Gazete Vatan Logo

Arkadaşınıza bile güvenmeyin canımı kurtardığıma şükrediyorum

Arkadaşı A. C. tarafından 27 yıllık birikimi 182 bin doları çalınan Canan Hoşgör, arkadaşının kendisini nasıl soyduğunu ve yaşadığı travmaları anlattı. Hoşgör herkesi uyararak, ‘Sahip olduklarınızla ilgili ketum davranın. Güven duyduğum birinden tavsiye alayım dedim, canımı kurtardığıma şükrediyorum. Hala ne olduğunu bilmediğimiz bir uyuşturucu verildi bana, ölebilirdim’ diyor.

Arkadaşınıza bile güvenmeyin canımı kurtardığıma şükrediyorum

Canan Hanım öncelikle geçmiş olsun... Arkadaşınız tarafından paranız çalındı. Nasıl bu noktaya gelindi?

Bir ayı geçti bu olay olalı,tek bir an yok ki aklımdan çıktığı. Yaklaşık iki yıldır tanıdığım, dostluk yaptığım Ayşe Ceylan tarafından canıma kastedilerek, çok uzun zaman kurgulanmış bir planla sahip olduğum tüm nakit para çalındı. Uzun süre sahip olduğum tasarrufun daha iyi nasıl değerlendireleceği konusunda manipüle edildim. İki yıldır da güven duygusu oluşturmak için müthiş bir profil çizildi. Karşımda iki çocuk annesi, çok düzgün bir işi olan, çok düzgün yaşayan bir insan vardı. Ben çocuklarımla o çocuklarıyla beraber vakit geçirdik. Çocuklarının babasını kaybettiğinde haftalarca beraber ağladık. Annem ameliyat olduğunda en çok destek olanlardı. İyi bir dostluk nasıl gelişirse öyle gelişti her şey.

Uzun süreden beri planlanan bir suç muydu sizce? Dikkatinzi çeken, rahatsız olduğunuz şüphelendiğiniz şeyler olmadı mı hiç?

Biz kişisel gelişim seminerinde tanıştık. Dostluğumuz böyle başladı. Aynı çevreden dostluk ettiği başka insanlar da var. Sanırım semineri de avlanmak için kullandı, yeni insanlar, yeni avlar... Şüphelendiğim bir şey olsa o kadar parayla evine gitmezdim. Güven duygumu kazanmıştı.

Haberin Devamı

Arkadaşınıza bile güvenmeyin canımı kurtardığıma şükrediyorum

Evim yakın dedi ve gittik

Peki olay sabahına dönecek olursak, sabah size soyulduğunuz söylendiğinde neler yaptınız ne hissettiniz? Hemen arkadaşınızdan şüphelendiniz mi yoksa biraz zaman mı geçmesi gerekti?

Olay sabahından bir gün öncesini anlatayım. Günler öncesinden planladığımız gibi 25 Haziran sabahı parayı bankadan çektim. Bankadan bankaya havale, eft yapıldığını tabii ki biliyorum. Dolar üzerinden çok masraf çıkacağını, elden yatırırsak çok az bir masraf olacağını söylediği için transferi nakit olarak gerçekleştirme yolunu seçtirdi bana. Bununla ilgili mesajlaşmalarımız kayıtlı, savcıya ilettik. Sigorta işlerimi de takip ettiği için bankaya gitmeden önce ofiste bir iki evrak işi halletmemiz gerektiğini söyledi. Onları halledip hemen bankaya geçecektik. Ve hallettik. Fakat bankadaki tanıdığı kişinin toplantıda olduğunu, ulaşamadığını söyleyerek beni oyaladı. Ve bir kahve ikram etti. Kahveyi içtikten bir süre sonra fenalaştım. Elim ayağım uyuştu. Bu arada saat 18:00 oldu. “Ofis kapanacak çıkmak gerekiyor” dedi. Araba kullanacak durumda değildim. Benim evim yakın, bana gidelim sabahta parayı yatırırız dedi.

Haberin Devamı

Arkadaşınıza bile güvenmeyin canımı kurtardığıma şükrediyorum

Eve hırsız girmediğini bana polis söyledi

Sadece ikiniz mi vardınız evde?

