Ben Amazon savaşçısıyım başarım tesadüf değil
“Genç kızlar: Hayal edin, hedef koyun ve korkmayın. Başaracaksınız!”Bu sözler 17 yaşında Avrupa Şampiyonu olan milli eskrimcimiz Deniz Selin Ünlüdağ’a ait. Sochi’deki eskrim şampiyonasında yıldız kadınlar kılıç kategorisinde tarih yazan Deniz Selin ile başarısının şifrelerini konuştuk.
11.03.2018 - 00:41 | | Burak Kara (bkara@gazetevatan.com)
Sakatlıktan sonra yılmadın çok çalıştın ve 95 yıllık Türkiye eskrim tarihinde ilk defa kadınlarda Avrupa Şampiyonu oldun. Bir branşın kaderini nasıl değiştirdin sen Selin?
Sakatlık sonrası motivasyomumu hiç düşürmeden çalışmaya devan ettim. Her zaman moralimi yüksek tuttum ve tedavim bittikten sonra eski tempomdan daha iyi olmak için çalıştım. Bununda karşılığını aldım.
Şampiyoluk hayallerin hangi noktada başladı? Neler hayal ettin bu işin başındayken?
Benim küçükken de hayalim iyi bir eskrimci olmaktı bu da basamak basamak olacak bir şey. İlk hedefim Avrupa Şampiyonluğuydu, bu hedef gerçekleşti. Şimdi sırada Dünya ve Olimpiyatlarda da şampiyon olmayı hedefliyorum, inşallah bunu da başaracağım.
14 yaşında ailemden ayrıldım
Maskeyi takınca neler değişiyor sende?
Maskeyi takınca daha farklı bir Deniz oluyorum. Eski Deniz gidiyor ve sadece kazanmak isteyen bir Deniz geliyor. Ben genellikle müzik dinleyerek odaklanıyorum maçlara.
İşin büyük de bir zihinsel boyutu var gibi. Bu konuda özel bir hazırlığın oldu mu?
Eskrime ayaklı satranç deniyor. Ben maçlardan önce zihnimi dünyadan uzaklaştırıyorum. Maçta yapacaklarımı düşünüyor ve hedefe odaklanıyorum.
17 yaşındasın, yaşıtların gezip eğlenirken sen bu seviyeye gelebilmek için nelerden feragat ettin?
Ben yaptığım işte başarılı olmak için hayatımı değiştirdim. Üç yıl önce İzmir’den, Ankara’ya taşındım. Başarılı olmak için bazı şeylerden vazgeçmem gerekiyordu.
14 yaşındayken aileni bırakıp Ankara’ya taşınmak zor olmadı mı?
Zor olmaz mı! Ailemden, arkadaşlarımdan ayrıldım ve bilmediğim bir şehre yolculuk yaptım. Adeta sıfırdan başladım,
Genç kızlara ne tavsiye edersin?
Ülkemin genç kızlarına her zaman bir hedefleri ve bu hedefe uğruna çabalayacakları hayallerinin olmasını tavsiye ediyorum. Çünkü hayal ve hedefi olan insanlar hayata daha sağlam tutunur. Kesinlikle hiçbir şeyden korkmasınlar. Sonuna kadar mücadele etsinler. Kazanacaklarını görecekler.
Hayatta pes etmemek lazım
Eskrime ne zaman başladın?
Eskrime ilkokul 4’üncü sınıftayken başlamıştım ve kılıçı ilk aldığım da çok başka bir duyguydu benim için sanki doğru işi seçtiğimi ta o zamanlarda anlamıştım.
Peki sen bir Amazon savaşçısı mısın yoksa strateji geliştiren birisi misin?
Doğrusunu söylemek gerekirse ben Amazon savaşçısı konumunda oluyorum. Her tuşta ve her anda sonuna kadar savaşırım. Maçı kazanana kadar da pes etmem. Hayatta da böyle olmak gerekiyor, asla pes etmemek lazım. Şampiyona öncesi ayak bileğimden ciddi bir sakatlık geçirdim, eğer pes edip savaşmasaydım Avrupa Şampiyonu asla olamaz ülkemin yüzünü güldüremezdim. Evet ben bir Amazon savaşçısıyım, bu nedenle başarım da tesadüf değil.
Sizi elit sporcular doğuştan mı yeteneklisiniz yoksa kodlama mı bu?
Ben spor konusunda yetenekli olduğuma inanıyorum ama her zaman yetenek yetmez. Başarılı olmak, çok çalışmayı da gerektiriyor. Ben gecemi gündüzüme katarak çalıştım ve 17 yaşında Avrupa’nın zirvesine çıktım. Yetenek bir yere kadar avantaj ama rakiplerinizde de yetenek var. Başarımın dağılımı yüzde 25 yetenek ise yüzde 75’de çok çalışmaktan kaynaklıdır.
Sporcu psikoloğu olacağım
Hem spor hem okul zor olmuyor mu beraber yürütmek?
Biraz zor oluyor ama bu hayatta başarılı olmak görüldüğü gibi çok kolay değil.
Üniversite planların nasıl?
Sporcu psikoloğu olmak istiyorum bu nedenlede üniversitede psikoloji okumak istiyorum. Yurtdışında da yüksek lisans yapmak istiyorum.
