Gazete Vatan Logo

Çağdaş sanat buluşması Contemporary İstanbul

2006 yılından beri varlığını sürdüren Contemporary İstanbul, bu yıl 8’inci kez sanatseverleri Türk ve dünya çağdaş sanatından örnekler ile buluşturuyor

Avrupa, Amerika, Ortadoğu gibi farklı ülkelere ait sanatçıları ve eserlerini Türkiye ile buluşturan ve gelişen Çağdaş Türk sanatını da bu anlamda yurt dışı ile ilişkilendiren fuar, çok kapsamlı yapısına yenilikler eklemeye de devam ediyor.

Bu seneki fuara 650 sanatçı, 3000 eser, 21 ülkeden 92 çağdaş sanat galerisi katılıyor. Genel koordinatörlüğünü Hasan Bülent Kahraman’ın yaptığı fuarın ana sponsorluğunu Akbank Private Banking, ortak sponsorluğunu Zorlu Center ve Yıldız Holding, özel proje sponsorluğunu ise uluslararası petrol ve doğalgaz şirketi OMV üstleniyor.

Heyecanla beklenen fuara; dünyanın en önemli galerileri arasında yer alan New York’tan Marlborough Gallery, Galerie Lelong Paris, Andipa Gallery London, Opera Gallery Cenova, Galeria Filomena Soares Lizbon, Galeria Javier Lopez Madrid, Senda Gallery İspanya, Michael Schultz Almanya, Klaus Steinmetz Kosta Rika ve Türkiye’den Dirimart, Galerist, Galeri Mana, Galeri Nev, Pi Artworks, Rampa, x-ist, Sanatorium, Galeri Nev, CDA Projects gibi galeriler katılıyor.

CONTEMPORARY İSTANBUL´DA SERGİLENEN ESERLER İÇİN TIKLAYINIZ!



Akbank Sanat, Baksı Müzesi, Borusan Contemporary, Doğançay Müzesi, İKSV, Pera Müzesi, Ekav Art, Proje 4 L, Şekerbank Açık Ekran Türkiye’den, Rizzordi Art Foundation Rusya ve Sea Foundaiton ise Hollanda’dan olmak üzere fuara katılan kurumlar arasında yer alıyor.

Dinamik yapısı ile devam eden fuarın en önemli paralel etkinliklerinden birisi olan “CI Dialogues Konferans Serisi”nde, güncel sanatın alanında uzman ulusal ve uluslararası önemli isimleri konferans ve konuşmalarla bir araya geliyor. Fuar bu sene, “Yeni medya, yeni teknolojiler ve sanat” üzerine yoğunlaşarak; koleksiyoner, sanatçı ve küratörleri bir araya getiriyor. CI’a bu sene eklemlenen en önemli etkinlik “Plug-in İstanbul Yeni Medya Fuarı.” Video, yeni medya ve genel anlamda dijital sanatın bütün tarzlarına adanmış Plug-in İstanbul; ses ve ışık enstalasyonları, etkileşimli ve jeneratif sanat işleri, iç mekan mapping projeleri, robotik tasarımları ile izleyici ile buluşuyor. Günümüzde, artarak devam eden yeni medya sanatının; tanımı, anlaşılması ve tartışılmasına odaklanan etkinlikler fuarın en önemli etkinlikleri arasında.

Yabancı galeriler de dikkat çekti!

Bunlar dışında , Rampa Galeri’den Erinç Seymen’in 2003 tarihli çalışması; “ana ve evlatları”, Empire Project’den Burhan Kum’un karakalem serisi ve genç galerilerden Sanatorium’da ise Erol Eskici’nin yeni çalışması ile Emin Mete Erol’un tuval eseri dikkatimi çekenler arasında.

Fuara katılan yabancı galerilerin, ülkemiz sanatçılarının eserlerine yer vermelerini gurur verici buluyorum. Bu isimler arasında özellikle Paris Lelong Galeri standında yer alan ve yakın geçmişe kadar Dirimart Galeri’nin temsil ettiği Ramazan Bayrakoğlu’nu, dünyanın en önemli isimlerinden birisi olan Jaume Plensa ile yanyana görmek beni mutlu eden gelişmeler arasında.

Michael Schultz Schöneberg Galeri’de dünya çağdaş sanat sahnesinde sarsılmaz yere sahip iki önemli isim Andy Warhol ve Gerhard Richter’in ikişer eserini birlikte görmek mümkün. Warhol’un “FLowers” adlı eseri 900 bin euro ve diğer bir eseri ise 550.000 euro’ya satışa sunulurken, Richter’in eserleri 1.600 milyon euro ve 1.400 milyon euro rakamlar ile izleyici ile buluşuyor. Bu değerde eserlerin ülkemiz sanat piyasasında boy göstermesi, sanat piyasasındaki ekonomik yükselmeye işaret eder mi bilemiyorum ama kayda değer ve sevindirici olduğunu söyleyebilirim.

