Çağdaş sanata genç bakış
İnsanoğlunun mağaralarda keşfedilmiş ilk çizimlerinde en çok görülen şekillerden biri mamutlar. Yeni sanatçılara kapı açan Mamut Sanat Projesi de bundan yola çıkıyor. Gençlerin ilk eserlerini büyük kitlelerle tanıştırıyorlar.
Türk çağdaş sanat piyasasına bir dinamizm getirdiğine inandığım “Mamut Art Project” 3-6 Nisan 2014 tarihleri arasında sanatseverlerle buluştu. Her yıl tekrarlanmak üzere sanatçı ve sanatseveri bir araya getirerek iletişim ve etkileşim çerçevesi içerisinde pozitif bir sinerji oluştururken gençlere sergileme alanı sunuyor ve koleksiyonerleri de yeni sanatçıları desteklemeye teşvik ediyor. Aynı zamanda bu projenin sınırsız bir özgür dünyaya sahip gençlerimizin, çağdaş sanat piyasasındaki kalıcılığını ve devamlılığını sürdürebilmeleri için motive edici bir güce sahip olduğuna inanıyorum. Genç sanatçıları desteklemeyi hedef almış “Mamut Art Project” hakkında kısaca görüşlerini aldığım kurucu ve bazı jüri üyelerinin fikirlerini sizlerle paylaşmak istiyorum.
Geleceğin bilinen isimlerinden olacaklar
Saruhan Doğan (Finansbank Nakit Yönetimi, Dış Ticaret ve Yatırım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı ve SAHA Derneği Başkan Yardımcısı)
Genç sanatçılar için harika bir fırsat sunuyor Mamut. Bu yılın ziyaretçi yoğunluğuna bakınca birkaç yıl içinde Türk güncel sanatının en önemli platformlarından biri haline geleceğine inanıyorum. 2000'lerin başında Platform'un, Siemens'in, Aksanat'ın, Sokak Sergileri'nin o dönem kendilerine ticari platformlarda yer bulamayan genç sanatçılar için ne denli kritik rol oynadıklarını unutmayalım ve o sanatçılar bugünün en gözde isimleri. Bugün o günlere kıyasla çok daha fazla galeri var, ama galeri temsili öncesi sanatçıların kendilerini gösterecekleri böylesi platformlara olan ihtiyaç hiç değişmedi. Mamut bu alanda en önemli referanslardan birisi olma yolunda. Bu yıl ben de bu güzel etkinliğin bir parçası olduğum için çok mutluyum.
Eserlerin önemi yeni keşfediliyor
Oya Delahaye (Sotheby’s Müzayede Evi’nin Türkiye Ofis Direktörü)
Mamut Art Project'e bir katkıda bulunabildiysem ne mutlu bana. Jüriye çok sayıda sanat eseri sunuldu, çok güzel sürprizlerle karşılaştım. Umduğumdan çok daha fazla yetenekli, gelecek vaad eden sanatçı keşfetmiş oldum ve bu projenin ne kadar doğru olduğuna inandım. Memleketimizde sanatın önemini daha yeni yeni keşfediyoruz, koleksiyoner ve sanata önem verenlerin sayısı ne yazık ki çok küçük. Ümidim bu gibi inisyatifler sayesinde gençlerin ve daha geniş bir çevrenin sanat eseri almaya teşvik edilmesi.
Genç sanatçılar projede hiçbir sınıfa ve alana asla ait değiller
Emre Zeytinoğlu (Sanatçı, Yazar ve Akademisyen)
İşte “Mamut Art Projesi”nin amacı, ilk bakışta her ne kadar “genç” sanatçılara sergileme olanağı sunmak gibi algılanmaktaysa da aslında onun yaptığı şey, bu büyük “sanatçı ordusu”nun değişken karakterini, hiçbir tasnife tabi tutmaksızın aynen göstermektir. “Sanat” sözcüğü içinde yer alan tüm tutarsızlıkları, tüm çelişkileri ve tüm farklılıkları, bugünün bir gerçeği halinde ortaya koymak... Ama bir de şu var elbette: Böyle bir sergileme alanı, sanat ortamını tasnif etmeye çalışan kurumların içinde yer bulamayan, daha başka bir söyleyişle, “hiçbir tasnife uymayan” sanatçıların da hareket alanı durumuna dönüşüyor.
Seren Kohen (Mamut Art Project Kurucu)
Üretimlerine devam etmelerini sağlıyoruz
İnsanoğlunun mağaralarda keşfedilmiş ilk çizimlerinde en çok görülen şekillerden biri mamutlar. Projeye adını veren “mamut” kelimesi, sanatçıların büyük kitlelere göstereceği ilk eserleri simgeliyor. Günümüzde sanatın çoğunluğa ulaşamadan, galeriler ve büyük koleksiyonerler arasında sıkışıp kaldığını, steril galeri alanları dışında görünürlük kazanamayan çok yetenekli sanatçıları üzülerek görüyoruz. Tam da bu soruna çözüm olması amacıyla 2013 yılında Mamut Art Project’i hayata geçirmeye karar verdik. Sonucunda, çeşitli zorluklar nedeniyle sanat hayatına devam edemeyecek genç yeteneklerin, üretmeye devam etme şansını elde ettiklerine, karma sergilerde yer alıp galerilerden teklif aldıklarına, kişisel sergilerinin açıldığına ve hatta bir sanatçımızın bu yıl ki İstanbul Bienal'ine seçildiğine şahit olduk.
Sanatın "göreceli" kavramında, bu sanatseverler ile sanatçıları Mamut'ta bir araya getirebilirsek işte o zaman maddi beklentilerle değil, manevi değerlerle sanat sahibi olmanın da mümkün ve önemli olduğunu biraz olsun kanıtlamış olabileceğimiz kanısındayız. Aslında sanat ve sanat alıcısı olma konusu kafamızın çok karıştırıldığı ve sanki çok zor ve çok üst bir tabakanın buna ulaşabileceği gibi yanlış bir düşünce yaygın. Biz çok kaba ve açık bir şekilde bunu kırmak istedik. Amacımız tabii ki eserlerin değerini düşürüp satışa çıkarmak değil, mevcut olandan daha büyük bir kitlenin ulaşabileceği ve paylaşabileceği çok uzak olmayan bu kavramı hayatımıza sokmak.
Ülker'in çocuklara armağanı Karlar Ülkesi
24 Nisan günü Oscar ödüllü animasyon film “Karlar Ülkesi” Ülker’den tüm çocuklara hediye! 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, Ülker’in çocuklara hediyesi olan Ülker Çocuk Sinema Şenliği kapsamında, 62 ildeki tüm çocuklar Karlar Ülkesi’ni ücretsiz izleyebilecek. Her sene 23 Nisan haftasında heyecanla beklenen Ülker Çocuk Sinema Şenliği, bu yıl 7’nci kez perde açıyor.
Etkinlik dağıtılacak hediye kutuları ile de renkleniyor.