Andropoz reçeteniz!
İlerleyen yaşla birlikte erkeklik hormonu testosteron seviyelerinde doğal bir düşüş meydana geliyor. Testosteron erkek vücudunun ana motivasyon hormonu. Dolayısıyla testosteron azaldığında erkeklerde seksüel, fiziksel ve psikolojik motivasyon da düşüyor. Orta yaş sonrasında libido kaybı, sertleşme sorunu, boşalma problemleri, kemik erimesi, kas güçsüzlüğü, yorgunluk ve depresyon görülüyor. Peki andropozdaki erkekler hangi sağlık adımlarını atmalı? İşte andropoz reçeteniz:
11 maddede performansınızı artırın
- Hormonlarınızı kontrol ettirin: 30'lu yaşlardan itibaren cinsel isteği ve sertleşme kalitesini etkileyen testosteron seviyeleri her yıl yüzde 1.2 oranında azalıyor. 70’li yaşlarda testosteron seviyesi genç bir erkeğinkinden yarı yarıya daha az! Bu nedenle total-serbest testosteron, seks hormon bağlayıcı globulin gibi hormonları 45-50 yaşlarından itibaren kontrol ettirin.
- Doping değil hormon yerine koyma tedavisi: Testosteron düşüklüğü yaşıyorsanız, dışarıdan alacağınız iğne/jel/tablet şeklindeki hormon takviyeleri ile şikayetleriniz hafifler. Hormon tedavisi cinsel isteği ve sertleşme kalitesini artırır.
- Prostat riskini azaltın: Prostat dokusu yaşla birlikte büyüyerek idrar şikayetlerine yol açabilir. Prostat spesifik antijen gibi kan testleri ve prostat muayenesi ile prostat büyümesi veya olası bir kanser riskini azaltın.
- Cinsel tedavilerden yararlanın: Orta yaşlardaki testosteron düşüşüne, penis damar ve/veya sinirlerinde yetmezlik eşlik edebilir. Bu durumda sertleşme ilaçları, penis enjeksiyonları, penis ütüsü ve penis protezi gibi tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz.
3Partnerinize vakit tanıyın: Hormonlara ek olarak aldığınız cinsel tedavileriniz -örneğin ilaçlar- belli bir süreliğine etkili oluyorsa da partnerinizi aceleye getirmeyin. Onun ön sevişme ve hazırlık dönemine hala ihtiyacı var.
- Zor hedefler koymayın: Yaşla birlikte sertleşmeye ulaşana kadar geçen süre ve boşalma süresinde değişim yaşanabilir. İki sertleşme arasında geçen süre artar. Cinsel ilişki sıklığı düşebilir. Kendinize zorlayıcı hedefler koymak yerine partnerinizle yaşadığınız cinselliğin keyfine odaklanın. Ancak cinsel sorun yaşıyorsanız vakit kaybetmeyin, tedavi olun.
- Kendi doktorunuz olmayın: Cinsel isteksizlik, motivasyon kaybı, moral bozukluğu gibi testosteron eksikliğine işaret eden sağlık sorunlarında dikkatli olun. Bazı karaciğer hastalıkları, tiroit sorunları, depresyon, ilaçlar da benzer bir tablo yaratabilir. Bu nedenle kendi başınıza çözmeye çalışmak yerine mutlaka bir hekime başvurun.
- Orta yaş krizlerine hazırlıklı olun: Orta yaşta meydana gelen fiziksel değişimlere duygusal sorgulamalar eklendiğinde andropoz bir krize dönüşebiliyor. Tatminsizlik, mutsuzluk yaşıyor, beklentilerinizin karşılanmadığını, değersiz olduğunuzu, monotonlaştığınızı hissediyorsanız ani kararlar alıp hayatınızı kökten değiştirmeden önce mutlaka bir psikolojik yardım alın.
- İlişkinizi canlandırın: Andropoz dönemindeki duygusal çalkantılar eşinizle olan ilişkinizi etkileyebilir. İletişime açık olun, onunla konuşun. Gerekirse profesyonel bir destek alın.
- Sağlığınızı takip edin: Kolesterol, tansiyon, şeker yüksekliği gibi metabolik hastalıklar ile bu sorunların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar testosteronu düşürebilir. Sistemik hastalıklarınızı dikkatle takip edin. İsteksizlik yeni başladığınız bir ilaç sonrası başladıysa durumu hekiminize bildirin.
- Kilo kontrolü yapın: Vücuttaki -özellikle bel çevresindeki- yağ dokusu östrojen yani kadınlık hormonu salgılar. Fazla kiloları vermeniz testosteron seviyelerinde doğal bir artış yaratır.
- Daha çok hareket edin: Günlük adım sayınız, aktivite şiddetiniz, hareket ettiğiniz süre testosteron hormonu üzerinde etkilidir. Günde minimum 10 bin adım atın, her gün 30-60 dakikalık yürüyüşler yapın.
- Stresinizi yönetin: Stresli dönemlerde böbrek üstü bezlerinden salgılanan kortisol ve adrenalin testosteronu düşürücü etki gösterirler. Stres kaynaklarınızı belirleyin. Daha yavaş, olumlu, keyifli olmak için kararlı olun.
Bu belirtilere dikkat!
 Cinsel fonksiyon: Libido kaybı, cinsel uyarılmada ve sertleşme kalitesinde azalma, sertleşme problemi, cinsel ilişki sıklığında düşüş, gece sertleşmelerinin seyrekleşmesi, gecikmiş orgazm, sperm üretiminde ve meni hacminde azalma.
- Vücut kompozisyonu: Yağ dokusunda artış, “bira” göbeği, jinekomasti (erkeklerde görülen meme büyümesi)
- Kemik erimesi- Osteoporoz : Sırt ağrısı, kemik kırıkları, boyda kısalma.
- Kas gücü: Kas kütlesinde ve gücünde azalma, genel fizik performansta düşüş.
- Kalp-damar ve metabolik sistem: Total ve LDL (kötü) kolesterolde artış, HDL (iyi) kolesterolde azalma, damar sertliği ve insülin direncinde artış.
- Zihinsel fonksiyonlar: Hafızada zayıflama, depresif ruh hali, endişe -stres, uyku sorunları.
- Kan sistemi: Kansızlık, kronik yorgunluk, genel performans kaybı.
- Deri: Cilt kuruluğu, kıllarda ve sakal uzamasında azalma, terleme, sıcak basmaları.