Eve gider gitmez asistanıyla apar topar çocuklarını yolladı. Gece 01:30 gibi de paraların olduğu çantayı bir dolabın içine yerleştirerek uyuduk. Sabah 10:30 gibi ben çantayı koyduğum yerde bulamayınca, benim de cüzdanım yok, yüzüğüm yok, soyulduk dedi. Ve ben 26 Haziran akşamına kadar ikimizin de soyulduğuna inandım. Bütün gün eve polisler geldi, inceleme yaptı. Ben gün boyunca perişan bir halde ağlayıp durdum, arkadaş dediğim şahıs beni teselli etti. Ve ben ikimizin de soyulduğuna inanmış bir şekilde onun evinden ayrıldım. Ama polis araştırmaları neticesinde eve dışarıdan giriş olmadığını saptadı ve ben aynı gece emniyete davet edildim.

Haberin Devamı

Ayşe Ceylan’ın ifadesinin aksine kanıtlar buldular ve ben de onun yaptığına ikna oldum. 27 Haziran sabahı gözaltına alındı, gözaltındayken evinden asistanı vasıtasıyla 44 bin doları çıkartırken polis yakaladı. 28 Haziran sabahı savcılık serbest bıraktı. Ben 29 Haziran’da şikayetçi oldum.

Çevrenizdekiler bu duruma ne diyor?

İnsanlar o kadar para ile nasıl arkadaşıma gittiğimi soruyor. Paramı arkadaşım zannetiğim Ayşe Ceylan’ın, müdürünü tanıdığı bir bankaya yatıracaktık yoksa o kadar ciddi bir para ile komşuculuk oynamıyorum.

Arkadaşınıza bile güvenmeyin canımı kurtardığıma şükrediyorum

Arkadaşım ve şoförü tutuklandı!

Paranızı geri aldınız mı?

Paramı geri almadım. Yakalanan 44 bin dolar adli emanette. Kalan kısmın akibetini henüz bilmiyoruz. Çalan kişi ve kişiler yakalandı. İki kişi tutuklu yargılanmak üzere cezaevine gönderildi. Ayşe C. ve Barış E. İki kişi de denetimli olarak serbest bırakıldı. Bırakılan şahıslardan biri tanıklık etti. Çalınan çantam, cüzdanım, ev ve araba anahtarlarım bu şahıs tarafından polise teslim edildi. Barış E. ifadesinde her şeyi anlattı. Soygunu nasıl planladıklarını, adım adım nasıl uyguladıklarını, uyuşturucuyu nasıl temin ettiklerini...

Haberin Devamı

Maddi zarara uğramınızın yanında size verdiği manevi zararlar neler oldu?

Bir aydır yaşadığım acıyı ifade etmek çok zor. Yaşama sevincim gitti. Hayallerim çalındı. İki tane evladımın geleceği çalındı. İnsanlara olan güvenim çalındı. Şimdilik psikolojik bir destek almadım ama almam gerekecek.

Böyle bir maddi kayıp hayatınızı nasıl etkiledi? Kaç yılın birikimiydi?

27 yılın birikimi... Üniversiteye başladığım zamandan beri çalışıyorum. Şu anda maddi sıkıntı çekiyorum. Birikimim olduğu için iş konusunda seçici davranabiliyordum. Ama şimdi bir an önce çalışmak ve geçimimi sağlamak durumundayım.

Arkadaşınıza bile güvenmeyin canımı kurtardığıma şükrediyorum

Bundan sonra az ve öz insan

İnsana en çok zarar yakınından mı geliyor ne dersiniz?

Bu söylenen bir şeydir. Ama yakın tanımı kim? Bence en yakınınız aile ve aile böyle bir şey yapmaz. Ailem olmasaydı çok daha zor olurdu bu yaşadıklarım benim için. İlk günden beri yanımda oldular. Ama belli bir yaştan sonra hayatınıza giren insanları çok didikleyip sorgulamak gerekmiş onu anladım. Bundan sonra az insan öz insan.

Yaşadığınız olaydan sonra insanlara vereceğiniz tavsiyeler neler olur?

Hiç kimseyle para işine girmemek gerek. Sahip olduklarınızla ilgili çok ketum davranmak gerek. Ben para işletmek konusunda çok yeteneksizim, güven duyduğum, bu işten anladığını düşündüğüm birinden tavsiye alayım dedim, korkunç şeyler yaşadım. Canımı kurtardığıma şükrediyorum. Hala ne olduğunu bilmediğimiz bir uyuşturucu verildi, ölebilirdim. Allah evlatlarıma bağışladı. Bu hayatta kötü insanlar var ve maalesef bana denk geldi. Bu günlerdeki en büyük duam “Allah iyi insanlar çıkarsın karşımıza”.

Arkadaşınıza bile güvenmeyin canımı kurtardığıma şükrediyorum

Onlarca dolandırıcılık davası var

Şimdilerde neler yapıyorsunuz? Yeni projeleriniz var mı?

