Gazete Vatan Logo

Cep telefonunuzu bırakır mısınız?

anal dünya, üzerimizdeki egemenliğini her geçen gün artıyor. Telefon çalmasa da ışığı yanmasa da elimiz sürekli cep telefonlarımızda. Bu davranış çoğumuz için reflekse dönüşmüş durumda. Öyle ki yapılan araştırmalar akıllı telefonu olan bir kişinin günde 150 kez telefonunu kontrol ettiğini gösteriyor. Artık alışveriş yapmak için oturduğumuz yerden barkod okutuyoruz, tek tıkla haber kaynaklarına erişebiliyoruz, kitapları, gazeteleri yine telefon ekranından okuyabiliyoruz. Her bulduğumuz boşlukta e-maillerimizi kontrol eder, yediğimiz her şeyin fotoğrafını çeker, aklımızdan geçen her şeyi tweet atar olduk. Bu satırları okurken başınızı sallıyorsanız demek ki siz de milyonlarca akıllı telefon bağımlısından birisiniz.

Yeni fobimiz 'nomofobi'

Akıllı telefonlara ve sanal dünyaya bağımlı hale gelmek çağımızın şüphesiz en büyük sorunlarından biri. Uzmanlar bunu modern insanın her an her şeyi bilme arzusuyla bağdaştırıyor. Hiçbir şeyden geri kalmama isteği bize sürekli olan biteni takip etme gerekliliği hissettiriyor. Bu sadece haber anlamında değil. Kim, o anda kiminle, nerede, ne yapıyor, ne yiyor gibi soruların yanıtları da bizi sosyal medyaya, dolayısıyla da akıllı telefonlarımıza itiyor. Üstelik bundan mahrum olma korkusu psikoloji kitaplarına bile girmiş durumda. İngilizce ‘no mobile phobia’dan türetilen nomofobi akıllı telefonlarını kaybetme korkusu yaşayanları etkiliyor. Özellikle de 18-24 yaş grubunun muzdarip olduğu nomofobi insanların bir gün bile akıllı telefonları olmadan yaşamaya tahammül edemeyeceklerine inandıklarını ortaya koyuyor.

Dijital detoks nasıl uygulanıyor

Dijital detoks adı verilen ve orada bulunduğunuz süre boyunca teknolojiyi kullanmanıza izin vermeyen programlar giderek popülerleşiyor. ABD’den Avrupa’ya, Karayipler’deki adalardan Afrika ülkelerine pek çok bölgede farklı seçenekler mevcut. Bu tatil köylerinde size verilen bir hayat koçu sayesinde bir hafta boyunca cep telefonunuz olmadan ‘kaliteli’ zaman geçirmenin sırları veriliyor. Yine yurtdışındaki bazı otellerde de resepsiyona teslim edilen cep telefonu karşılığında yüzde 15’e varan indirimler uygulanıyor. Yaz tatili için değişik bir plan yapmaya çalışanlara duyurulur.

2 Eylül’de internet orucu tutulacak

Sanal dünyanın bu denli hayatın her anına girmesi şüphesiz bundan ‘uzaklaşma’ gerekliliğini de beraberinde getiriyor. Bu nedenle 2 Eylül'de tüm dünyada ‘internet orucu’ tutulacak. Bu tarihte pek çoğumuzun hatırlamak bile istemediği “Google ya da Twitter yokken hayatımız nasıldı” sorusuna yanıt aranacak. Sadece bu değil, akıllı telefonlardan kendimizi kurtarmak için farklı yöntemler de bulunuyor.

Sanal aleme ‘Pause’

Akıllı telefon bağımlılığını gidermenin bir diğer yolu da ironik bir şekilde yine akıllı telefona indirilebilen uygulamalar. Bunlardan en popüleri ‘Pause’. “Dijitale ara verin, gerçek hayata başlayın” sloganıyla Pause, size zaman zaman sanal aleme ara vermeniz gerektiğini hatırlatıyor ve telefonunuzu uçuş moduna almanızı istiyor. Bu arada da gerçek hayatta ne yapmayı planladığınızı telefondan seçme imkanınız oluyor. Telefonun uçuş modunda kaldığı süreyi hesaplayan Pause, sizi bu uygulamayı kullanan diğer arkadaşlarınızla da kıyaslıyor. Böylece arkadaşlarınız arasında en çok ailesine vakit ayıran, en çok gezen, en çok spor yapan ya da en çok kitap okuyan siz olabiliyorsunuz. Sanal alemden ne kadar ayrı kalabildiğiniz yine sanal alemdeki uygulamalar tarafından takip edilmiş oluyor.

Graham Bell bugünleri görseydi ne yapardı?

- Tüm dünyada cep telefonu kullanan 5 milyar kişi var. Bunların 1.2 milyarı akıllı telefon kullanıcısı.

- 354 milyonla Çin en fazla akıllı telefonun kullanıldığı ülke. Çin’i ABD, Japonya, Brezilya ve Hindistan takip ediyor. Türkiye ise 17 milyon kullanıcı ile 20’nci sırada.

- İnsanların yüzde 62’sinin uyanır uyanmaz yaptıkları ilk şey akıllı telefonlarına uzanmak.

- Sıradan bir günde insanların yüzde 79’unun akıllı telefonlarının ‘yakınlarında’ olmadığı zaman dilimi iki saatten az.

- İnternet kullanımının yüzde 15’i cep telefonlarından sağlanıyor.

- Her gün Facebook, Instagram, Snapchat ve Flickr’a yüklenen fotoğrafların sayısı 500 milyonu geçiyor.

Haberin Devamı