Gazete Vatan Logo

Bu şehirler çok yavaş

İtalya’da 1999 yılında başlayan “yavaş şehir” hareketi günümüzde 30 ülkeye yayılmış durumda. Türkiye de geleneksel yaşam ve üretim biçimlerini koruyan şehirlerin yer aldığı bu ağa dahil. İşte 11 yavaş şehrimiz.

Bu şehirler çok yavaş

Bir huzur sığınağı

Akyaka

Akyaka’ya Muğla’dan geliyorsanız, cenneti göreceksiniz! Gökova Körfezi’nin doğu ucundaki Akyaka, Muğla’nın Ula ilçesinin mahallelerinden biri. Doğal güzelliklerinin yanında, binlerce yıldır Güney Batı Anadolu’da yaşayan çeşitli medeniyetlerin izlerini taşıyan tarihi dokusu, değişik mimarisi, denizden her daim esen ılık meltem rüzgarları büyüleyecek sizi. Akyaka’nın hemen yanı başından ağaçlar ve sazlıklar arasından süzülerek Gökova Körfezi’ne akan Kadın Azmağı doğal bir akvaryum gibi. Sahilden itibaren 2 yüz metre sığlığı devam eden masmavi denizini kulaçlarken bir Akdeniz Foku’na rastlamanız ve birlikte yüzmeniz de mümkün.

Yiğit efeler diyarı

Yenipazar

Bu şehirler çok yavaş

Aydın’ın kültürünü koruyan ilçesi Yenipazar, Lidyalılar ve Kimmerler zamanından beri bir yerleşim bölgesi. 12-15 bin civarındaki nufusu pamuk, narenciye ve zeytincilikle geçiniyor. Aydın’ın kalabalık turistik merkezlerinin arkasında, sakin bir hayat devam ediyor.

İzmir’in huzur veren sığınağı

Seferihisar

Bu şehirler çok yavaş

Türkiye’nin tescilli ilk yavaş şehri. İzmir’e 45 kilometre uzaklıkta. Lezzetli Satsuma mandalinalarının yetiştiği meyve bahçelerinden ve zeytinliklerden salınan kokular Ege Denizi’nin iyotlu kokusuna karışıyor. Geçmiş uygarlıkların nefesi Sığacık Mahallesi’nin alçak katlı evlerinin avlularında, antikçağlardan beri denizcileri ağırlayan limanında, sahil kenarında dizilen balıkçı lokantalarında dolaşıyor. Seferihisar’ın tarihi, Teos antik şehriyle birlikte 3000 yıl gerilere gidiyor.

Haberin Devamı

Hırçın Karadeniz’in sessiz şehri

Perşembe

Bu şehirler çok yavaş

Ordu il merkezine 13 kilometre uzaklıktaki ilçe, Kordontepe denilen dik bir tepenin eteğine kurulu. Tarihi İÖ 8. yüzyıla kadar uzanan, daha önce Vona adıyla anılan kentin ismi 1945’te Perşembe olarak değiştirildi. Karadeniz’in hırçın sularının dinlendiği, bir zamanlar Fenikeli, Miletoslu, Cenevizli denizcilerin sığındığı, korunaklı bir doğal limana sahip. 40 kilometre uzunluğundaki sahilinde sualtı mağaraları, göz alıcı kaya formasyonları ve ince, beyaz kumuyla tropik plajları yer alıyor.

Haberin Devamı

Yeşil ormanlar arasında bir vaha

Şavşat

Bu şehirler çok yavaş

Artvin sınırları içinde yer alan Şavşat, tarihi ve doğal güzellikleriyle adeta cennetten bir köşe. Şavşat’a gelişinizde, el değmemiş doğası karşılayacak sizi. Barındırdığı tüm güzelliklerle sakin bir ruh haline sokacak… Gürcüce “Kara Orman” anlamında gelen Şavşat, kara değilse de yeşil ormanlarla kaplı bir ilçe. Dört tarafı dağlarla çevrili olan ilçenin çevresinde irili ufaklı bir çok nehir ve küçük göller var. Cevizli Manastır, Şavşat Kalesi, Şatlel Kilisesi görülmesi gereken yerlerden..

