Büyüklere dini çizgi propaganda
NUR CEMAATİNİN KURUCUSU SAİD NURSİ'NİN HAYATI ÇİZGİ FİLM OLDU
Said Nursi'nin hayatı çizgi film oldu. Filmde Said Nursi'nin 87 yıllık yaşamı anlatılıyor. Yayıncılık alanında tanınan Nurcular, böylece çizgi film dünyasına da girerek bir ilke imza attı. Cumhuriyetin ilk yıllarını da konu edinen filmde Atatürk'ün adı geçmiyor.
said Nursi'nin, 87 yıllık hayat hikâyesinin ele alındığı çizgi filmde, dini kimliğinin yanı sıra siyasi kimliğine de yer veriliyor. Filmde Said Nursi'nin Ruslar'a karşı savaşması ve Enver Paşa'ya yardımlarının dışında Ermeni olaylarına karşı gösterdiği tavır, yeni kurulan cumhuriyete karşı takındığı tutum gibi konular ele alınıyor. Özellikle yayıncılık sektörüne olan yakın ilgisiyle tanınan Nur cemaati böylece bir ilke imza atarak " çizgi film" dünyasına adım atmış oldu.
Said Nursi'nin hayatını çizgi film formatında hazırlayarak piyasaya sunan Yıldırım Production'un sahibi Ömür Yıldırım, "Bedi-üzzaman Said Nursi" adını taşıyan yaklaşık 110 daki kalık filmi, yüksek maliyetler nedeniyle çizgi film olarak çektiklerini söylüyor.
Senaryosu 1990'lı yılların başında Said Nursi'nin ilk band tiyatrosunu hazırlayan Ahmet Mercan tarafından yazılan ve Hekimoğlu İsmail'in kontrolünden geçen çizgi film 20 kişilik bir ekip tarafından hazırlandı ve yaklaşık 300 bin dolara maloldu.
ATATÜRK'ÜN ADI GEÇMİYOR
Özellikle Said Nursi'nin bir süre zorunlu olarak ikamet ettiği İsparta, Burdur ile yaşadığı yerler olan Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan çizgi filme ilginin yüksek olduğunu söyleyen Yıldırım, şu ana kadar olumsuz bir tepkinin gelmediğini söylüyor.
Osmanlı'nın son dönemi ve cumhuriyetin kuruluşuna tanıklık eden Said Nursi'nin yargılanma ve " sür güne gönderilme" süreci filmde anlatılırken, dönemin şartları da yansıtılıyor. Yapım şirketi tarafından "bir çizgi film olmasına rağmen hedef kitlesinin çocuklardan çok büyükler olduğu" söylenen yapım, tam da bu noktada farklı bir boyut kazanıyor.
Said Nursi'nin hayatının anlatıldığı filmde dikkat çeken noktalardan biri Atatürk adının hiç geçmemesi. Yapım şirketi sorumluları sadece Said Nursi'nin hayatını anlattıklarını, başka isimlerinin polemik olmasın diye çizgi filmde yer almadığını söylüyor. Buna karşın, îsmet İnönü, filmin kahramanları arasında. Parlak bir karakter olarak yansıtıldığını söylemekse güç.