Bu mağazalarda pozitif ayrımcılık var!
Türkiye genelinde 220 mağazası bulunan English Home mağazalarında çalışanların yüzde 93’ü kadın. Mağazalarında 1056 kadına istihdam sağlayan English Home Genel Müdürü Erdem Gündüz neden kadınlarla çalışmayı tercih ettiklerini anlattı
Kadına şiddetin önlenemediği hatta giderek arttığı ülkemizde, onların yakından tanıdığı bir marka olan English Home kadınlara destek olmak için pozitif ayrımcılık güdüyor. Her yaştan ve eğitim seviyesinden kadına kariyer yapma imkanı sağlıyor. Markanın mağazalarında çalışanların yüzde 93’ü kadın. Genel merkez ve depolar da bu sayının içine girince rakam yüzde 83’e düşüyor. Ama çalışma hayatındaki kadın rakamlarına bakıldığında bu oran neredeyse rüya gibi... Buradaki en önemli ayrıntı ise profesyonel olarak hiç çalışmamış orta yaşlı ev hanımları ile emekli kadınlara da işe alınırken eşit fırsat sunulması.
İş tecrübesi aranmıyor
Dört yıllık süreçte Türkiye’de 220 mağazaya ulaşan English Home’un Genel Müdürü Erdem Gündüz, bu kadınlara iş imkanı vermeyi kendilerine ilke edindiklerini anlatıyor: “Kadına hitap eden bir markayız, müşterilerimizin yüzde 90’ı kadın. Kadınların dilinden kadınların anlayacağını düşünerek markanın çıkışından itibaren kadın istihdamına destek olmaya çalıştık. Türk toplumunda ailenin ve çocukların sorumluluğu annede olduğu için birçok kadın evlendikten sonra ya kariyerine ara vermek zorunda kalıyor ya da çalışmıyor. Normalde firmalar belli bir yaş üstü, ev hanımı olup daha önce çalışmamış ya da kariyerine ara vermiş kadınlarla çalışmayı tercih etmez. Biz marka olarak mümkün olduğunca bu kadınlara belli bir yaştan sonra kariyer yapma imkanı sağlamaya çalışıyoruz. Her pozisyonda ve her yaş grubunda kadın istihdam ediyoruz. Daha önce bir iş tecrübesi olması gibi bir şartımız yok. Mağazada, satış danışmanı olarak başlayan kadınlara merkezde birçok konuma yükselme şansı tanıyoruz” diyor.
Gündüz, 1056 kadın çalışanları olduğunu belirterek, “Mağazalarımızda çalışanların yüzde 93’ü kadın. Son dönemde depolarımızda da kadınlar çalışmaya başladı, orada da çalışanların yüzde 30’u kadın. Depo çalışanlarında fiziksel güç önemli olmasına rağmen kadınlar çok başarılı” diye konuşuyor.
Gündüz kadınlarla çalışmanın avantajlarıyla ilgili ise şunları söledi: “Kadınların işe bağlılığı daha yüksek, işten ayrılma oranları düşük. İşte mutlu olma oranları daha yüksek. Ürünlerimizi kendileri de yakından tanıdıkları için müşterilerimize daha iyi anlatabiliyorlar.”
El işleriyle destek oluyorlar
Üretimin büyük bölümü endüstriyel olsa da yine de “el işi” desteğini kadınlardan aldıklarını anlatan Erdem Gündüz, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Kadın Koordinasyon Merkezi ile birlikte çalıştıklarını da belirttiyor:?“Evde oturan kadınlara da iş imkanı yaratmaya uğraşıyoruz. Yurt dışından aldığımız el işçiliği yüksek ürünlerin üretimini yerli üretime çeviriyoruz. Bu tür organizasyonlarla evde oturan kadınlara iş olanağı sağlıyoruz. Türkiye’de kadın istihdamı artırmak istiyoruz. Sivil toplum kuruluşları, vakıflar ve belediyelerin bu tarz organizasyonlarını desteklemek istiyoruz. Dışarıya verdiğimiz iş gücü katma değer ülkemizde kalsın. Ev kadınlarına da bir gelir kaynağı yaratılsın.”
“Kadınlar için yeni iş imkanları sunmaya devam edeceğiz”
English Home Genel Müdürü Erdem Gündüz çalışmayı düşünen kadınlara çağrıda bulunuyor: “Her yaştan ve tecrübe seviyesinden kadın bize başvurabilir. 2015 hedefimiz 90-100 mağaza daha açmak. Bu da 500-700 kişiye ek istihdam sağlanması demek. Bunun da en az yüzde 80’ini kadınlar oluşturacak.”
Ayten Ceylan 50 yaşında.
İnsan kaynakları-eğitim uzmanı
“Mağaza müdürü olarak çalışırken evlendim. Çocuklarım olduktan sonra 20 yıla yakın bir süre iş hayatıma ara verdim. 45 yaşında satış danışmanı olarak işe başladım 8-9 ay sonra mağaza sorumlusu oldum. Şimdi insan kaynaklarında eğitim uzmanı olarak çalışıyorum. Kariyerimdeki bu başarı, satış danışmanı olarak çalışan personelimize de iyi örnek oluşturuyor.”