Bir günde 5 bin yılı yaşatıyor

Yalvaç

Bu şehirler çok yavaş

Isparta’nın kuzey doğusunda bulunan ve 1100 metre yükseklikte kurulu Yalvaç, tarih öncesi çağlardan bu yana binbir çeşit medeniyete ev sahipliği yapmış, ziyaretçilerine adeta bir günde 5 bin yılı birden yaşatan bir kültür noktası. Anadolu’nun bir zamanlar en işlek coğrafyasına, tüm yolların buluştuğu bir konuma sahip Yalvaç’ı gezmekle, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel yaşamlardan kıymetli el işçiliklerine, tarihi kalıntılardan zengin ve keyifli bir yolculuğa çıkmak mümkün.

Haberin Devamı

Osmanlı kent mimarisi ile bütünleşmiş

Taraklı

Bu şehirler çok yavaş

Sakarya il merkezine 65 kilometre uzaklıkta olan Taraklı, etrafı dağlarla çevrili dar bir vadide kurulmuş. Osmanlı’nın ilk yerleşim yerlerinden biri olan ilçe tarihi evleri, çarsısı, çeşme ve hamamlarıyla Osmanlı şehir dokusunun ve sivil mimarisinin çok iyi korunduğu yerlerden. Taraklı’da 700 yıllık çınar ağacını görmeden, gölgesindeki çeşmenin 277 yıldır akan suyundan içmeden ve şehrin 19. yüzyıl çehresinin bir görünüp bir kaybolduğuna tanıklık etmeden ayrılmayın.

Dünyanın ilk ve tek sakin adası

Gökçeada

Bu şehirler çok yavaş

Türkiye’nin en batı noktasında yer alan ve en büyük adası olan Gökçeada, nostaljik evleri, doğal yaşamı, organik ürünleri ve alternatif spor olanakları ile son yıllarda önemli bir turizm merkezlerinden biri. 2002 yılından bu yana ada içerisinde gerçekleştirilen organik tarım faaliyetleri ile özellikle 2008 yılından bu yana gerçekleştirilen tarım turizmi uygulamaları sayesinde misafirlerine eşsiz bir doğal ortam sunan Gökçeada, Cittaslow unvanı ile dünyanın ilk ve tek sakin adası.

Haberin Devamı

İstanbul’a 138 kilometre uzakta

Vize

Bu şehirler çok yavaş

Kırklareli’nin ilçesi olan Vize, İstanbul’a 138 kilometre uzaklıkta, Yıldız (Istranca) Dağları’nın alüvyonlarıyla zenginleşmiş dereleriyle beslenen sulak bir ovada yer alıyor. Vize’de uzun bir Karadeniz sahilinin yanı sıra, bir çok tarihi cami, kilise ve mağara bulunuyor. Kızılağaç Köyü yakınındaki Cehennem Şelaleleri; Kıyıköy’ün bakir koyları; başta Yenesu Mağarası olmak üzere karstik oluşumların gözlendiği mağaralar; meşe, kayın, gürgen ormanları; hepsi Vize ilçesinin coğrafi güzelliklerinin bir parçası.

Biyoçeşitlilik açısından çok zengin

Uzundere

Bu şehirler çok yavaş

Erzurum Uzundere, ülkemizin son yavaş şehri. Türkiye’nin en yüksek şelalesi olan Tortum şelalesi, yelken, rafting ve kano gibi su sporlarının yapıldığı Tortum gölü ve çayı, Öşk Manastırı gibi değerlere sahip olmasını yanı sıra Uzundere biyoçeşitlilik açısından da önemli bir yer. İlçe Kafkasya Ekolojik Bölgesi’nin batı ucunda, Çoruh Vadisi’nde yer alan Uzundere birçok endemik bitki, memeli, kuş ve kelebek cinsinin yuvası. Uzundere’den rafting yapmadan ve tandır ekmeği yemeden dönmeyin.

Sular altındaki siyahgül bahçeleri

Halfeti

Bu şehirler çok yavaş

Şanlıurfa’nın en sakin içlesi Halfeti birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, tarihi değerlere sahip bir yer. 2000 yılında yapılan Birecik Barajı ilçenin yarısından fazlasını sular altında bıraktı bu nedenle ilçeyi gezmenin en iyi yolu tekneleri kullanmak. Fırat nehri üzerindeki Çekem Mahallesi, Beresül köyü ve Rumkale en çok ilgi gören tekne turu rotası. Bu istikamet üzerinde su altında kalan evler, mağaralar ve siyahgül bahçelerine uzanan bir yolculuk yapmak mümkün.