Maalesef bir aydır bu olayla uğraşıyorum. Huzurla yaşamak İçin Urla’ya taşındım bir ay önce ama hayatımın en huzursuz döneminden geçiyorum. Çok mesaj alıyorum, Ayşe C. ihbar hattı gibi oldum. Bildiğimiz onlarca dolandırıcılık, evrakta sahtecilik cezası var kadının; para cezaları, ertelenmiş hapis cezası... Bir de bilmediklerimiz varmış. Onlarca insan yazdı beni de dolandırdı diye. Avukatım Metin Savcı’ya hepsini bildiriyorum. Yeni proje olacak inşallah,biraz kendime geleyim hemen çalışmaya başlamak istiyorum.

UZMANLAR UYARIYOR

Dolandırıcıların kullandığı 6 temel psikolojik yöntem

Canan Hoşgör gibi birçok insanın da tanıdığı kişiler tarafından tuzağa düşürülebileceğini belirten uzmanlar dolondırıcılara karşı uyarıyor. Hoşgör’ü dolandıran Ayşe C. gibi önce güven sağlayan dolandırıcılar, maddi durumlarını iyi gibi gösterip kurbanlarını ağına düşürüyor. Uzmanlar dolandırıcıların kullandığı 6 psikolojik ilkeye dikkat çekiyor. “Uzmanlar dolandırıcıların kullandıkları yöntemleri ve taktiklei bilirseniz dolandırılmaktan kurtulabiliriz” diyor.

İşte dikkat edilmesi gereken o yöntemler

1- Sosyal uyum

Profesyonel dolandırıcılar, önce saygınızı kazanırlar. İyi giyimli ve naziktirler. Güveninizi kazanırlar. İnsanlara güvenmek için çok da erken davranmayın.

2- Oyalama

Dolandırıcılar, zihnin boşluklarından faydalanarak insanları çok kolay bir şekilde oyalayarak, dikkatlerini başka bir şeye çekebilirler. Şakalaşırlar, kahkaha atarlar, sürekli konuşurlar ve dikkat dağıtırlar. Size sorular sorarak konuşturmaya çalışırlar. Asıl konunun dışına çıkarak sizi meşgul eder ve aldatırlar. Eğer çok iyi tanımadığınız birisi sizi asıl konunun dışına çekmeye çalışıyorsa bilin ki orada bir bit yeniği vardır. Neler olup bittiğini anlamaya çalışın ve erken karar vermeyin.

3- Sürü psikolojisi

En sık kullandıkları yöntemlerden biri de sürü psikolojisi yöntemidir. Genellikle bir ekip olarak çalışırlar ve kurbanı aldatana kadar bütün ekip rolünü en iyi şekilde oynar. Başkalarının itimat ettiğini gören zavallı kurban da itibar etmekte ve güvenmekte tereddüt etmez. İşte tam da bu noktada aldanır. Bir karar alırken, başkalarının veya çoğunluğun sesini değil, kendi iç sesinizi dinleyin. Aklınıza yatmayan bir şeyi, başkaları da yapıyor diye yapmayın.

4- Sahtekarlık

Dolandırıcılar son yıllarda en çok da korkutma yöntemini kullanmaktalar. Paranızın sahte olduğunu söyleyebilir, telefonda polis imajı vererek, terör örgütü vb. yalanlarıyla sizi korkutup paranızı başka hesaplara aktarmanızı isteyebilirler. Bu tip durumlarda öncelikle güvenlik güçleri ile irtibata geçilmeli, sakin kalarak doğru karar verilmel.

5- Zafiyetlerden yararlanma

Dolandırıcılar, iyi tanıdıkları insanların zafiyetlerinden yararlanmayı çok iyi bilirler. Mesela, kadın düşkünü birini, bir kadını kullanarak çok rahat bir şekilde tuzağa düşürebilirler. Zafiyetlerinizi ve korkularınızı insanlara belli etmeyin.

6- Zaman Baskısı

Zaman baskısı olduğunda insanlar çok da sağlıklı kararlar alamazlar. Düşünmek için yeterli vaktin olmadığı durumlarda, duygusal kararlar verirler. Bunu çok iyi bilen dolandırıcılar sizi zaman baskısı ile panikletebilirler. “Şu kadar saat içinde” gibi ifadelerle sizi baskı altına alıp, yanlış kararlar vermenizi sağlarlar. Böyle bir durumda, sakin kalmak ve güvendiğimiz insanlardan fikir almak doğru bir tercih olacaktır.