Bu yaz Yunan Adaları'nda bile 'Türk Rakısı' içireceğiz
Mey İçki CEO'su Galip Yorgancıoğlu, "ABD'li ortağımızla global bir marka olacağız" dedi.Almanya'dan Afganistan'a, Irak'tan Arjantin'e kadar farklı ülkelere rakı sattıklarını söyleyenCEO Yorgancıoğlu, Tekel tarihinde ilk defa Yunanistan'a rakı ihracatı yaptıklarını açıkladı
Yeni Rakı, Tekirdağ, Kayra şarapları, Binboa vodka, Tekel birası gibi markaları çatısı altında toplayan Mey İçki'nin çoğunluk hisselerini geçtiğimiz hafta ABD'li Texas Pasifle Group (TPG) aldı.
Mey İçki aslında çok yeni bir şirket. 2004 yılının Şubat ayında Tekel'in alkollü içkiler bölümünü özelleştirme kapsamında satın alan Nurol Holding, Limak İnşaat, Özaltin İnşaat ve Tütsab'ın ortak girişimiyle kuruldu. CEO'su Galip Yorgancıoğlu.
Mey İçki çok kısa zamanda büyük gelişme gösterdi. 13 yeni markayı piyasaya çıkardı. 2005 yılında 20 milyon euroluk ihracat yaptı. Ve sonuçta kısa zamanda yabancı yatırımcıların dikkatini çekti.
Mey İçki Tekel'i 292 milyon dolara satın almıştı, henüz Amerikalı şirkete satış fiyatı açıklanmadı ama şirketin şu andaki değerinin 900 milyon dolar civarında olduğu söyleniyor. Mey İçki'nin yeni büyük hissedarı TPG'nin Avrupa yöneticisi ve ortağı Stephen Peel satışın açıklandığı basın toplantısında Mey İçki'nin CEO'su Galip Yorgancıoğlu'yla yola devam edeceklerini söyledi. Yorgancıoğlu'yla kısa zamanda büyük atak yapan şirketin öyküsünü konuştuk.
* Şirketinizin Teksaslı TPG'ye çoğunluk hissesinin satiş haberini, "Yeni Rakı kovboya gitti" başlığıyla duyurduk. 6u satiş nasıl gerçekleşti?
TPG Teksaslı bir yatırıma tarafından kurulmuş, kökeni Teksas'a dayanıyor ama şirket global bir şirket. Dünyanın her yerinde yatırımları var. Şirketin merkezi de Teksas'ta değil San Francisco' da. Mey İçki yabancı yatırımcıların dikkatini çekti. Bunun en önemli nedeni de kısa zamanda başarıya imza atmamızdır. Ekip olarak, hissedarlarımızla birlikte kısa zamanda başarılı çalışmalar yaptık.
* Ne zamandan beri sürüyor görüşmeler?
Bu gelişmelerden bir aydır haberdarım. Hissedarlarımızla 3 ay öncesinde ilişki kurmuşlar. Çok gurur verici bir gelişme.
* 6u gelişmeyle "Mey İçki'nin çatısı altındaki markalar için yurtdışı şansı arttı, Türk içkilerinin adı daha çok duyulacak" diyebiliriz değil mi?
Burası özelleştirme kapsamında 22 Şubat 2004'te Özaltin, Limak İnşaat Şirketleri, Nurol Holding ve Tütsab ortaklığıyla alındı. Ben 5 Nisan'da göreve başladım. Mey İçki'nin bir numara sicilli çalışanıyım. Hissedarlarımızla birlikte işin başında global bir marka olma hedefini koyduk. Bu anlamda bu ortaklığın bize büyük faydası olacak diye düşünüyorum.
* Tekelin alkollü içkiler bölümünü aldığınızda nasıl bir yapı vardı?
Diyarbakır'dan Bilecik'e, Elazığ'dan İzmir'e kadar 21 fabrika, markalar... l 700 civarında çalışan vardı. Başladığımızda hemen yeniden yapılanmaya girdik. Satiş, finans, ihracat departmanı yoktu. Bunları kurduk. Eski ekibin
tecrübeleri ortadaydı. Yeni elemanları cımbızla seçerek aldık. Piyasanın dağıtım ve pazarlama açısından en iyi ekibini kurduk. Mevcut çalışanlarla yeni ekibin kaynaşmasını sağladık.
Yeni hediye altın serisi
* Kaç kişi alındı?
300 kadar.
