Bu da "meme koruyucu" ameliyat
Meme kanseri olan kadınların protez taktırmaları artık daha kolay: Ameliyat sırasında kanserli bölgedeki deri korunuyor, kanserli doku kazındıktan sonra derinin altına protez yerleştiriliyor. "Meme koruyucu" ameliyatın inceliklerini anlatan Dr. Hasan Fındık, tek tarafta kanser görülse dahi bazen iki memeyi aldıklarını söylüyor
Meme kanseri ameliyatı geçirip, tedavisini tamamladıktan sonra yeni bir döneme giren birçok kadının derdi ortak: Memesiz bir hayat. Kadını kadın yapan meme değil, ama bunu aşmak da çok zor. Bu nedenle pek çok kadın meme kanserinden sonra protez meme yaptırıyor. Ancak bu noktada küçük bir ayrıntı var ve bu çok önemli: Yeni meme yaptıracaksanız, derinize sahip çıkın! Estetik plastik ve rekonstrüktif cerrahı Dr. Hasan Fındık meme protezindeki son gelişmeleri anlattı.
* Meme kanseri olan bir kadın, memesini kaybetme korkusundan önce ne düşünüyor? Kanserin başka sıçrama olasılığını mı, ölümü mü, yeni bir meme yaptırmayı mı?
Kadınlar kanser olduğunda önce ölümü düşünüyor. Oysa, günümüzde erken teşhis sayesinde kanser, özellikle de meme kanseri tedavi edilebiliyor. İlk etapta kadınlar memesiz olmaktan çok, "acaba ölecek miyim" diye düşünüyor.
* Meme kanseri olan kadınlara hangi aşamada yeniden meme yapıyorsunuz?
Meme kanserinin erken teşhis edilip edilmediği, ne kadar yayıldığı bu tarz ameliyatlar için çok önemli. Erken teşhiste zaten meme alınmayabiliyor. Yayılmamışsa tedavi kısa sürüyor. Meme kanseri, hem kan hem de lenf yoluyla yayıldığı için
nasıl bir seyir izlediğinin bilinmesi gerekiyor. Günümüzde artık meme koruyucu kanser ameliyatları yapılıyor. Bu tarz ameliyatlarda daha önce yapılan tetkiklerin büyük önemi var, biz onlara göre karar veriyoruz.
* Ne demek meme koruyucu kanser ameliyatı?
Genelde meme kanseri ameliyatında o bölge tamamen kazınır. Bazen tek meme, bazen iki taraflı bu işleme gerek görülür. Günümüzde bu ameliyatlarda artık deri kesilip atılmıyor. İyileştikten sonra hasta protez taktırmak istediğinde vücudundaki bir bölgeden deri alınmasına ihtiyaç duyulurdu. Çünkü o bölgede meme yapacak deri kalmazdı. Artık ameliyatlarda memenin içi temizleniyor, deri kalıyor.
Dertsiz, izsiz, risksiz
* Kanserli bölge gidiyor ama kılıfı kalıyor...
Evet, boşaltılmış bir çuval düşünün. Deri kalıyor. Tedavi bittikten sonra protezi yerleştirmek daha kolay ve iyi oluyor. Deri atıldığında artık dönüşü olmuyor, mutlaka iz kalıyor, oysa deri orada kaldığında izsiz ameliyat yapılıyor.
* Bu ameliyatın ne zaman yapılması gerekiyor?
Bu da kanserin seyriyle ve hastanın isteğiyle ilgili. Genel cerrah ve plastik cerrah aynı anda ameliyata girebiliyor, kanserli bölge kazınıyor, parça patalojiye gidiyor. Plastik cerrah da bu arada yeni memeyi yapıyor. Yerleştirilen protezler önceki memeden daha iyi oluyor. Eğer tek taraflıysa diğer memeye de müdahale gerekebiliyor, çünkü genelde yeni yapılan daha diri oluyor. Diğer memeye geçme riskini ortadan kaldırmak isteyenler bu ameliyatlarda iki memeyi de protez yaptırıyor, meme dokusundan kurtulunca meme kanseri olmuyorsunuz.
* Hastaların tepkileri nasıl, bu kadar istekli olabiliyorlar mı?
Bir kere hasta kanserli olduğunu ilk öğrendiğinde direkt memeden kurtulmayı düşünüyor. Yeni meme fikri cazip gelmiyor. Ama son zamanlarda bilinçli hasta sayısı arttı.
* Protezlerin sakıncası yok mu? Tedavi sürecini etkilemez mi?
Protezler deri dokusunun altına koyuluyor. Protez, meme dokusunun görülmesine engel olmuyor. Bir de şu var, bu ameliyatlardan sonra kadınların psikolojisi çok önemli. Kadın memesiz kalmıyor, kendini daha iyi hissediyor.
* Estetik kaygıları oluyor mu gerçekten?
Bunu herkes düşünüyor. Sosyal hayatından kopmak istemeyen kadınlar yaptırıyor bu ameliyatları. Ben taşradan gelen yaşı geçmiş, torun sahibi hastalar biliyorum, onlar da protez kullanıyorlar. Meme kadın için çok önemli. Ve belki de kanserin tedavisi sürecinde kadının kendisini iyi hissetmesi için de psikolojik olarak çok destekleyici.
Herkese estetik ameliyat
* Meme protezi ameliyatlarının SSK kapsamına alınması için bir kadın hasta mücadele veriyor. Sizce alınmalı mı?
Bu konu çok tartışılır. Devletin olanağı olsa herkese yaşamında bir kere estetik operasyon geçirme hakkı verilmeli. Meme kanseri sonrası ameliyatlara gelince, bence kapsam içine alınabilir. Memesi olmayan da mutsuz, herhangi bir organında bir eksiklik olan da. Yalnızca meme kanseri sonrası demek mümkün olmaz. Hastanelerde bir kurul oluşturularak böyle ameliyatların yapılmasına ve kapsam içine alınmasına karar verilecek bir düzenleme belki yapılabilir.
Küçük memeliler daha şanslı
* Meme protezi kanserin geç teşhis edilmesine yol açmaz mı? Bir kitleyi protez konulduğunda kadın nasıl farkedecek?
Yeni yapılan çalışmada meme protezi kullanmış kadınlarda meme kanseri oranının az olduğu ortayı çıkmış. Bunu "Protez, kanserin gelişmesine engel oluyor" diye yorumlamak yanlış olur ama genelde küçük memesi olanlar protez kullanıyor. Küçük meme az doku demek. Az doku da daha az risk demek. Büyük memede, yani çok dokuda kanser riski yüksek. Bir kadından iki memeyi alırsak kanser gelişme riski olmaz. Sonuçta kanser dokularda gelişiyor.