olduğunca kaçmak için ulaşım aracı olarak motosiklet kullanıyorum. Herkesin olduğu gibi cerrahların da birtakım hobileri var ve olmalı.
Prof. Dr. Alper Tutkun
Erken yatıp güne zinde başlıyorum
Academic Hospital Kulak Burun Boğaz Uzmanı-Cerrah
- Ameliyat günü erken yatıp, güne dinlenmiş olarak başlarım. l Her günkü beslenme rutinin dışında, o güne özel, musli, kahvaltılık gevrek gibi hafif bir kahvaltıyı tercih ederim.
- Ameliyatın içeriği ne olursa olsun ameliyat öncesi hasta zihni ameliyatla meşgul olur ve kaygı duyar. Bu bir realitedir. Bu gerçeği hiç atlatmadan en az 1.5 saat önce hastaneye gelir, anestezi doktorundan önce mutlaka hastayı görür, hasta yakınlarıyla ayrıca konuşurum.