Gazete Vatan Logo

Boğulmalar %43 arttı cankurtaranlar teyakkuzda

TUİK’e göre her yıl ortalama 643 kişi boğularak ölüyor. Sıcakların artmasıyla boğulma haberleri gündeme oturdu. AFAD boğulma vakalarının bu ay yüzde 43 arttığını belirtti. Caddebostan Plajı’ndaki cankurtaranlar hayatta kalma yöntemlerini anlattı.

Boğulmalar %43 arttı cankurtaranlar teyakkuzda

Fotoğraflar: Elif MANDAN

Sıcakların artmasıyla beraber serinlemek isteyen vatandaşlar soluğu İstanbul’un halk plajlarında almaya başladı. Ancak boğulma ve kayıp vakaları ise hiç değişmeyen acı bir gerçek. Biz de söz konusu durumu vatandaşların güvenliğini korumakla yükümlü olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı Caddebostan’da görevli cankurtaran ekibiyle konuştuk; vakaların sebeplerini, yapılması ve yapılmaması gerekenleri ve cankurtaranların karşılaştığı zorlukları sorduk.

Kurallara uymayan vatandaş boğuluyor

Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü’nün Küresel Boğulma Raporu’na göre her yıl 372 binden fazla kişi boğularak ölüyor. Türkiye için tablo dünya genelindeki kadar kötü değil. Boğulmak, ölüm nedenleri arasında ilk 10’da yer almıyor. Yine de bilinçsizlikten dolayı TÜİK’in raporuna göre Türkiye’de her yıl ortalama 643 kişi boğularak can veriyor. AFAD’ın açıkladığı rakamlar sahillerde yaşayan tehlikeyi gözler önüne sermekte. Geçtiğimiz hafta yapılan açıklamaya göre, temmuzun ilk haftasındaki boğulma vakaları haziranın ilk haftasına göre yüzde 43 artış gösterdi. Kayıplarda ise yüzde 25’lik artış söz konusu. İBB Plajlar Sorumlusu Kadir Çil, yaşanan kayıpların başlıca sebepleri olarak kuralların ihlal edilmesi ve vatandaşların cankurtaranların uyarılarına kulak asmamasını gösteriyor.

Haberin Devamı

Kadir Çil: “İstanbul’da 36 noktada, toplamda 46 bin 100 kilometrelik alanda cankurtarma hizmeti veriyoruz. 431 personel, 32 jet ski, 7 adet zodyak ve 13 ATV motoru müdahale için bekliyor. Arkadaşlarımız vatandaşları uyarıyor, gerekli olduğu zaman müdahale ediyor” diyor.

Boğulmalar %43 arttı cankurtaranlar teyakkuzda

VATANDAŞLAR UYARILARA KULAK ASMIYOR!

“Hizmet vermeye başladığımız 2005’ten beri, toplam 36 plajda 30 bin 946 kişi kurtarıldı. Ölümle sonuçlanan vakaların sayısı ise 29. Maalesef arkadaşlarımız insanları uyardığı zaman beklenmedik reaksiyonlarla karşılaşıyorlar. Kendilerine karıştığımızı hatta hakaret ettiğimizi düşünüyorlar, hâlbuki onların iyiliği için çaba harcıyoruz” diyor. Çil, vatandaşların yaptığı başlıca hataları şöyle sıralıyor: Cankurtaranların uyarılarına dikkat etmiyorlar, emniyet bariyerlerinin dışına çıkıyorlar, güvenlik olmayan bölgelerde denize girmekte ısrar ediyorlar.

Haberin Devamı

Boğulmalar %43 arttı cankurtaranlar teyakkuzda

CANKURTARANLARDAN HAYATTA KALMA TÜYOLARI

*Boğulma gibi durumlarda asla panik olmayın

*Herhangi bir akıntı karşısında sakin olun, o akıntıya karşı koşmayın

*Yüzerken fenalık geçirdiğiniz anda sudan çıkın. Dinlenip kendinizi hazır hissedince tekrar girebilirsiniz

*Deniz derinleştiğinde ayağınız yerden kesilebilir. Soğukkanlı bir şekilde adım atın

*Çocuğunuza yüzme eğitimi sağlayın. Bilinçli olmak hayat kurtarıyor

*Denize girmeden önce alkol almayın

*Cankurtaranların görev yapmadığı sahillerde denize girmeyin

KARADENİZ’DEKİ AKINTIYA DİKKAT

Daha çok Karadeniz’de oluşan rip akıntıları ise denizde karşılaştığımız tehlikeler arasında. Bu akıntı, kıyıya ulaşan dalgaların geri dönüşleri sırasında oluşuyor. Sabit, aniden oluşan ve gezici olmak üzere üç tür rip akıntı mevcut. ‘Çeken akıntı‘ olarak da bilinen rip akıntısı, hemen hemen her denizde görülebiliyor. Belirti olarak, denizin belirli bir noktasında su rengi diğer bölgelerden açık şekilde farklı oluyor, suda gözle görülebilir biçimde ilerleyen köpükler bulunuyor. Rip akıntısına kapılan biri çok iyi yüzme bilse de boğulabilir.

Haberin Devamı

Boğulmalar %43 arttı cankurtaranlar teyakkuzda