Aslı öğretmenin öğrencileri Varto'dan ses veriyor
Muş'un Varto İlçesi'ne bağlı Hamurpet Köyü Ortaokulu’na idealist Aslı Tanrıkulu öğretmenin eli değdi. 40 çocuktan oluşan bir orkestra kuran Tanrıkulu, öğrencileriyle beraber İstanbul’a gelip festivale katılacak...
İki yıl önce okula atanan müzik öğretmeni Aslı Tanrıkulu, daha önce hiç enstrümanları olmayan öğrencilerin müziğe ilgilerini arttırmak amacıyla sosyal medya üzerinden kampanya başlattı, duyarlı vatandaşların gönderdiği müzik aletleriyle Hamurpet Köyü Ortaokulu’nda 40 kişilik bir müzik sınıfı oluşturdu. 10 farklı enstrüman çalabilen Tanrıkulu'nun çabasıyla kurulan orkestrada çocuklar, bağlama, mandolin, keman, gitar, flüt, piyano gibi enstrümanları çalmayı öğrendi. Seslendirdikleri Türkçe, Kürtçe ve İngilizce şarkılarla da köylerde, ilçe merkezinde vatandaşlara konser vermeye başlayan öğrenciler her gün iki saat prova yapıyor. Dev orkestra şimdi de 4 Mayıs'ta İstanbul'da başlayacak SANSEV İstanbul Uluslararası Çoksesli Korolar Festivali'ne katılmaya hazırlanıyor. Bab-ı Ali'nin usta kalemi rahmetli Çetin Altan'ın dediği gibi: “Her köye bir piyano girerse, Türkiye bambaşka bir ülke olur. Köyler kasabalar değişirse, ülke değişir...”
Aslı Hanım kaç yıldan beri Muş'ta görev yapıyorsunuz?
İstanbul Teknik Üniversitesi Ses Eğitimi Sanat Müziği mezunuyum. Öğrenciliğim boyunca eğitmenlik yaptım. Aynı zamanda TRT'de sanatçılık yapıyordum. Emekli polis olan babamın ısrarlarıyla KPSS sınavına girerek Muş'un Varto ilçesine 65 km uzaklıkta olan bir köy okuluna atandım. 3 yıldır bu köy okulunda görev yapıyorum.
Kemanı görünce ‘Bunu eve getirme’ dediler
Çocukları nasıl bir araya getirdiniz? Ailelerin reaksiyonları nasıldı?
Köye ilk geldiğim sene müzik derslerinde gözlemlediğim yetenekli ve istekli çocuklarla dersler dışında bir araya gelerek ritm, koro çalışmaları yapıyorduk. Sosyal medyada bir kampanya başlattım. Hayırseverler ve müzisyenlerin bizlere bağışladığı enstrümanlarla birlikte orkestramıza bambaşka bir boyut kazandırdık. Çocukların özverili çalışması İlçe Kaymakamımız Mehmet Nuri Çetin tarafından da desteklenmiş “11 Köyün Orkestrası” olarak kaymakamımız sayesinde profosyonel müzik aletlerine kavuşmuştur. Köy halkında müzik kültürünün oluşmasını sağlayan bir aracı olmuş ve önceden yöre halkının müziği bir meslek ya da uğraş olarak görmeyen düşünce kalıplarının önüne geçmiştir. Örnek vermek gerekirse güzel sanatlar liselerine yönlendirdiğim bazı öğrencilerin aileleri bu duruma sıcak bakmıyorlardı, ya da bir öğrencime çalışması için evine keman yolladığımda “Bu da ne, bir daha getirme” şeklinde bazı velilerden tepkiler almıştım. Ama biz yılmadan çalışmaya devam ettik.
Ders saatleri çok az...
Tüm devlet büyüklerimden rica ediyorum. Müzik dersinin saatleri çok az. Bu sürenin artması, hem akademik olarak hem de enerjilerinin atılması anlamında çok faydalı.
Koyun derisinden tef bile yaptılar
Başta tahta ve leğenleri kullanıyormuşsunuz...