Neden sporcu psikoloğu olmak istiyorsun?
Sporcu psikoloğu olmak istiyorum çünkü Türkiye’deki bir çok sporcunun bu desteğe ihtiyaç duyduğunu düşünüyorum. Benim de yaşadığım gibi, bir çok sporcumuz ailesinden, sevdiklerinde uzakta uzun süren kamp ve maç dönemleri geçiriyor. Bu ayrılık dönemlerinde sporculara destek gerekebiliyor. Bu nedenle üniversitede sporcu psikolojisini çözmek ve meslektaşlarıma destek olmak istiyorum.
Haberin Devamı
Maç sırasında nasıl taktikler geliştirirsin? Saldıran taraf mısın yoksa savunmada mı kalırsın?
Maç sırasınsa hem saldıran taraf hem de savunan taraf olurum. Bu bir denge sporu. Ne çok saldırgan ne de çok savunmada kalmak lazım, akıl oyunları oynuyoruz maç boyunca. Rakibimizi çözdükten sonra ona göre taktikler geliştiririm. Sadece tek bir saniyeye bir sürü karar ve hamle sığdırırım.
Senin başarın bir milat mı? Bu başarıyı nasıl tanımlarsın?
Başarımın gerçekten önemli olduğunu düşünüyorum çünkü herkese Türk kadınının neler yapabileceğini göstermiş oldum.
Nasıl bir antrenman programın var?
Oldukça yoğun. Okul öncesi ve sonrası günde çift antrenman yapıyorum. Pazar hariç haftada altı gün ve günde 5.5-6 saatim kılıç sallayarak geçiyor.
Beslenme düzeni nasıl, her şeyi yiyebiliyor musun?
Kendimi çok sınırlandırmıyorum ama protein ağırlıklı besleniyorum.
Olimpiyat altını getireceğim
Eskrim bir insana günlük hayatı için neler kazandırır? Sana neler kazandırdı?
Eskrim dikkat dağınıklığı, konsantre eksikliği ve hızlı düşünüp karar vermek için çok iyi bir spor, bana da bu konularda yardımcı oldu.
Kısa ve uzun vadeli hedeflerin nedir?
Kısa vadeli hedefim bir ay sonra İtalya’da düzenlenecek olan Yıldızlar Dünya Şampiyonası’nda Dünya Şampiyonu olmak. Uzun vadeli hedefim ise 2020 Olimpiyatları’na katılıp madalya kazanıp, bu başarıyı ülkeme getirmek.
Maçtan önce yaptığın totemler var mı?
Maçtan önce her zaman aynı müzik listemi dinlerim bu da benim küçük totemim.
Hangi şarkılar seni motive ediyor?
Söylemeyeyim totem bozulmasın... (gülüyor)
Sosyal hayatım yok denecek kadar az
Bu spora başlayacaklara neler önerirsin? Kaç yaşında başlamak lazım?
Eskrime ilk önce çocuğu küçük yaşlarda başlatıp cidden sevdirmek lazım yani 7-8 yaşları bence başlamak için çok ideal bir yaş.
Sosyal hayatın nasıl? Boş zamanlarında neler yapıyorsun? Yoksa hep antrenmanda mısın?
Ben üç yıldır Ankara’da yaşıyorum yani sporum için İzmir’i bırakıp geldim. Çok bir sosyal hayatım olduğu söylenemez spor dışında çünkü antrenmana zaten çok fazla vakit ayırıyorum ama kesinlikle bu konudan şikayetçi değilim.
Başkan Atalı başarının sırrını anlattı
Türkiye Eskrim Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Murat Atalı, 10 yıl öncesine kadar sadece 250 civarında olan sporcu sayısını görevde bulundukları 10 yıl içinde yaklaşık 4 binlere çıkardıklarını, bu durumun başarılı eskrimcileri bulma şanslarını artırdığını belirterek, “Ortaya çıkan potansiyeli en doğru şekilde değerlendirmesi için 2014 yılında dünyaca ünlü antrenör Valery Shturbabin’i milli takım baş antrenörlüğüne getirdik. Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezi (TOHM) projesi kapsamında Valery ile yaptığımız planlamalar neticesinde bugün bizim “Altın Nesil” olarak tabir ettiğimiz başarılı eskrimcilerin ortaya çıkmasını sağladık” dedi.
Eskrimde sporcu gelişimin en önemli unsurlarından birinin, daha iyi durumdaki bir partnerle yapılan antrenmanlar ve maçlar olduğunu dile getiren Atalı, “Rakiplerini daha iyi tanımaları için, sporcularımızın eskrimde dünyanın önde gelen ülkelerinin milli takım sporcularıyla ortak kamplar yapmasını sağladık. Gençlerimizin uluslararası organizasyonlarda sıkça boy göstermeleri için adeta seferber olduk. Edindikleri bu tecrübeler ve baş antrenörümüz Shturbabin’in birikimini yansıtması, sporcularımızın Avrupa ve Dünya şampiyonluklarını kazanmalarının yolunu açtı” diye konuştu.
Atalı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Spor Genel Müdürlüğü’nün sunduğu imkânların da ciddi katkı sağladığını belirtti.
Haberin Devamı