Gazete Vatan Logo

Atların terapi yaptığı çocuklar

Türkiye Jokey Kulübü Veliefendi Hipodromu’nda açılan Atla Terapi Merkezi’nde engelli çocuklara 2015 yılından itibaren ücretsiz hizmet veriyor. Ayrıca merkezde 8-10 yaş grubu çocuklara ücretsiz binicilik ve jokeylik eğitimi veriliyor.

Atların terapi yaptığı çocuklar

Türkiye Jokey Kulübü Veliefendi Hipodromu’nda açılan (Hippoterapi) Atla Terapi Merkezi’nde 2015 yılından bu yana engelli çocuklara ücretsiz hizmet veriliyor. Merkezde 8-10 yaş grubu normal çocuklara ücretsiz binicilik kursu ve jokey olmak isteyen 16 yaş grubuna kadar olan çocuklara ise ücretsiz apranti okulunda eğitim veriliyor. Ayrıca burası Türkiye’deki tek jokey yetiştiren okul olarak hizmet veriyor. Kurumda müdür yardımcısı ve terapist olarak hizmet veren Bercis Merdanoğlu okulun kurulma aşamasını şöyle anlatıyor: “Jokey Kulübü’nde psikolojik danışman olarak göreve başladığımda engelli çocuklar atları ziyaret ediyordu. Baktım farklı yaklaşımları var; kolunu uzatmaya çalışıyor, heyecanlanıyor falan. Bu fikir gelişti ve yurtdışından yabancı eğitmenler geldi, engelli çocukları ata bindirmeye yönelik stratejiler geliştirdik. 2015’ten sonra profesyonel bir ekip kurma talimatı verildi.”

Hippoterapi ile hangi hastalıklar rehabilite edilebiliyor?

- Amputasyon cerrahisi geçirmiş hastalar,

- Çocuk felci, inme, MS ve ruhsal sağlık bozuklukları

Haberin Devamı

- Serebral Palsi

- Musculer Distrofi

- Down Sendromu

- Spina Bifida

- Otizm

Atların terapi yaptığı çocuklar

Hangi engelli çocukta ne kadar ilerleme var?

“Bedensel engelli çocuklarda ilerleme görüyoruz. Çocuklar için ata binmek sosyalleşme aktivitesi. Fizik tedavi uzmanlarına gittiklerinde o hareketleri yapmak istemiyorlar. Ama ata bindiklerinde hareket ederken oyun oynadığını düşünüyor, bunu tedavi olarak görmüyorlar. Otistik çocukların anksiyeteleri çok fazla. Hiperaktivitesi olanlar için odaklanma üzerine çalışıyoruz. Tüm engelli çocukları kabul ediyoruz. Ancak spesifik olarak en çok gördüğümüz serebral palsi olanlar. Bir çocuğun anksiyetisinin düşmesi vs diğer korkularını aşmasını da sağlıyor bu terapiler.”

8-10 yaş grubuna ücretsiz binicilik dersleri

8-10 yaş grubuna hafta sonları ücretsiz temel binicilik eğitimi veriyoruz. Aslında at binmek ucuz bir şey değil. Atla geçirilen 28 gün, (günde 1 saat de olsa) 6 aylık psikolojik tedaviyle eşdeğermiş mesela.

Atların terapi yaptığı çocuklar

2015’ten beri 2100 çocuk terapi aldı

Haberin Devamı

İstanbul’da 2100 kişi terapi aldı. Bir çocuğa en az 10 seans terapi yapıyoruz. Doktorlar uygun görürse alıyoruz tabii ki çocukları. Hiç konuşmayan otizmli çocuklar da vardı. İlk kelimeleri “at” oldu... Mesela başka bir örnek. Travma geçirmiş, dışarı çıkmaya korkan Arda isimli bir çocuğumuz vardı. Kendi harçlıklarından biriktirip elma getirmiş bindiği ata.

Hippoterapinin fiziksel yararları

- At sırtında olmanın veya ata binmenin kazandırdığı ritmik hareketler sayesinde günlük hayatta kullanılmayan kaslar güçlenir.

- Doğru yürüyüş için kasların gelişip güçlenmesine yardımcı olur.

- Pelvis ve kalça bölgesinin hareketliliğini artırır.

- Baş ve gövde kontrolünü artırarak, düzgün duruşu geliştirmeye yardımcı olur.

- Denge reaksiyonlarını uyararak gövde dengesini geliştirmeye yardımcı olur.

- Tüm kasların güçlenmesini sağlayıp kas kuvvetini artırır.

- Eklem hareketliliğini geliştirir.

- Kalp ve damar sistemini geliştirir.

- Metabolizmayı uyarır.

- Solunum sistemini geliştirir.

- Spastisiteyi (adalelerin aşırı derecede kasılması, sertleşmesi ve istemdışı spazm oluşması) ve kontraktür (adalenin kısalmasından dolayı eklemin anormal bir postur alması) oluşumunu azaltmaya yardımcı olur ve patolojik refleksleri azaltır veya ortadan kaldırır.

Haberin Devamı

- Mesane kontrolünü geliştirir.

Hippoterapinin psikolojik faydaları

- Açık havada at ile egzersiz yapmanın sağladığı uyum becerisi ve grup aktivitesi olması nedeniyle kişinin kendisini iyi hissetmesini sağlar.

- Kişide kendine güven duygusunu geliştirir.

- Duyguların kontrol edilmesini ve özdisiplin kabiliyetinin geliştirilmesini sağlar.

- Kişiye gevşeme duyusunu kazanmasında yardımcı olur.

- Dış dünyaya ve kendi hayatına olan ilginin artırılmasını sağlar.

- Risk alma kabiliyetinde artış sağlar.

- Sosyal iletişimi artırır.