Avrupa’dan konuta 20 ödül
Türkiye'deki gayrimenkul projeleri, bir yandan da yurtdışındaki rakiplerini zorluyor....
Türkiye’de yükselen ve tasarımda birbiriyle rekabet eden gayrimenkul projeleri, bir yandan da yurtdışındaki rakiplerini zorluyor. Türkiye’den 5 proje Google ve Bloomberg Televizyonu işbirliği ile 22-23 Eylül’de Londra’da düzenlenecek olan 2011 Avrupa Gayrimenkul Ödül Töreni’nde farklı kategorilerde 14 ödüle layık görüldü. Londra merkezli EMAP Media Group tarafından 2-4 Kasım tarihleri arasında Barcelona’da gerçekleştirilecek olan Dünya Mimarlık Festivali ise Türkiye’ye 5 farklı ödül getirecek. Emre Arolat Mimarlık, Suyabatmaz ve Oral Mimarlık’ın birden çok ödülle rekabet ettiği bu organizasyonların yanı sıra, Britanyalı Mimarlar Kraliyet Enstitüsü tarafından 1 Ekim’de verilecek RIBA Ödülü’nü Türkiye’den ilk kez Tabanlıoğlu Mimarlık alacak.
Duvarları birbirine değmeyen Rings İstanbul listeye girdi
Hakan Kıran Mimarlık, Sancaktepe Rings İstanbul Projesi’yle 2011 Avrupa Gayrimenkul Ödülleri’nin kazananları arasında gösterildi. Selçuklu Holding iştiraki Selin Yapı tarafından İstanbul Sancaktepe’de hayata geçirilen Rings İstanbul, 1.500 konut, AVM ve sosyal tesislerden oluşuyor. 230 bin metrekarelik alana sahip proje, dikey alanda müstakil yaşam sunuyor. Proje, toplamda üç etap halinde inşa ediliyor. Dikey alanda müstakil yaşam” sloganıyla satışa sunulan Rings İstanbul projesinin en büyük özelliği ise hiçbir dairenin birbirini görmemesi. Birbirlerine en yakın bina mesafesinin ortalama 30 metre olduğu Rings İstanbul’da hiçbir dairenin diğerine komşu duvarı bulunmuyor.
Güneşli Kule ve TAO Tower Avrupa’nın en iyi ofisleri seçildi
2011 Avrupa Gayrimenkul Ödülleri’nde Suyabatmaz Demirel Mimarlık ofisi 5 ayrı projesiyle ödül kazandı. Ofis mimarisi dalında İstanbul’da inşaatı süren Güneşli Kule ve Ataşehir Finans Merkezi yakınlarındaki TAO Tower projeleri Avrupa’nın en iyi ofis projeleri seçilen Suyabatmaz Demirel Mimarlık, konut kategorisinde Bodrum Rezidans, rekreasyon kategorisinde Istanbul Ekopark ve kamusal projeler kategorisinde ODTÜ Öğrenci Merkezi yarışma projesi ile ödül kazandı. Mar Yapı’nın yatırımıyla hayata geçirilen Güneşli Kule projesi İstanbul Bağcılar’da 23 katlı ofis bloğu ve altında yer alan ticaret merkezinden oluşuyor. Projede ofislerin önlerinde birbirleriyle bağlantılı bahçeler yer alıyor. Çalışma mekanlarının düzenlenme sistematiği bahçelerin farklı katlarda farklı cephelerde yer almasını sağlıyor.
Yeşil bina sertifikası Breeam’in ilk adayı ‘35. Sokak’ festivalde
Akşan Yapı tarafından İzmir Karşıyaka çıkışında inşa edilen ve Teğet Mimarlık’ın tasarladığı ‘35. Sokak’ projesi, ‘Dünya Mimarlık Festivali’nde Türkiye’yi temsil edecek.
İngiliz Architectural Review dergisi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen festivalde bu yıl Türkiye’den 5 mimarlık ofisi toplam 11 projesi finale kaldı. 11 proje arasında İzmir’den tek finalist ise hafif çelik yapı sistemi ile inşa edilen 35. Sokak. Proje, 2 bin kişinin yaşayabileceği 555 cumbalı ve bahçeli müstakil ev ile birçok sosyal imkanı birarada sunuyor. 35. Sokak, Türkiye’de LEED sertifikası gibi işlevi olan ancak binanın sadece tasarımı için projeye özel hazırlanabilen yeşil bina sertifikası BREEAM’a başvuran ilk ve tek sürdürülebilir konut projesi.
