Ayda iki kezden az cinsel ilişki erkeklerde isteksizlik alarmı
- Son yıllarda cinsel ilişki için daha az arzu duyan, cinsellikle ilgili düşüncelerinde azalma yaşayan pek çok erkek var. “Erkek her zaman cinsel istek duyar” söylemi ne yazık ki bir şehir efsanesinden öteye gidemiyor. Peki erkeklerde cinsel istek neden azalır, ilişki periydu ne olmalı, sağlıklı bir cinsellik için neler yapılmalı? İşte bu soruların cevabı...
on yıllarda erkeklerde cinsel isteksizlik bir salgın gibi yayılıyor. Cinsel ilişki için daha az arzu duyan, cinsellikle ilgili düşüncelerinde azalma yaşayan pek çok erkek var. Cinsel istek biyolojik, psikolojik, duygusal pek çok faktörden etkileniyor. Erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron ise cinsel istek üzerinde önemli bir etkiye sahip. Testosteron size erkeklik özelliklerinizi verirken sağlıklı bir fiziksel-duygusal-zihinsel yapı da sağlıyor. Cinsel iktidarı, fiziksel ve zihinsel performansı, kısacası dinamik, aktif ve güçlü bir erkekten beklenen her şeyi kontrol ediyor ve düzenliyor.
İktidar hormonu testosteron
Testosteron erkek özelliklerinin gelişimi ve fonksiyonu için gerekli. Testosteron etkisini daha anne karnında göstermeye başlıyor. Ergenlikte cinsiyet özelliklerinin oluşumunu, erişkinlikte ise cinsel isteği ve cinsel performansı etkiliyor. Bu hormonun genel sağlığınız üzerinde de önemli etkilerde bulunuyor. Kemik yoğunluğunu, kas gücünü, kan yapısını etkiliyor. Zihinsel performans, hafıza, duygusal durum ve motivasyonu iyileştiriyor. Üreme fonksiyonlarını da destekliyor.
Neden düşer?
Cinsel bölgeyi ilgilendiren travmalar, kabakulak gibi enfeksiyonlar, kanda demir fazlalığı, böbrek-karaciğer sorunları, şeker hastalığı, tiroit problemleri testosteron üretimini düşürebiliyor. Testosteron üretimini destekleyen beyin bölgelerinde oluşan problemler veya bazı ilaçlar da testosteron üretimini azaltabiliyor. Ayrıca kilo fazlalığı, hareketsiz bir yaşam ve aşırı stres de testosteronu baskılıyor. Testosteronun yaşla birlikte de azaldığını da bilmelisiniz. 30’lu yaşlardan itibaren başlayan bu düşüş 40-50’lı yaşlarda kendini belli edebiliyor. Testosteronunun ne hızda düşeceği erkekten erkeğe değişse de 65 yaş üzerindeki erkeklerin yaklaşık yüzde 30’unda testosteron seviyeleri normalin altında bulunuyor.
İsteksizliğin tek sebebi hormonlar mı?
Cinsel istek sadece hormonlara bağlı değil. Duygusal durumunuz, yorgunluk seviyeniz, eşinizle olan ilişki kaliteniz, stresli- öfkeli bir ruh hali, vakitsizlik, eşinizle birbirinize yeterince vakit ayıramamak, iş-aile sorunları ve daha pek çok faktör cinsel isteği azaltabiliyor. Bu nedenle cinsel isteksizliğin altında yatan nedenleri dikkatle incelemek ve çifte özel bir tedavi planı oluşturmak gerekiyor.
Testosteron nasıl ölçülür?
Testosteron seviyeleri gün için doğal olarak artıp azalıyor. Bu nedenle sabah aç karnına 8-11 arasında kan vermeniz gerekiyor. Total testosteronun yanı sıra şikayet ve muayane sonuçlarına göre hekiminiz serbest testosteron, seks hormon bağlayıcı globulin, prolaktin gibi başka hormon tetkikleri de isteyebilir. Hormon seviyelerinize göre hekiminiz gerektiğinde hormon yerine koyma takviyelerini önerebilir.
