Aynı anda hem fiziksel hem ruhsal tedavi
Beyin Dinamikleri Araştırma Merkezi ruh sağlığına yeni bir soluk getirmeyi amaçlıyor
Önce 300 soruyla hastanın fiziksel ve ruhsal geçmişini iyice öğrenen ekip ruhsal hastalıkları kısa sürede tedavi ediyor.
Beyin Dinamikleri Araştırma Merkezi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kemal Arıkan ve ABD’de çalışan bilim adamı Emin Eralp tarafından kuruldu. Her türlü psikiyatrik hastalıkla beraber kumar alışkanlığı, madde bağımlılığı ve cinsel sorunları da bu klinikte çözüme ulaştırıyorlar. Beyin Dinamikleri Araştıma Merkezi’nin farkını şöyle anlatıyorlar: “Fiziksel rahatsızlıklardan kaynaklanan ruhsal problemleri, hastalardan istediğimiz dahili ve nörolojik muayene raporuyla kolayca çözüme ulaştırıyoruz. Normalde tıp akademisinde bu kural vardır ve bu iş böyle yapılır. Uykusuzluk problemiyle gelen hasataya depresyon teşhisi konmadan önce fiziksel rahatsızlıkları var mı diye araştırılır. Merkeze gelen hastaların yüzde 80’inin tedavisi bitmiş durumda.”
Yıllarını terapide harcayan ve yanlış ilaç tedavisi nedeniyle sonuca ulaşamayan hastalar için inandırıcı gelmeyebilir. Ancak kliniğin özelliği hastanın fiziksel ve ruh sağlığına aynı anda bakıyor olması... İlk aşamada hemşire geçmişte yaşadığınız hastalıklarla ve fiziksel yapınızla ilgili her türlü bilgiyi alıyor. Bu soruların toplamı 300’ü buluyor. Sonra ruhsal sorgulamalar başlıyor. Nörolojik ve dahili muayene yapılıyor. Böylece ruhsal sıkıntının nedeninin fiziksel bir sorun olup olmadığı kesinlikle biliniyor. Labaratuvar testleri de tamamlandığında beynin nasıl çalıştığı, ruhsal sıkıntının nedeni ve en doğru ilaç kısa sürede tespit edilebiliyor.
Sadece kişilere değil kurumlara yönelik de çalışan merkez, iş adamlarının yoğun tempo nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları da çözüyor. Mehmet Kemal Arıkan şunları söylüyor: “Buna benzer sorunlar yaşayan kişilere mental egzersiz uygulaması yapıyoruz. Bilgisayar başına geçerek çeşitli oyunlar oynanıyor. Hafızanızı, muhakemenizi, konsantrasyonunuzu bu oyunlar sayesinde canlı tutmaya çalışıyoruz. ”