Emre Arolat 4 projeyle Dünya Mimarlık Festivali’nde
EAA-Emre Arolat Architects, Londra merkezli EMAP Media Group tarafından 2-4 Kasım tarihleri arasında Barcelona’da gerçekleştirilecek olan Dünya Mimarlık Festivali (WAF) kapsamında düzenlenen ve mimarlık dünyasının en önemli ödüllerinden biri olarak kabul edilen ‘The World Building of the Year 2011’de 2 farklı kategoride 4 projesiyle finale kaldı. EAA, 59 ülkeden 704 projenin katıldığı festivalin bu seneki finallerinde en çok projeyle yarışma hakkı kazanan Türk mimarlık ofisi oldu. EAA-Emre Arolat Architects’in Bodrum Vicem Yalıları projesi “Geleceğin Projeleri / Konut” kategorisinde, Sancak Camii projesi “Geleceğin Projeleri/Kültür Yapıları” kategorisinde, Antakya Otel projesi “Geleceğin Projeleri/Ticari Yapılar” kategorisinde ve Yalova Raif Dinçkök Kültür Merkezi yapısı “Kültürel Yapılar/Galeriler” kategorisinde festival bünyesinde finallerde yarışacak.
TLevent Loft’a RIBA’dan uluslararası ödül geldi
DÜNYANIN her yerinde üyelerinin gerçekleştirdiği projelerin mükemmelliğini değerlendiren Royal Institute of British Architects’in (Britanyalı Mimarlar Kraliyet Enstitüsü) bu yıl ödüle layık gördüğü 13 proje arasında Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından tasarlanan Levent Loft yer aldı. Foster and Partners, Zaha Hadid, David Chipperfiel gibi dünyanın önde gelen mimarlarına ait projelerin yer aldığı listede jüri, Levent Bahçe projesini ödüle değer buldu. Tabanlıoğlu, RIBA Ödülü’nü 1 Ekim’de Londra’da alacak.
Palivor Çiftliği, 5 ödülle Avrupa’da bu yıl rekor kırdı
Geçen yıl Londra’da Nişantaşı’ndaki ‘Değer 16’ binası ile 5 yıldız alarak ‘Türkiye Ofis Binası Mimari Ödülü’nü alan Oral Mimarlık, bu yıl Google ve Bloomberg TV işbirliği ile düzenlenen 2011 Avrupa Gayrimenkul Ödülleri’nde ‘Palivor Çiftliği’ projesiyle 5 ödül kazandı. Avcı Gayrimenkul’ün ilk projesi olan çifltlik, Kırklareli’nin Demirköy ilçesinde, Istranca Ormanları’nın ortasında 5 besi çiftliği ve 5 bağ evinden oluşuyor. Oral Mimarlık, ‘Palivor Çiftliği’ için tasarladıkları Gökışık, Günışık ve Taşev adlı 3 ayrı Çiftlik Evi projesi ile ‘En iyi Konut Mimarisi’ dalında 3 ödülün yanı sıra “En İyi Çok Üniteli Gayrimenkul Geliştirme’, ‘En İyi Gayrimenkul Pazarlama’ dallarında da ödül aldı.
Çiller’in oğullarının projesi ParkONE, Avrupa’da da gözde
Eski Başbakan Tansu Çiller ve eşi Özer Çiller’in kurucu ortağı olduğu Marsan Marmara Holding’in iştiraki olan ve Çiller’in oğulları Mert ve Berk Çiller tarafından yönetilen Mitaş Gayrimenkul’ün Uskumruköy’de inşa ettiği ParkONE projesi, 2011 Avrupa Gayrimenkul Ödülleri multiple residential (çoklu konut) mimarisi kategorisinde ödüle layık görüldü. Space Architects&Designers tarafından tasarlanan ParkONE’ın Satış Koordinatörü Vivian Levi, 12 dönümü yeşil alan ve sosyal tesislere ayrılmış 30 dönümlük arazi üzerine inşa edilen ParkONE projesinde konut mimarisinin yanı sıra peyzaj mimarisine de önem verdiklerini kaydetti. Levi, “Lüks butik proje, kişiye özel bahçeleriyle dikkat çekiyor. İlk etabı 41 üniteden oluşan projede konutlarımızın büyüklüğü 204 ile 315 m2 arasında. Her konutun kendine ait bahçesi veya yüzme havuzu var” dedi.