Testosteron eksikliği bir uyarı işaretidir
Son dönemde yapılan araştırmalar, erkeklerde testosteron seviyelerinin erkek sağlığının en önemli göstergelerinden biri olduğunu ortaya koydu. Cinsel isteksizlik çeken erkeklerde beş yıl içerisinde diyabetve kalp hastalıklarına yakalanma riski çok yüksek!
Bir şehir efsanesi: Erkek her zaman istek duyar
Erkekler her zaman ve sürekli cinsel istek duymazlar. Hormonlar, hastalıklar, ilaçlar, duygular, düşünceler, ilişkiye dair nedenler sigara-alkol kullanımı ve stres gibi birçok faktör cinsel isteği azaltabiliyor. Bir erkeğin cinsel isteksizlik yaşaması her zaman eşinden soğuduğu anlamı da taşımıyor. Ancak her erkek hayatın getirdiği sorunlardan dolayı veya geçici sebeplerle dönem dönem cinsel isteksizlik yaşayabiliyor.
CİNSEL İSTEKSİZLİĞİNİZİN NEDENİ İLİŞKİNİZ Mİ?
şağıdaki sorulara vereceğiniz yanıtlar ilişkinize daha ayrıntılı gözden geçirmenize yardımcı olacaktır. Bu sorulara verdiğiniz yanıtları doktorunuzla paylaşabilir, cinsel isteksizliğinizin ilişkinizden mi kaynaklandığını daha derinlemesine inceleyebilirsiniz.
n Duygusallığınızı göstermede partnerinizle anlaşabiliyor musunuz?
n Süregelen ilişkinizi bitirmeyi, boşanmayı veya ayrı yaşamayı düşünüyor musunuz?
- Genel olarak partnerinizle ilişkinizin iyi olduğunu söyleyebilir misiniz?
- Partnerinize güveniyor musunuz?
- Evlendiğiniz veya birlikte yaşadığınız için pişman mısınız?
- Partnerinizle herhangi bir konuda kaç kere sakin bir şekilde tartışabiliyorsunuz?
- Partnerinizle herhangi bir konu üzerinde kaç kere birlikte çalışabiliyorsunuz?
NE KADAR AZ, AZDIR?
Cinsel istek azlığının tanısında ne kadar azın az olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Maalesef bu konuda kesin kriterler yok. Yapılan çalışmalar genel nüfusta cinsel istek sıklığının haftada 1-4 kez ile ayda 2 kez civarında olduğunu gösteriyor. Bu durumda bu sıklıktan az cinsel istek duyanlar cinsel istek azlığı yaşıyor denebilir. Ancak burada önemli olan sizin kendi değerlendirmenizdir.
SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN YILDIZLI ÜÇ BESİN
TARÇIN: Yapılan çalışmalar, günde 2 kere yaklaşık yarım tatlı kaşığı tarçın yemenin kan şekerini düzenlediğini ve kan akışına yardımcı olduğunu gösteriyor. Bu özellikleriyle cinsel bölgeye giden kan akışının artmasına da destek oluyor. Tarçını yiyeceklerinize veya çay-kahveye karıştırabilirsiniz.
YEŞİL ÇAY: Vücuttaki iltihabi süreçleri yavaşlatıyor. İçeriğindeki epigallokateşin galat maddesi
C vitamininden 100 kat, E vitamininden 25 kat daha etkili.
4-5 fincan yeşil çay içenlerde hiç içmeyenlere göre depresyon belirtileri daha az görülüyor. Bu da cinsel stresi azaltmak anlamına geliyor.
ANTEP FISTIĞI: Cinsel sağlığa destek olan doğal ürünler arasında. Fındığın içindeki l-arginin maddesi cinsel bölgeye giden kan akımını artırarak cinsel uyarılma ve performansa destek oluyor. Son dönemde Türkiye’de yapılan bir çalışma ise 3 hafta boyunca günde 100 gram Antep fıstığı yiyen erkeklerde cinsel performansın arttığını gösterdi. Buna ek olarak antepfıstığı trigliserit ve kötü (LDL) kolesterol seviyelerini azaltıyor, iyi (HDL) kolesterol yükseltiyor.