Onlara evden leğen, bidon, şişe hatta yemek kaşığı bile getirmelerini istedim. Tahtalara tel gerip gitar yaptık. Öğrencilerim köy çocuğu olduğu için okul dışındaki günlük hayatlarında yaptıkları köy işleri, onlara çeşitli beceri ve meziyetler kazandımış. Bir öğrencim annesinin un eleğini alıp arkasına koyun derisini gererek tef yapmıştı. Bir başkası büyük bir bidonun önünü arkasını keserek her iki tarafına da inek derisini gergin bir biçimde gererek davul yapmıştı.
Festivale hazırlanırken günlük tutuyorlar
Çocuklar hayallerini sizinle paylaşıyor mu?
Festivale davet edildikten sonra bir günlük tutmaya başladık. Öğrencilerim gün içerisinde gelip o gün için neler yaptığımızı, heyecanlarını, hazırlıklarını, hayallerini yazıyorlar. Çocuk dediğin zaten hayalleriyle yaşar. Onların hayali enstrüman çalmaktı, sonra konser vermek oldu, şimdi de İstanbul’daki festival. İnşallah onu da gerçekleştireceğiz.
SANSEV İstanbul Uluslararası Çoksesli Korolar Festivali'ne davet edildiniz...
Bu yıl 5'incisi düzenlenen büyük çaplı bir organizasyon. Bu festivalde yer almak bizim için büyük mutluluk. Bu bizim için performansımızı sergilemekten öte belki de Varto ilçesi sınırları dışına ilk defa çıkacak olan öğrencilerimiz için hayatları boyunca unutamayacakları eşsiz bir deneyim olacak. Varto Kaymakamımız Mehmet Nuri Çetin bu organizasyona katılmamız için bizlere destek vermiş, bu süreçte yanımızda olmuştur. Kendilerine bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz.
4 Mayıs'ta İstanbul'dalar
Varto'nun 40 kişilik dev orkestrası, 4-5-6-7 Mayıs'ta Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde düzenlenecek olan 5'inci SANSEV İstanbul Uluslararası Çoksesli Korolar Festivali'nde yarışacak.
Ot topluyor, hayvan otlatıp süt sağıyorlar
Çocuklar okul dışındaki zamanlarda hayvan otlatıyor, kışa hazırlık için ot topluyorlar, süt sağıyorlar ve diğer işlerinde ailelerine yardım ediyorlar.
Gitarı 15 günde çalmayı öğrendim
Rojin Taş (13 yaşında, 8'inci sınıf öğrencisi)
Hem gitar hem de keman çalabiliyorum. Hayatımda daha önce gitar görmemiştim, 15 günde çalmayı öğrendim. Üzerine bir de kemanımı geliştiriyorum şu an. Enstrümanlarımız olmadığı zaman arkadaşlarımıza kaşıklarımızla ritm yapardık. En büyük hayalim müzisyen olmak. Boğaz'ı çok merak ediyorum, tur da yapacağız vapurla. Köyde aileme de yardım ediyorum.
Kız Kulesi'ni görmek istiyorum
Berfin Bingöl (14 yaşında, 7'nci sınıf öğrencisi)
Sekiz kardeşten en küçüğü benim. Yedinci sınıfa gidiyorum. Bağlama çalıyorum orkestrada. İstanbul'u hep televizyonlardan görüyoruz ve çok merak ediyoruz. En çok Kız Kulesi'ni görmek istiyorum. Hayalim avukat olmak çünkü insanlarla iletişimim çok iyi.
Okuyup ileride doktor olacağım
Özcan Tarhan (13 yaşında, 7'inci sınıf öğrencisi)
Aslı öğretmenimin sayesinde bağlama çalıyorum. Tahtadan gitar yapar öyle çalışırdık. Okul dışında, koyunları otlatırım, kuzulara yem veririm, anneme ev işlerinde yardım ederim. Beş kardeşiz, benden büyük ablam var o da okulu bırakmak zorunda kaldı. En büyük hayalim doktor olmak. Hastaneye gittiğimde doktorların insanların canlarını kurtardığını görüyorum ve onları örnek alıyorum.