Zorlu Center ‘çevre ödülü’ aldı
Mimari tasarımı Emre Arolat Mimarlık ve Tabanlıoğlu Mimarlık ortak girişim grubu tarafından tasarlanan ve Zorlu Gayrimenkul’ün geliştirdiği Zorlu Center, Chicago Edebiyat Kulübü ile Mimari Güzel Sanatlar ve Kentsel Eğitimler Avrupa Merkezi’nin düzenlenen Green Good Design Yarışması’nın “Mimarlık” kategorisinde ödüle layık görüldü. 50 bin metrekarelik alanın çatı bahçesi olarak düzenlenerek yeşil alana kazandırılacağı projede ring yolu da yer altına alınarak yeşil alan için 10 bin metrekarelik ek bir yer daha oluşturuldu. Proje ayrıca toplayacağı atık suları, siyah ve gri su olarak iki ayrı sistemde toplayacak. Toplanan gri su ise özel bir arıtımla, bitki örtüsünün sulamasında kullanılacak. LED sistemi kullanılarak tasarlanan Genel Aydınlatma Sistemi’nin yanı sıra merkezi sistemle gerçekleştirilecek ısıtma ve soğutma sistemlerini eklenen otomatik kontrol mekanizması enerji tasarrufunu maksimuma çıkaracak.
Armani imzalı evler tasarımıyla “mimarlık” ödülünü kaptı
Maçka’da Astaş Gayrimenkul ve Armani Casa işbirliğiyle hayata geçirilen “Maçka Residences Interior Design by Armani / Casa Managed by Kempinski” projesi, bu yıl 17. kez düzenlenen Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri yarışması ‘mimarlık dalında Avrupa Gayrimenkul Ödülü’nü kazandı. Dairelerinde mutfaktan parkeye kadar tüm detayların Armani / Casa tasarımı olarak planlandığı proje 2012’de hayata geçirilecek. 7 bin 300 metrekare üzerinde özel tasarımlı üç bloktan oluşan projede metrekare fiyatları 10 ile 16 bin TL arasında. 170 rezidans, iki açık ve bir kapalı havuz, 5 bin metrekarelik SPA, fitness, hamamın yanı sıra modacıların tasarım stüdyoları gibi özel mekânlar da olacak.
Countrylife ‘en iyi karma proje’
Keleşoğlu ve Metal Yapı Konut’un Göktürk’te inşa ettiği ve Çamoğlu Mimarlık tarafından tasarlanan CountryLife projesi, 22-23 Eylül 2011 tarihlerinde Londra’da düzenlenecek International Property Awards 2011 (Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri) ödül töreninde “En iyi karma proje” ödülünü alacak. 356 bağımsız bölümden oluşan projede, 277 rezidans, 50 mağaza, 29 ofis, 2 bin metrekare büyüklüğünde spor ve sağlık merkezi, 750 metrekare fuaye, ana lobi, yarı olimpik havuz ve etrafındaki rekreasyon alanlarıyla toplam 2 dönüm iç bahçe yer alıyor. Mayıs 2012’de teslim edilecek proje, peyzajın kütlelerden fışkırmasıyla dikkat çekiyor. Projede, 1+1, 2+1, 3+1, 4+1, daireler bulunuyor. Daire büyüklükleri 70 metrekare ile 220 metrekare arasında değişiyor. Çatı dubleksleri 2+1, 3+1 olarak planlanıyor. Daireler 145 bin ile 750 bin dolar arasında satışa sunuluyor.
Mall of İstanbul ve Forum İstanbul RLI’da dikkat çekti
Torunlar GYO tarafından Türkiye’nin en büyük karma (mixed use) kullanım projelerinden birisi olarak geliştirilen “Mall of İstanbul”, dünyanın önde gelen perakende ve eğlence sektörü dergisi Retail&Leisure International’ın düzenlediği The Global RLI Awards 2011’de Geleceğin Projesi kategorisinde jüri özel ödülü “Highly Recommended Project”e layık görüldü. Retail&Leisure International (RLI)’da 9 Haziran’da ‘Yılın Uluslararası Perakende ve Eğlence Merkezi Ödülü (International Retail & Leisure Destination of the Year Award)’ne layık görülen Forum İstanbul, uluslararası markalarla yarıştığı gecede yıllık 20 milyonluk müşteri trafiği, alışveriş ve eğlence karması ile tam not aldı.