Yabancı galeriler demişken; Andipa Galeri’de (London) Lichtenstein’ın büyük boyutlu çalışması, Opera Galeri’de (Geneva) Robert Longo, Galeria Javier Lopez (Madrid)’de Alex Katz, Contemporary İstanbul’da görebileceğiniz diğer önemli isimler.

Ayrıca, Viyana Aksiyonizmi’nin kurucularından Türkiye’de Dirimart tarafından temsil edilen Hermann Nitsch (1938), 66’ncı Boya Aksiyonu’nu (Malakt; Painting Performance) gerçekleştirdi. En son Ağustos ayında Prinzendorf’ta sahnelediği 65 Boya Aksiyonundan sonra İstanbul’da gerçekleştirdiği bu performansı görülmeye değer. Nitsch’in aksiyonu Contemporary İstanbul kapsamında fuar boyunca 500 m2’lik alanda sergileniyor.

Sanat kitaplarını es geçmeyin

Ali Güreli yönetimindeki başarılı fuar; konferans, sergileme, rehberli turlar gibi etkinliklerin yanı sıra yeni bölümleri ile de bu sene dolu dolu sanat günlerine imzasını atmışa benziyor. Fuarda bu seneki “New Horizons-Yeni Ufuklar” bölümünün konuğu ise Rusya. Koleksiyoner, sanatçı, eleştirmen, küratörlere yer verilen bölümde Rusya’dan 7 galeri yer alıyor.

Fuar boyu devam eden ‘Art İstanbul Sanat Günleri’nde ise galeriler, müzeler ve sanat kurumları; paneller, sergiler, açılış günleri, turlar gibi etkinlikleri ile fuara eklemleniyor.

Bu arada fuar alanı içindeki yayınlar ve kitapevlerinin olduğu bölümler de muhakkak görülmeli. İçerdiği yayınlar, özellikle yurt dışından getirdiği yabancı yayınlar ve gazeteler ile çok sevdiğim ve bana aradığım çok özel sanat yayınlarını temin eden Patika kitabevinin standı mutlaka görülmesi gerekenler arasında yer alıyor.

Yarın akşam sona erecek

olan fuar, enerjisi ile İstanbul’un hareketliliğine katılarak görsel bir şölen yaşatıyor. Henüz gitmediyseniz; gezin, görün, herkesle paylaşın!

Ülker, çocukları sanatçılarla buluşturuyor

Yıldız Holding, uluslararası çağdaş sanat fuarı Contemporary İstanbul’a destek veriyor. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, bir sanat fuarında çocuklar için atölye açan Yıldız Holding, bu sene de Ülker Çocuk Sanat Atölyesi’nde çocukları sanat ve sanatçılarla buluşturmaya devam ediyor. Proje kapsamında tanınmış ressam/eğitmen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan ve kurucusu olduğu Baksı Müzesi ile bir işbirliği yaptı. Ülkenin değişik bölgelerinde, farklı eğitimler alan ve farklı koşullarda yaşayan çocuklar birlikte “buluşmalar” konseptli atölye çalışması fuar kapsamında düzenlenecek. Ülker Çocuk Sanat Atölyesi’nde ayrıca Baksılı öğrencilerin kendi atölyelerinde yaptıkları çalışmalar da sergilenecek.

Viyana’dan çarpıcı eserler

Contemporary İstanbul’un yeni proje sponsoru OMV’nin sponsorluğunda gerçekleşen özel proje Diyalog: Viyana’dan Sanat’da Avusturyalı çağdaş sanatçıların eserleri sergilenecek. Küratörlerin her biri, seçimlerini bir tanınmış sanatçı ile bir gelecek vaat eden genç sanatçı adayı yönünde kullandılar. Proje Avusturya ve Türkiye arasındaki kültürel alışverişi de desteklemeyi hedefliyor.

ARTER yeni sezonu açtı

ARTER’de sanat adresi ARTER’de üç sanatçının kişisel sergileri ve “Bahane” adlı projelere ev sahipliği yapıyor. Aslı Çavuşoğlu, Fatma Bucak ve Sarkis’in ARTER’deki sergileri, sanatçıların yeni üretilen veya Türkiye’de ilk kez gösterilecek işlerinden oluşuyor. “Bahane” ise, tek başına veya beraberce keşfetmek, çalışmak ve takılmak için sergilerle aynı dönemde ARTER’in ikinci katında olacak.

Haberin Devamı