* Tekel'in alkollü içkiler bölümü özelleştirme kapsamındaki en "iyi işletmelerden biri" olarak görülüyordu. Avantajlarınız ve dezavantajlarınız neler oldu?
Yıllarca kârlılık, maliyet, satışdağıtım düşüncesi olmamış bir yapı devraldık. Markalaşma yoktu. Avantajımız bu işi en iyi bilen ekiple birlikte Tekel'i almış olmamızdı. Agresif bir vizyonumuz vardı. Sadece Türkiye'de lider olmanın yanı sıra dünya pazarlarında da bütün kategorilerde olmak ve öncü olmak istiyorduk. İş stratejilerini böyle yaptik.
* Tüketicinin farklı tat beklentileri mi yönlendirdi sizi?
İlk önce düşen pazar payından yola çıktık. Prestij kaybı vardı, bunu geri kazanmak gerekiyordu. İlk önce Türkiye'nin ilk yaş üzüm rakısını çıkardık. Tekirdağ Altın Serisi... Yaş üzüm rakısı çok lezzetli oldu. Çok beğenildi. Üstelik şöyle bir durum da ortaya çıktı. Bir tanıdığınızın evine yemeğe giderken bir şişe şarap alır giderdiniz, kimsenin aklına rakı gelmezdi. Altın Serisi üretimimiz bu kalitede oldu. Bir eve yemeğe giderken 8-9 YTL'ye alınan bir şarabın yerine Tekirdağ Altin Serisi alınmaya başlandı.
* Kaybedilen prestij dediniz. Kaçak rakılar yüzünden hayatini kaybedenler oldu, sizin tam işe başladığınız dönemde kriz patlak verdi. Piyasadan rakı toplattınız, kapak değişikliği oldu. O dönemi nasıl atlattınız?
O dönemde tam kendimizi güzel gündeme getirmeye başladığımızı düşünüyorduk. Hiç beklemediğimiz, ilişkimizin olmadığı bir şeyin içinde bulduk kendimizi. Darbe yedik. Kapaklar değiştirildi.
* 2 yılda ihracatınız yüzde 100 arttı. En çok hangi ülkelere Türk rakısı satıyorsunuz?
En çok ihracatı Almanya'ya, Avusturya, İsviçre'ye yapıyoruz. Arjantin'e, Rusya'ya, Afganistan'a ve Irak'a da satıyoruz. Ve bu yıl Yunanistan'a da satacağız.
* Uzo içenler Türk rakısı tadacaklar mı?
Neden olmasın? Talep var. Yunanistan'da 3 bin 500 uzo üreticisi var. Tekel tarihinde ilk defa Yunanistan'a rakı ihracatı yapti. Önümüzdeki yaz Yunanistan'da Yeni Rakı olacak.
* Mikanos'ta Yeni Rakı yudumlanır mı?
Bu yaz bunu da göreceğiz. 20 milyon euroya yakın ihracat yapan bir şirketiz.
* Türkiye'de en çok rakı İstanbul'da mı içiliyor?
Evet. Marmara tüketimin yüzde 40'ını oluşturuyor. Mey piyasanın yüzde 81-82'sine hakim. Yazın Ege ve Akdeniz toplamı Marmara'yı geçiyor. Biz ilk defa geçen yıl şarap markalarımızı Akdeniz'deki otellerde sattık. Çok ilgi gördü.
Yeni Rakı en çok 1973 yılında içildi
* Mey İçki'nin rakı üretim kapasitesi ne kadar?
Rakı üretim kapasitemiz 80 milyon litre. Türkiye'de 40 milyon litre rakı tüketiliyor.
* Niye bu kadar fark var? Türkiye'de zaman içinde beklenen tüketim rakamlarına ulaşılamadı mı?
Devletin elinde olduğu dönemde istihdam yaratmak için yatırım yapılmış. Ama bu kapasiteye ulaşması mümkün değil Türkiye'deki pazarın.
* En çok hangi yıllarda rakı tüketilmiş Türkiye'de, 80'li yıllarda mı?
Hayır. 1973 yılında en çok tüketime ulaşılmış. 70 milyon litre. O zamandan beri düşüş var. Hem bira tüketimi, hem de şarap etkilemiş. Ayrıca maddi nedenlerle de rakıdan uzaklaşılmış.
* Viski üretiminde de atilimi hedefliyor musunuz?
Ankara'da viski fabrikamız var. İskoçlar kurmuş. Şişeleme ve pazarlama açısından eksiklikler var. Önümüzdeki aylarda viskide de yenilik yapacağız. Sırada viski var.
En hafifi İzmir Rakısı
* Markalarınız arasında yılların Kulüp rakısı ve Altınbaş da var. En sert rakı Altınbaş mı?
Altınbaş farklı bir rakı. Yüzde 50'si alkol. Ayrıca anason miktarı da diğer rakılardan fazla. Kulüp ve Altınbaş'ın tiryakisi çoktur, içimleri çok keyiflidir.
* En hafif içimlik rakınız İzmir Rakısı mı?
Evet. İzmir Rakısı'nı yapmadan önce Ege'de araştırma yaptik. Ben de İzmirliyim, siz de İzmirli olduğunuz için bilirsiniz, Ege'nin hafif yemekleriyle uyumlu, kolay içimlik İzmir Rakısı çıkardık. İstanbul'da zeytinyağını son 5 yıldır keşfettiler, ama İzmirliler ve Egeliler tüm yemeklerini zeytinyağıyla yapar. Her yemekle içilebilecek bir rakı oldu İzmir Rakısı.
Gençler Cumartesi şarabını çok tuttu
Şarap markası çıkardık. Kayra... Bunun için de araştırma yaptırdık. "Orta kalitede şarapları çok pahalıya içiyoruz" deniliyordu. Avantajımız, bağların yanıbaşında tesis ve fabrikalarımızın olması. Tesisleri yeniledik. Fransa'dan fıçılar getirdik. Şişeleri de Fransa'da yaptırdık. Şarap zaman istiyor, zaman içinde çok başarılı olacağımızı düşünüyoruz. Şarapların etiketlerini M.Ö 12'nci yüzyıldan kalma tabletlerden esinlenerek hazırlattık. Türkiye'nin dünyaca tanınmış şarap markaları olsun istiyoruz. Terra, Tılsım isimli şaraplarımız var. Cumartesi adlı şarabımızı genç tüketiciyi hedefleyerek ürettik. Onlar da Cumartesi'yi çok tuttu.
Kadına benzettiler, ince belli yaptık
* Yeni Rakı şişesini neden ve nasıl bir süreç sonunda değiştirdiniz?
Bunun için de ilk önce araştırma yaptik. Bir sene uğraşıldı. 5 tasarımcıyla anlaştık, biriyle yola devam ettik. Araştırma yaptırdık. Akşamcılar şişeyi kadına benzetiyor. İnce belli, aynı zamanda ele gelen bir şişe istiyorlardı. Gençler ise uzun boyunlu, zarif görünüşlü olmasını
istediler. Farklı şişeler yaptik, sorduk. En sonunda bu şişeye karar verildi.
* Tekel Birası'nda da şişe değişikliği yaptınız...
Evet. Birada da 64 yıl önceki nostaljik şişeye döndük. Tekel birası bir kültür. 18-25 yaş grubu içinde çok tercih ediliyor. Çok bulunmuyor. Bunu şimdilik tercih ediyoruz. Tekel Birası tişörtü yaptik, anında tükendi.
Bu yazın trendy içkisi Vodka Lokka olacak
* Yeni bir vodka çıkarıyorsunuz piyasaya. Hatta 14 Şubat Sevgililer Günü'nde lansmanını yaptınız. Piyasaya ne zaman çıkacak?
Vodka Lokka. Çok iddialıyız bu vodkada. Bir ay içinde piyasada olacak. Bu vodkayı hazırlarken uluslararası şirketlerle birlikte çalıştık. Vodka genelde kuzey ülkelerini çağrıştırır. Biz özellikle Akdeniz'i çağrıştıran bir vodka üretmek istedik. Şişesi de Akdeniz'i andırıyor. Bu yazın en trendy içkisi Vodka Lokka olacak.
1 .5 yılda 10 yıllık iş yaptık
"Ürünlerin yüzde 83'ü değişti. 13 yeni ürün lansmanını 1.5 yıl içinde yaptık, 1.5 yılda 10 yıllık iş yaptığımızı söyleyebilirim. Burada çalışan herkes insan üstü bir çaba gösterdi. Çok ciddi tüketici araştırmaları yaptırdık. Daha yumuşak içimlik rakı talebi vardı. Bütün markalarımızı 4 kategoriye ayırdık. Rakı, şarap, bira ve yüksek alkollü içkiler ayrı kategoriler olarak belirlendi."